Lewa szyba nie opuszcza się.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
DjFarmerr
Początkujący
Początkujący

Lewa szyba nie opuszcza się.

Post autor: DjFarmerr »

Witam. Co moze byc przyczyna nie opuszczania sie szyby w Polo sterowana elektrycznie? Od czego sie zabrac by to naprawic?
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

było parę razy na forum już poruszane, już trochę czasu tu jesteś żeby wiedzieć że się szukajki używa, na szybko - linka, silniczek, może prąd nie dochodzi.
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Więc tak, po kolei, zdejmij boczek z drzwi, pod nim znajdziesz wygłuszenie, niestety musisz je trochę popsuć (przynajmniej u mnie tak jest że jest przyklejone na jakiś silikon), odłącz wtyczkę od silniczka i sprawdź miernikiem czy jest napięcie na kabelkach, nieważne jak podłączysz, miernik wskaże i tak, tylko albo napięcie dodatnie albo ujemne :) Jeżeli napięcie będzie, masz winowajcę - silniczek, jeżeli zaś nie, szukaj dalej, sprawdź bezpieczniki, może coś przy przełączniku się uszkodziło, przełącznik też sprawdź miernikiem na tzw "piszczałce" (jeżeli napięcia nie będzie nie będzie). Pamiętaj że napięcie na przewodach pojawia się tylko przy przyciśniętym przełączniku :)
Awatar użytkownika
DjFarmerr
Początkujący
Początkujący

Post autor: DjFarmerr »

Dzięki :) dodam ze jak nacisne przycisk w strone podnoszenia szyby to lekko przygasną swiatła tak jakby pojawił sie opór czyli włącznik reaguje. Wydaje mi sie ze cos tam sie blokuje w drzwiach.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Może silniczek zakończył swój żywot?
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

czaja zapewne masz racje. Jak przygasają światła to znaczy że napięcie dochodzi tylko silniczek się nie rusza. Czyli do wymiany silniczek :)
Awatar użytkownika
baartek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: baartek »

Mi też się ostatnio "zawiesiła" szyba, odkręciłem boczek, zerwałem wygłuszenie, kilka razy stuknąłem w silniczek pięścią i się odwiesił ;)
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

hehe, można i tak :) więc można spróbować najpierw puknąć czy to małym młotkiem czy pięścią, jak się zawiesił to puści, jak nie, to wymiana ;p
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote="Diego69"]więc można spróbować najpierw puknąć czy to małym młotkiem czy pięścią, jak się zawiesił to puści, jak nie, to wymiana ;p[/quote]
Dokładnie tak jak podają koledzy. Wypróbuj czy zadziała. Ewentualnie może rozebrać silniczek i wyczyścić w środku, gdyż jakiś powód zawieszania się musi być. chyba jest to możliwe. nie pamiętam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”