[9N] Przygotowania do zimy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

o
otake
Newbie
Newbie

[9N] Przygotowania do zimy

Post autor: otake »

Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem pola 9N 1.9SDI, jest to moje pierwsze auto i wszystkiego się uczę sam.
Samochód kupiliśmy w lecie, jest to rocznik 2003 sprowadzony z Francji (wiadomo jakie mają tam zimy) więc teraz chciałbym go przygotować na Polskie mrozy ;)

Dużo czasu spędziłem przeglądając forum ale wciąż mam kilka pytań:
1. Odnośnie opon zimowych (autko do jeżdżenia po mieście), zastanawiam się nad tymi oponami:
Kleber KRISALP HP 165/70R14 81 T lub Dębica Frigo 2 165/70R14 81 T (wg oponeo). Które są lepsze? Macie jakieś inne propozycje?
2. Płyn do spryskiwaczy, wystarczy jakiś tani do -20 stopni?
3. Czy powinienem konserwować podwozie? Jeśli tak to gdzie i jaki jest tego koszt?
4. Płyn chłodzący, hamulcowy nie wiem co jest wlane, wymienić? na jaki?
5. Uszczelki/wycieraczki/zamki to mniej więcej wiem natomiast co z lakierem? jakiś specjalny wosk czy wystarczy zwykły pół-płynny?
6. Czy proponujecie jakieś inne zabiegi?

Z góry dziękuje za pomoc i pamiętajcie że każdy się kiedyś uczył ;)
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

[quote=""otake""]2. Płyn do spryskiwaczy, wystarczy jakiś tani do -20 stopni?[/quote]
Tu jest problem bo te najtansze śmierdzą denaturatem. Z drugiej strony nie kazdy drogi jest dobry - przyklad kupilem "psik psik" zimowy i od momentu pisikniecia na szybe do uzyskania widocznosci wycieraczki musza sie nalatac jak glupie. Jak dla mnie ten plyn to tragedia. Teraz leje z powrotem plyn z banki 5litrowej z napisem carrefour za ok. 12 zl (zapach pomaranczowy) i musze przyznac ze jest udany. Nie smierdzi i szyby sie nie mażą. I jeszcze ten ze statoil jest dobry , tyle ze drogo wychodzi.

[quote=""otake""]4. Płyn chłodzący, hamulcowy nie wiem co jest wlane, wymienić? na jaki?[/quote]
hamulcowy - DOT4
plyn chlodzacy albo koncentrat G12 (na allegro tez jest) albo borygo,petrygo czy co tam jest

Nie wiem czy bedziesz parkowal w garazu czy pod chmurka. Ja mam garaz i w zaden sposob na zime go nie szykuje , poza plynem do spryskiwaczy zimowym. Konserwacji podwozia nie robie , rdzy tam nie mam i z tego co ogladalem nawet sie na nią nie zanosi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”