Witam kupiłem światłą dzienne. Mam z nimi problem bo nie wiem jak to podłączyć niby mam schemat ale mam problem np z podłączeniem kabla pod stacyjke bo nie wiem gdzie tego szukać, ktoś napisał że podłączył pod kable od radia tak żeby się włączały z kluczykiem. Mam pytanie czy ktoś powie czy to jest dobre rozwiązanie bo do tego mam też przekaźnik jzc. Najlepiej jakby ktoś napisał krok po kroku jak to zrobić. Dziękuję mam polo 6n1 1998rok
Wez miernik do reki, bez tego nawet sie nie bierz za podlaczanie. Plus po stacyjce znajdziesz przy kostce od niej. Najlatwiej z tamtad. Nacinasz izlolacje na tym przewodzie (tak jakbys obieral jablko) lutujesz tam przewod, izolujesz dobrze. montujesz na tym kablu bezpiecznik odpowiedni do lamp. I wlasciwie tyle. Pewnie drugi przewod podlaczasz do lamp. To juz mozesz pociagnac sobie od postojowek z przodu, no i masa wiadomo. Cos jeszcze? Jak nie masz miernika, uzyj zarowki (np z postojowek, czy tez stopu lub kierunkowskazow, nie mijania, bo Cie bedzie oslepiac) i kawalkow przewodow.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Tak jak marcin86 napisał. Weź miernik, jeśli chcesz podłączyć to z kabelkiem do radia , to szukaj tego kabla gdzie napięcie jest dopiero po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Jak wymniesz kluczyk to napięcie powinno zniknąć, wlutuj kabel do tego i dobrze zaizoluj (rurką termokurczliwą czy taśmą izolacyjną)
pozdrawiam
Łatwiej plus po stacyjce można pod maską znaleźć, np. weź od kostki od wycieraczek, prawdopodobnie na schemacie będzie to czerwony, następnie kolejny przewód pod jedno ze świateł pozycyjnych, ( chyba masz żółty) i masa chyba już znajdziesz
W przepisach jest jasno to określone, jeżeli masz lampy do jazdy dziennej, żadne inne nie mogą się świecić, nawet z tyłu, po załączeniu postojówek i mijania, lampy dzienne powinny automatycznie gasnąć.
zawsze mozna ukrasc napiecie np. od ogrzewania tylen szyby bodajze zzolto/czarny pod stacyjka i wpiac jeszcze przekaznik a sterowanie cewka przekaznika zrobic na kablu od pozycjjii, wlaczysz popzycyjne dzienne sie wylaczaja, moze byc przekaznik badz stycznik na 12V
Zazwyczaj w lampach led są już automaty do przełączania pomiędzy zwykłymi światłami a ledami. Nie wiem jaki komplet kupiłeś @Michu0412.
@Diego69 ma rację "W przepisach jest jasno to określone, jeżeli masz lampy do jazdy dziennej, żadne inne nie mogą się świecić, nawet z tyłu, po załączeniu postojówek i mijania, lampy dzienne powinny automatycznie gasnąć."
Podłącz po prostu do siwo-czerwonego w radiu i po sprawie. Nie trzeba dawać żadnych przekaźników czy bezpieczników.
[quote=""Rangers76""]Nie trzeba dawać żadnych przekaźników czy bezpieczników.[/quote]
Moim zdaniem powinno sie dolozyc przekaznik oraz bezpiecznik, a jak nie przekaznik to chocby sam bezpiezpiecznik. Aby nie wywalilo Ci czegos innego niz swiatla. Ulatwia to chocby analize pozniej przez nastepnego wlasciciela samochodu. Obecnie borykam sie z partaczo zalozony alarmem u mnie w Poli. Klne na czym ten swiat stoi i jak mozna taka fuszere odwalic. A Ty kolego bartek_tychy namawiasz teraz do tego samego....
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673