Jak zmienić olej w skrzyni

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

N
Neccy
Raczkujący
Raczkujący

Jak zmienić olej w skrzyni

Post autor: Neccy »

Jak zmienić olej w skrzyni (V)? Mam dieselka 1,4 i chyba dobrym pomysłem byłoby, żebym wymienił (dolał?) olej do skrzyni. Tylko nie wiem jak się do tego zabrać., Mógłby ktoś to łopatologicznie wytłumaczyć? Byłbym bardzo wdzięczny.
a
an2rut
Newbie
Newbie

Post autor: an2rut »

tu masz link do strony gdzie to jest opisane to chyba ten silnik ale nie jestem pewien http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1296443.html

a to fotki z mojego auta spód skrzyni (korek spustowy):
Obrazek

a to górna część skrzyni, po rozebraniu skrzyni (żeby żadne opiłki nie dostawały się do środka) został wywiercony i zagwintowany otwór, żeby było łatwiej dolać olej, śruba + podkładka miedziana, żeby uszczelnić. Co najważniejsze działa i nie ma problemów a i łatwiej olej wymienić :)
Obrazek
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

silnik nie ten :P bo to z 6N i w dodatku benzynowy :p ,a kolega podobnie do Ciebie i mnie ma 1.4D o oznaczeniu 1W .. nie zmieniaj oleju tylko dolej nowy !! ma go byc tyle ze jak odkrecisz czujnik wstecznegi i wsadzisz palec to dotkniesz lini oleju :) .. odsylam do dzialu manuale :) wlewy w 5 powinny byc takie same
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

poprawka oleju ma byc tyle ze jak wlozysz palec to dotkniesz oleju ale nie przez czujnik wstecznego tylko przez otwor wlewowy>kontrolny.
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Post autor: jaro »

Przyłącze sie do pytania, tyle że mam skrzynie 4 i silnik benzynka - dolewał może ktoś olej przez wejście linki prędkościomierza (nakrętka 22)? Chodzi o to czy jak ją odkręce to czy nie spierniczy się coś w środku i wychodzi ze skrzyni bez problemu? Niestety te śruby z boku skrzyni (na imbus 17) są zajebiaszczo dokręcone no i dostęp ciulowy :angry:
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

samochod na najazdy solidny imbus 17 w otowr a z drugiej strony gedor z dlugim ramieniem, nie ma bata zeby nie puscilo.
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Post autor: jaro »

W 2f jest bardzo mało miejsca do manewru (chodzi mi o korek wlewowy) bo są przy nim przewody hamulcowe siłowałem się i musiałem się poddać, pewnie grzechotką pneumatem by poszło. Niestety sprzętu takiego nie posiadam i dlatego wpadłem na pomysł wykręcenia linki prędkościomierza.
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

jaro z boku skrzyni sa dwie sruby i da sie je odkrecic bez problemow na najazdach, przerabialem ten temat w 2f. dobre klucze dlugie ramie i pojdzie
R
Romuss
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Romuss »

Ja u siebie w 1,4 D przy skrzyni 5-tce,mam przy lewym przednim kole2 śruby na imbusa-jedna wyżej,druga niżej.Domyślam się,że ta wyżej to kontrol i wlew oleju a niższa -do spustu oleju.Podkładek żadnych tam nie widzę a wogóle to narazie jestem zielony w mojej polówce ale liczę ,że trochę i przy pomocy klubowiczów,szybko dojrzeję..
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”