Problem z Polo

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
rascal
Newbie
Newbie

Problem z Polo

Post autor: rascal »

Witam. Jestem od niedawna nie wiem jeszcze czy szczęśliwym posiadaczem VW Polo 1.0 mpi z 1998 roku, krajowego z oryginalnym przebiegiem 89000. Ostatnio wystąpił dziwny problem. Co jakiś czas po zmianie biegu, przy skręcaniu i przy jeździe pod górkę samochód "przygasa". To znaczy silnik pracuje dalej, ale na każdym biegu moc jest malutka, że nie da się jechać. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu problem na jakiś czas znika. Wcześniej zdarzało mi się to, gdy jeździłem na rezerwie, tyle że na pewno bak nie był pusty. Ostatnio jednak zdarzało mi się to, gdy rezerwa się jeszcze nie paliła, choć paliwa nie było w baku jakoś dużo. Wczoraj po raz kolejny samochód mi "przygasł" i do tego po raz pierwszy zapaliła się czerwona kontrolka, gdy silnik jeszcze pracował. Po ponownym odpaleniu było już do końca trasy ok. Proszę o porady Czy miał ktoś podobny problem i co może być nie tak?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

mi to wygląda na zabrudzony układ zapłonowy lub też błąd czujnika Halla,
druga opcja to pompa paliwowa która nie daje wystarczająco dużego ciśnienia.
Sprawdź to.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
ZEN
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ZEN »

Trudno ocenić?
Ja po kupnie swojego musiałem wymienić filtr paliwa.
Co mocniej dodawałem gazu to auto zaczynało się dusić, nie miało takiej mocy jak wcześniej.
Gdy z gazem obchodziłem się bardzo delikatnie to jakoś szło ale dawało się odczuć że coś je przytyka.
Wrażenia nasilały się gdy paliwa było mniej niż pół zbiornika.

Koszt wymiany filtra paliwa mały, a przyjemność z jazdy duża, może właściciel wcale go nie wymieniał :crazy: .
r
rascal
Newbie
Newbie

Post autor: rascal »

Filtr paliwa wymieniany był 9000 km temu, dzięki za odpowiedzi, a może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
marianb31
Początkujący
Początkujący

Post autor: marianb31 »

sądzę że problem leży w zapłonie, przeczyść fajki, wymień świece i powinno być dobrze :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”