wiatm, mam taki problem kiedy auto jest zimne to slysze jaki dziwny dzwiek w okolicy silnika jakby cos ocieralo o cos to jest o tyle dziwne ze zawsze kiedy przejade kilka kilometrow i silnik jest cieply to przestaje az do momentu kiedy znowu auto stoji dluzszy czas. zagladalem pod maske ale nic nie widac a dzwiek pojawia sie w okolicy silnika po prawej stronie(od pasazera)
Dziwne to dla mnie jest, co o tym sadzicie??
u mnie też sie własnie pojawiło takie cos... dziwne odgłosy ocierania na zimnym silniku. Pewnie trzeba bedzie gdzies to sprawdzic... zeby sobie klopotów nie narobic
Odświeżam temat gdyż mam podobny problem. Mechanik do którego zazwyczaj jeżdżę zasugerował, że może chodzić o ocieranie paska rozrządu o osłonę paska przy niskich temperaturach rano, gdyż ze względu na zmiany termiczne pasek potrafi się lekko przesuwać. Dodam jeszcze, że niedawno wymieniałem pasek alternatora i rolkę napinającą, a problem nadal istnieje. W związku z tym mam pytanie czy spotkał sie ktos może z czymś takim? Co mogło ulec awarii? Jeśli ktoś wie coś na ten temat poprosiłbym o wskazówki.
Również odświeżam temat.
Ja mam tak samo.
Jak zrobiło się zimno to słychać rytmiczne ocieranie paska o obudowę i raczej nie jest to pasek wieloklinowy.
Moim zdaniem to tak jak post wcześniej, ociera pasek rozrządu o obudowę na skutek zmiany temperatury otoczenia i wilgotności powietrza.
Silnik zagrzeje się i problem znika.
Byłem u mechaników to każdy chce rozbierać rozrząd - czytaj wymienić na nowy.
Do wymiany mam jeszcze jakieś 30 000 km.
Ze swojej strony nic nie ruszam.
Nie trzeba przecież od razu wymieniać rozrządu.. jaka tam jest osłona? plastikowa czy metal? może się skrzywiła i wystarczy ją wyprostować? Szkoda żeby pasek sie uszkodził od tego..
A widać jakieś przetarcia w osłonie? osłona zapewne do połowy jest plastikowa a w dolnej części jest z blachy. osłona w wiekszej cześci pewnie bedzie zakryta przez koło pasowe na wale.