Witam, jak obiecałem zamieszczam jak co robić żeby rozebrać zamek schowka:
Kolory strzałek:
niebieskim - strzałkami oznaczyłem o którym miejscu piszę
czerwonym - ruch w którą stronę go wykonujemy
1. Gdy otworzymy schowek za klamką widzimy 2 dziurki, potrzebny nam jest srubokręcik, może być gwóźdź jeżeli nie mamy odpowiednio cienkiego śrubokręta. Narzędzie jakie mamy wkładamy najpierw do jednej dziurki aż poczujemy opór, następnie musimy przekrzywić nasze narzędzie w boczną stronę schowka, na zdjęciu widać już po zdjęciu dziurke ale pokazuje schemat działania.
wcisnąć należy taką zapadkę jest ona jak można się domyślić po oby stronach (dwie dziurki)
aby wyjąć klamkę należy jednocześnie starać się ją lekko ciągnąć i wciskać tą zapadkę śrubokrętem/gwoździem lub czymś podobnym
2. Jeżeli już nam się uda wyciągnąć klamkę, i chcielibyśmy wyjąć bębenek to należy odgiąć jeden zawias, najlepiej jest to zrobić po tej stronie po której zaznaczyłem na obrazku, gdyż nie będzie trzeba odginać drugiego, UWAGA NALEŻY ROBIĆ TO OSTROŻNIE BO ZAWIAS JEST STOSUNKOWO KRUCHY I MOŻE PĘKNĄĆ (mnie się tak stało ale na szczęście miałem dwie klamki)
3. Po rozdzieleniu części ujrzymy tył bębenka i aby go wyjąć należy jednocześnie wciskać jak i odginać delikatnie zaczepy (są 4) które go trzymają od tyłu
należy uważać aby nie wyleciały zapadki i sprężynki z bębenka
4.Kolejność montażu dokładnie odwrotna z tym że bez użycia narzędzi poza użyciem własnych dłoni:)
załączam
LINK do galerii w której jest więcej zdjęć z przeprowadzania tej operacji, może komuś się przyda, pozdrawiam i życzę udanych prób i miłego dnia