Co kontrolować?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
Sephirioth
Newbie
Newbie

Co kontrolować?

Post autor: Sephirioth »

Oj dawno tu nie zaglądałem, już naprawiam swój błąd :D

Witam wszystkich koneserów polo-lotów, piszę z zapytaniem o konserwacje tegoż pojazdu.
Jako, że zbliża się upragnione wolne od pracy i szkoły, zaplanowałem dłuższe trasy. Do tej pory auto przemieszczało się tylko po mieście na krótkich dystansach to nie mam zielonego pojęcia jak zachowa się pojazd w trasie ponad 300km z 4 osobami na pokładzie.

Pytanie brzmi: Jak przygotować się do takich eskapad technicznie? Co posprawdzać mam w wozie? Co wymienić, by mieć większą pewność niezawodności samochodu?

Mam instalacje LPG i z odnotowanych zagadek to znikający płyn chłodniczy. są miesiące, że prawie ćwierć litra muszę dolać a są i okresy, że nic nie ubywa [nie ma masła w oleju].

Czy przez uszczelkę pod miską olejową [którą notabene zakładali mi chyba jacyś laureaci nagrody partacza roku] może wyciekać płyn chłodniczy? Czy niewielka nieszczelność i lekkie plamienie olejem przez nią [raptem kilka kropli a i to nie zawsze] są pilącym problemem?

Na koniec, zauważyłem, że po domowej roboty demontażu zbiornika LPG, auto wymaga mocniejszego dociśnięcia gazu by się potoczyło jakoś z sensem, co schrzaniłem?

Pozdrawiam i wybaczcie za taka ścianę pytań ale pierwsze polo to jak pierwszy dzieciak, rodzic się martwi ;)
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

[quote=""Sephirioth""]Jak przygotować się do takich eskapad technicznie? Co posprawdzać mam w wozie?[/quote]
Przede wszystkim proponuje przyjrzeć się wszystkiemu "gumowemu" w samochodzie-osłony przegubów, przewody hamulcowe, gumy zawieszenia, przewody pod maską. Sprawdzić stan tarcz hamulcowych i okładzin klocków, itd.
[quote=""Sephirioth""]Co wymienić[/quote]
Wszystkie filtry. Zależnie od tego jak dawno był wymieniany: pasek rozrządu+pompa wody, płyn hamulcowy, olej w silniku, skrzyni(chociaż jeśli nic nie wycieka to można pominąć), płyn chłodniczy cały+przepłukanie układu
[quote=""Sephirioth""]Czy przez uszczelkę pod miską olejową(...)może wyciekać płyn chłodniczy[/quote]
Nie może. Chyba że miesza się z olejem. Poznasz to po bardzo mętnym oleju.
[quote=""Sephirioth""]Czy niewielka nieszczelność i lekkie plamienie olejem przez nią (...) są pilącym problemem?[/quote]
Polecam wymienić uszczelkę miski, bo problem może się nasilić.
[quote=""Sephirioth""]co schrzaniłem?[/quote]
a wiązkę elektryczną LPG też zdemontowałeś? Bo możliwe, że został emulator lambdy i muli silnik.

Porady na szybko, na bank wymagają uzupełnienia :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”