Rozrusznik straszny zgrzyt przy zapalaniu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
wiedzminnnn
Newbie
Newbie

Rozrusznik straszny zgrzyt przy zapalaniu

Post autor: wiedzminnnn »

Witam mam problem z uruchomieniem mojej polówki 1.9 SDI a mianowicie niekiedy podczas próby zapalenia słychać okropne zgrzytanie (jakby uszkodzone tryba tarły o siebie) czasami potrzeba kilku prób by samochód normalnie zapalił problem 1 raz sie pojawił jeszcze zimą ale z biegiem czasu coraz bardziej się nasila moje pytanie brzmi czy ktoś miał podobny problem jeśli tak to co to było no i ile może mnie kosztować naprawa bo coraz bardziej zaczynam się bać że kiedyś zostanę o 3 w nocy pod kopalnią bez możliwości zapalenia auta i powrotu do domu dodam iż akumulator jest nowiutki
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Do wymiany Bendix. Bo watpie zeby kolo zamachowe mialo zjechane zeby.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

kolego bendiks ,jak pisze marcin86,
w
wiedzminnnn
Newbie
Newbie

Post autor: wiedzminnnn »

to może wiecie ile mniej więcej to bedzie kosztowało ?? i ile potrwa naprawa ?? po prostu czy to dużo roboty ??
p
pyc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pyc »

Witaj.
Te zgrzyty to na 100% bendix rozrusznika, przerabiałem temat.
Wymiana prościutka gdy wyjmiesz rozrusznik. Nie wiem jaki dostęp jest do niego w 1.9SDi. W 1.4i dostęp nienajgorszy ale śruby ciężko odkręcić. Koszt bendixa kilkadziesiąt zł przy okazji przesmaruj tuleje rozrusznika smarem do łożysk ślizgowych i zdejmij tylną obudowę by sprawdzić stan szczotek. Być może będą do wymiany. Ja robiłem sam ok 2godz. więc nie wiem jaki koszt może być w warsztacie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”