[6n] Gaśnie podczas jazdy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

K
Kolorowy90
Newbie
Newbie

[6n] Gaśnie podczas jazdy

Post autor: Kolorowy90 »

Witam wszystkich!!!
Jestem posiadaczem polóweczki fox z 95 r o silniku 1.0. przy zakupie wymieniłem oczywiście rozrząd i pompę. Posiadam już ją 5 miesięcy i pojawił się problem postaci gasnącego silnika podczas jazdy.. Bylem z tym u mechanika ale wymienił mi filtr paliwa i zrobił diagnostykę , wykrył 3 błędy które później usunął. wszystko było pięknie przez dwa dni.. dzisiaj znowu mi zgasła 3 razy...
Proszę o POMOC!!!!
Pozdrawiam

Darek
Awatar użytkownika
kazik89
Początkujący
Początkujący

Post autor: kazik89 »

Witam. Ja mam podobny problem Darek. Rzadko bo rzadko ale zdarza mi się że jadąc normalnie mi gaśnie i dupa... Nie raz miało to miejsce na skrzyżowaniach ale szybko go odpalałem (na szczeście :shock: ) Również mnie ciekawi co to moze być. Z góry dzięki. Pozdro :blind:
O
OZI
Newbie
Newbie

Post autor: OZI »

Witam! Po pierwsze to się przywitam ponieważ jest to mój pierwszy post na forum a nie mogę znaleźć powitalni :niewiem: .

Co do tematu. Problem miałem podobny(polo 6n, 1.4) i sobie sam z nim poradziłem. Prawdopodobnie dlatego ktoś mi to auto sprzedał. Jeżeli auto podczas jazdy pracuje normalnie tylko gaśnie przy wysprzęglaniu lub obroty czasami spadają to problem może tkwić w przepustnicy. Należy odkręcić filtr powietrz wraz z obudową, odpiąć przewody wraz z czujnikiem ciśnienia, wykręcić 4 śruby imbusowe od przepustnicy, wyjąć całą przepustnicę i dokładnie wyczyścić. Sam osobiście przepustnicę wyczyściłem alkoholem (nie do picia :acute: ), miejsca ruchome nasmarowałem olejkiem wazelinowym. Po wyczyszczeniu i nasmarowaniu problem zanikł. Polo mam już 8 lat i do tej pory nie ma już z tym problemu. Mam nadzieje że pomoże. Wszystkie podobne problemy są z jakiości paliw jakie nam oferują :evil:
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

[quote=""OZI""]jest to mój pierwszy post na forum a nie mogę znaleźć powitalni[/quote]Jest Tutaj
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
m
mihauw
Newbie
Newbie

Post autor: mihauw »

no ja mam podobnie tylko wtedy gdy samochód jest rozgrzany i jadę po mieście i jak dojeżdżam do skrzyżowania to czasami gaśnie, ale później odpala bez problemu, gaśnie też jak chce zmienić bieg po wciśnięciu sprzęgła, jak jest zimny to jest wszytko porządku, zdarza mi się też czasami że jak jadę w deszczu i jest bardzo wilgotno to samochód gaśnie na trasie (traci moc, w ogóle nie reaguje na gaz), jak odczekam ok 10 min samochód odpala ale słychać że nierówno pracuje, jak pochodzi trochę to znowu jedzie normalnie. Jak pierwszy raz mi tak stanął to zmieniłem świece (NGK v-line) kable (sentech) oraz kopułkę i palec (beru), zmienione są też filtry do gazu, instalacja po podłączeniu pod komputer w porządku

moje polo: 1998 1.6 6n lpg dream XXI
l
lysy_radek@poczta.fm
Newbie
Newbie

Post autor: lysy_radek@poczta.fm »

może jeszcze warto odmę wyczyścić?
B
Bodyguard
Newbie
Newbie

Post autor: Bodyguard »

Witam!

Miałem dokładnie ten sam problem - wyczyszczenie przepustnicy pomogło, aby wszystko wróciło do normy.
Awatar użytkownika
Alleandir
Newbie
Newbie

Post autor: Alleandir »

Cześć mam pytanie dotyczące twojej instalacji gazowej.
czy jest to sekwencja? jeżeli tak to sprawdź mieszankę gaz-powietrze.
dostanie za duzo powietrze i sie przytyka, za duzo gazu i wypluwa...
B
Bartek87_polo6N
Newbie
Newbie

Post autor: Bartek87_polo6N »

Witam
Posiadam polo 6N 1.0 1995r i tez mam podobny problem . W czasie jazdy nagle traci moc i gaśnie . Po chwili postoju odpala i jade normalnie i za chwile znowu potrafi zgasnąć. Korzystałem z porad kolegów z forum i czyściłem przepustnice oraz odme ale niestety nie pomogło. Sprawdzałem juz takze aparat zapłonowy ale jest wszystko w porządku . Również podłaczenie pod VAG nic nie wykazalo. Mechanik powiedział ze to moze byc cewka zapłonowa i abym wymienił filtr paliwa. Czy moze wiecie cos na ten temat ?? czy to moze byc cewka ??
Prosze o odpowiedz i wasza pomoc . Z góry dziękuje
p
pyc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pyc »

[quote=""Bartek87_polo6N""]...Mechanik powiedział ze to moze byc cewka zapłonowa i abym wymienił filtr paliwa. Czy moze wiecie cos na ten temat ?? czy to moze byc cewka ??
Prosze o odpowiedz i wasza pomoc . Z góry dziękuje[/quote]

Pewnie gaśnie gdy popada deszcz. Tak, obstawiałbym cewkę.
B
Bartek87_polo6N
Newbie
Newbie

Post autor: Bartek87_polo6N »

Dzięki za zainteresowanie. Gasł przy każdej pogodzie. Ale teraz juz nie gaśnie . Usterka została usunięta, okazało sie że umarła pompa paliwa i przez to gasł . Po wymianie działa normalnie. :victory:
Awatar użytkownika
kazik89
Początkujący
Początkujący

Post autor: kazik89 »

Przeczyszczenie przepustnicy było i usterka zanikła od tego momentu, dzieki Chłopy :piwo:
Awatar użytkownika
Alleandir
Newbie
Newbie

Post autor: Alleandir »

Niestety, cały czas borykam się z tym problemem.
Dowiedziałem się, że może to być immo. (odcina zapłon)

wymieniłem cały aparat zap. z przewodami, pompkę paliwa i przepustnicę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”