Witam cieknie mi troszkę z pod uszczelek; pokrywy zaworów, oriongu wału i rozrządów chyba tak :-D czy ma to coś wspólnego z olejem bo lałem mobila a ostatnio zalałem valvolina max life 10w40 czy normalne ze sie polało? pytam bo zbliza sie wymiana oleju i nie wiem czy lac dalej tego valvolina??
ja bym spróbował zdjąć pokrywę wyczyścił wszystko dokładnie[pokrywę, uszczelkę, głowicę] i złożył jak nie pomoże to wymiana.
a olej jeśli ma numer WV odpowiedni do twego silnika to nie jego wina
Akurat podałeś Durablend, a kolega wlał maxlife 10w40, durablend to młodszy brat maxlifa, bez dodatków regenerujących i zapobiegających wyciekom spod uszczelek.
[quote=""lexyy""]Witam cieknie mi troszkę z pod uszczelek[/quote]
Jestem pewien że to nie wina oleju bo Valvoline MaxLife 10w40, przewyższa mobila o klasę moim zdaniem, mobil to woda mineralna nie olej.
kolego Grzela300 olej to temat rzeka,
[quote=""lexyy""]valvoline nie ma normy 500 00 ani 502 00? ale ma API SL/CF, ACEA: A3/B3 czy musi byc z norma 500 00, 502 00?[/quote]
podałem iż taki olej istnieje , więc po ACEA A/3 dotyczy silnika benzynowego zaś B/4 silnika diesla jeśli olej ma ACEA A/3 B/4 to ma najwyższą jakość, tylko nie które źródła podają iż jeśli nie ma nr WV to można je jedynie chwilowo stosować i tu dylemat, wlać czy nie.ja wlewam tylko z odpowiednim nr WV.
114tys i będę wymieniał rozrząd bo mija 4 lata od ostatniej wymiany i będę robił te o ringi i uszczelkę pokrywy zaworów za jednym podejściem i myślę czy pozostać przy tym oleju czy przejść na normę vw
[quote=""lexyy""]114tys i będę wymieniał rozrząd bo mija 4 lata od ostatniej wymiany i będę robił te o ringi i uszczelkę pokrywy zaworów za jednym podejściem i myślę czy pozostać przy tym oleju czy przejść na normę vw[/quote]
dobra decyzja , pasek z samoczynną rolką napinacza sprawdza się po 60000 a następnie co 30000 [w obydwu przypadkach jeśli jest lekko nadwyrężony wymiana] a jaki olej to tylko twoja decyzja, nie zazdroszczę.