[9n] egipskie ciemności we wnętrzu auta

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[9n] egipskie ciemności we wnętrzu auta

Post autor: misiek89 »

Witam,
Mam taki mały problem. A mianowicie nie zapala mi się światło we wnętrzu auta po otwarciu drzwi. Włącznik ustawiony jest w pozycji takiej że jak się otwiera drzwi to powinno się automatycznie zapalić światło we wnętrzu auta. Co ciekawe dzieje się tak tylko gdy otwieram drzwi przednie, czy to od strony kierowcy czy tez od pasażera. Jak otworzę drzwi tylnie to światło normalnie się zapala. Może ktoś mi powie z czym to jest związane? Bo się głowię nad tym i nic nie mogę wymyśleć :boredom:
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Nie tylko Ty masz z tym problem :D Głównie są dwie możliwości- może zgniły kostki w słupkach drzwiowych lub padł włacznik w zamku. To są dwie najczęstsze przyczyny.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

hmmm a bawił sie ktoś w naprawę tego?
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Naprawiałem to kiedyś u siebie tzn. ten włącznik w zamku. Zdemontowałem zamek i rozbebeszyłem go-tylko uwaga bo jest w nim bardzo dużo części i łatwo można coś pomylić. Wymieniłem ten uszkodzony włącznik na nowy-dostałem taki sam w sklepie z akcesoriami elektronicznymi. Złożenie tego zamka trwało chyba kilka godzin bo mi się rozsypał i nie wiedziałem później co i jak, ale udało się jakoś. Działało to może rok a teraz znów jest problem z tym ustroistwem.Jakby co to pytaj
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Mam to samo, raz mi łapie te włącznik w drzwiach kierowcy raz nie. Czasami jak walne w tapicerkę w okolicach zamka to załapie. Od strony pasażera wszystko jest git. Muszę wymienić ten czujnik..
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

odgrzeje kotleta :-D ktoś może nabrał przez rok jakiś doświadczeń w tej kwestii i podzieli się z nami?
Obrazek
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Tym razem ja zabiorę się za odgrzewanie kotleta ;P w mojej Poli nie zapala mi się światło gdy otwieram drzwi pasażera. Boję się brać za rozbieranie zamka stąd tez szukam prostszych sposobów rozwiązania problemu. czy może to być wina bezpiecznika? czy jest tylko jeden ogólny bezpiecznik od obu drzwi?
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

O ile dobrze pamiętam to jeden bezpieczniki jest od wszystkich lampek we wnętrzu auta.
Obrazek
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

jeżeli lampka nie zapala się tylko przy otwieraniu jednych, konkretnych drzwi, to na 99% padł mikrostyk/krańcówka w tych właśnie drzwiach. Ja mam to samo w drzwiach kierowcy i nie będę tego robił. Jak dla mnie szkoda zachodu - i tak jak wyjmę kluczyk ze stacyjki i jak otworzę centralny zamek światło się zapala wewnątrz. Od kiedy zgaszę silnik i wyjmę kluczyk ze stacyjki prawie zawsze zdążam wysiąść przed zgaśnięciem oświetlenia. Tak samo z odpaleniem silnika po tym jak wsiądę do samochodu. A nigdy się specjalnie nie spieszę - wyciągnięcie portfela, telefonu z kieszeni i zapięcie pasa - standardowa procedura przed odpaleniem silnika :) Co prawda nie mam też brzęczyka przypominającego o pozostawionych włączonych światłach mijania, ale tak mam od kiedy kupiłem auto i się przyzwyczaiłem... - brzęczyk działa, bo jak nie domknę drzwi i zacznę na nie napierać - mikrostyk wtedy jakoś się załącza i zapala się oświetlenie oraz słyszę brzęczyk :)

Pozdrawiam.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote="Witek6935"] wyciągnięcie portfela, telefonu z kieszeni i zapięcie pasa - standardowa procedura przed odpaleniem silnika :)[/quote]
Mam taką samą procedurę :-D Portfel kładę na półce pod kolumną kierowniczą, natomiast telefon na półce pod regulacją nawiewów :crazy:

A ten brzęczyk od świateł to dopiero "odzywa się" po otwarciu drzwi przy wysiadaniu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

wiem. Jak wyjmiesz kluczyk i otworzysz drzwi... Wtedy jak otworzę drzwi a potem je zamknę, ale nie do końca - tak że już zatrzaśnięte, ale jest luz. Wtedy jak naprę na drzwi to brzęczy. ;)

BTW. Portfel kładę tam gdzie Ty, a telefon pod radiem we wnęce. ;) Ale jesli masz duże radio, to nie masz tej wnęki :P W sumie to za jakiś czas też nie będę miał... Wtedy telefon będzie na górnej półce. ;)
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Czyli podsumowując ;) Jak jest wszystko ok to ten brzęczek powinien zadziałać wtedy gdy "gaszę" auto na zapalonych światłach, wyciągam kluczyk ze stacyjki, otwieram drzwi i brzęczek powinien zadziałać?

Czyli wychodzi na to że brzęczek jest zależny od mikrostyku/krańcówki. Bo mi zarówno nie działa brzęczyk jak i światło nie zapala się po otwarciu drzwi kierowcy. Jak naprę na drzwi to działa :-D

Półkę pod radiem posiadam bo nie mam tego shit'u montowanego przez fabrykę ;) Na górnej półce na podszybiu nie kładę tel ponieważ muszę się schylić sięgając po niego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote="misiek89"]Czyli podsumowując ;) Jak jest wszystko ok to ten brzęczek powinien zadziałać wtedy gdy "gaszę" auto na zapalonych światłach, wyciągam kluczyk ze stacyjki, otwieram drzwi i brzęczek powinien zadziałać?

Czyli wychodzi na to że brzęczek jest zależny od mikrostyku/krańcówki. Bo mi zarówno nie działa brzęczyk jak i światło nie zapala się po otwarciu drzwi kierowcy. Jak naprę na drzwi to działa :-D
[/quote]

Dokładnie tak. Zgasić auto, wyjąć kluczyk i otworzyć drzwi. Wtedy powinno brzęczyć. Wtedy naprzeć na niedomknięte drzwi. W ten sposób właśnie, po ponad roku zobaczyłem jak powinien on działać :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”