[6N] ABS

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pawlik835
Newbie
Newbie

Post autor: pawlik835 »

Witam.
Chciałem zapytać o ABS.
Posiadam Polo 6N z ABS świeci mi się ta lampka, a że teraz jest zima i ślisko to mogę stwierdzić z pewnością że nie działa wogóle.
Co może być przyczyną?
Wcześniej zapalała się ale przyhamujesz i gasła.
Może być walnięta pompa? Ale z tego co czytałem to jest naprawdę rzadkość.
Jest jakiś sposób skasowania (sekwencja przekręcania kluczykiem itp.) czy trzeba VAGiem?
Jeżeli VAG to jaki na przykład można link aktualny do allegro?

Dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""pawlik835""]czy trzeba VAGiem?[/quote]
Trzeba VAGiem. W większości przypadków pada czujnik obrotów koła. ale to tylko VAG powie o co kaman. Kup pierwszy lepszy z allegro. do tego wystarczy. Ewentualnie napisz skąd jesteś albo sprawdź kto w twojej okolicy ma kabelek. Na forum mamy spis takich osoób.
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

pierwsza zecz jaka robie przy ABSie jak szwankuje to odpinam i wpinam spowrotem wtyczke od ABS ta ktora jest wpieta na tej puszce na plusowej klemie akumulatorai jezeli niejest nic uszkodzone ABS sie resetuje i kontrolka gasnie juz 2 razy mi to pomogło jak to niepomoze to wtedy VAG I szukac
p
pawelo88

Post autor: pawelo88 »

Witam.
Mój samochodzik posiada ABS ale zauważyłem ostatnio gdy wracałem po śniegu do domu dziwną rzecz... mianowicie pedał hamulca do końca, czuć, że pulsuje ale tył chciał mnie dogonić. Jeszcze wcześniej na asfalcie podczas awaryjnego hamowania słychać było pisk tylnych opon ale abs było czuć pod nogą, że zaskoczył. Pod VAGiem nie ma błędów, żadna kontrolka nie zapala się. Co za akcja?
Pozdro
S
Skierosiek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Skierosiek »

[quote=""czaja""][quote=""pawlik835""]czy trzeba VAGiem?[/quote]
Trzeba VAGiem. W większości przypadków pada czujnik obrotów koła. ale to tylko VAG powie o co kaman. Kup pierwszy lepszy z allegro. do tego wystarczy. Ewentualnie napisz skąd jesteś albo sprawdź kto w twojej okolicy ma kabelek. Na forum mamy spis takich osoób.[/quote]

Trochę poza tematem ale w kwestii tej wypowiedzi-czy ktoś z Warszawy mógłby mi podłączyć auto pod VAGa ewentualnie podać jakiś adres kontakt gdzie mógłbym to zrobić? Moje Polo nie było nigdy pod coś takiego podłączane a ostatnio zaczął się sypać trochę :((ABS -kontrolka od trzech dni się świeci, temperatura po przejechaniu z Targówka do Centrum Warszawy wzrosła mi do ok 97 stopni-trochę powyżej 90; ostatnio padł mi bezpiecznik od wentylatora na chłodnicy ale mam wrażenie że ten znowu nie działa;a najgorsze że co zima to mi termostat pada-to na pewno nie jest normalne) może coś pokaże i da się trochę opanować to auto

za wszelką pomoc dziękuję
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

[quote=""Dziadek13""]i sprawny ABS[/quote]
jak masz sprawny ABS to przecież nie zablokuje Ci koła na stałe i dalej pobiera impulsy

Skierosiek
wpadnij na spot to się ogarnie :)
S
Skierosiek
Raczkujący
Raczkujący

a kiedy i gdzie się zbieracie? coś tam kiedyś mi się rzuciło w oczy na Szczęśliwickiej przy Bitwy Warszawskiej?
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

zerknij w dział spoty i będzie wszystko jasne, gdyż teraz co tydzień zmienia się miejscówka, napisz aby ktoś wziął kabel i laptopa (czaja ma, nie wiem czy ktoś jeszcze) i się sprawdzi
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

tak czaja ma :) ale musi wiedzieć wcześniej żeby go zabrać bo nie zawsze przyjeżdża Polówką. póki co lapka mam firmowego więc to też nie problem.
Jeżeli koledze za daleko do wawy to może podjechać do mnie do domu do chotomowa. to trochę bliżej jadąc z Przasnysza.
Jakby co to PW
S
Skierosiek
Raczkujący
Raczkujący

mieszkam w Warszawie więc problemu nie ma :D

na spocie się wszystko wyjasni i dogra jakby kolega Czaja nie był to już ktoś się zgłosił że weźmie lapka i kabel
Awatar użytkownika
PiterVR6
Konkretnie zainteresowany

Post autor: PiterVR6 »

ma ktos może jakis schemacik zeby posprawdzac czy kableki dobrze podpiete ?
S
Skierosiek
Raczkujący
Raczkujący

z tym ABSem to jakaś dziwna historia bo od spotu nie używałem autka i jak wczoraj ruszyłem uzupełnić lodówkę to kontrolka przestała się świecić :amen: ale w drodze powrotnej znowu się zaświeciła :banghead:

ten bezpiecznik który wymieniliśmy w czwartek był od...tylnej wycieraczki :)
Awatar użytkownika
PiterVR6

Post autor: PiterVR6 »

po przekładce wyswietla sie mi cały czas bład 01044 P1749 Moduł kontroli transmisji – niewłaściwie zakodowany
co z tym zrobic po usunieciu dalej wyskakuje
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""PiterVR6""]co z tym zrobic po usunieciu dalej wyskakuje[/quote]
Trzeba przekodować sterownik. Ale jak to zrobić to już musi się jakiś spec wypowiedzieć.
Awatar użytkownika
sidewinder3
Pan Kubeczek

Post autor: sidewinder3 »

[quote=""czaja""][quote=""PiterVR6""]co z tym zrobic po usunieciu dalej wyskakuje[/quote]
Trzeba przekodować sterownik. Ale jak to zrobić to już musi się jakiś spec wypowiedzieć.[/quote]
Nie trzeba speca, tylko szukajki Panie Prezes:
viewtopic.php?f=13&t=4123
viewtopic.php?f=20&t=3032&start=0
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”