[9N3]rzuca silnikiem 1.2 benzyna

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mathewg
Newbie
Newbie

[9N3]rzuca silnikiem 1.2 benzyna

Post autor: mathewg »

moze ktos mi podpowie bo serwis nie daje rady tego naprawic
czest rzuca mi silnikiem jak stoje na swiatlach, tak juz jest od prawie roku
mam poloweczke 1.2 benzyna z 2007 roku. jak juz pisalem w serwisie nic nie znalezli
a dzis jeszcze migala żółta kontrolka z silniczkiem i samochod ledwo ruszyl ze swiatel (chyba wlaczyl sie tryb awaryjny)
wylaczylem go na 5 minut i potem pojechal juz ok
rok temu juz wymienili czujnik polozenia walka rozrzadu
co sie dzieje? czy to czesta przypadlosc?
POMOCY!!!!! :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Instrukcja obsługi Polo mówi, że żółta kontrolka od silnika miga wtedy gdy "przerywacz zapłonu może spowodować uszkodzenie katalizatora" Zatem być może padł Ci ten przerywacz? Objawy wydają mi się odpowiednie w przypadku takiej usterki... ale niech wypowiedzą się spece, bo ja się na tym nie znam.
d
dagmara
Newbie
Newbie

Post autor: dagmara »

Mam identyczny problem, wymianialam juz cewki i inne rozne czesci i nic nie dalo efektu, samochodem ''rzuca'' srednio raz na miesiac stojac na swiatlach... jestem bardzo zla, bo jezdzac do mechanika, ktory nie znajduje przyczyny, to jak szukanie igly w stogu siana, czy ktos mial podobny problem? i jak go rozwiazal?
b
bullpro
Newbie
Newbie

Post autor: bullpro »

Witam, mam VW Polo 1,2 benzyna 2006r.Miałem tą samą przypadłość proponuje przy wymianie czujnika położenia wałka wymienić jeszcze wszystkie świece jak tak zrobiłem i pomogło
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Z tym szarpnieciem to moglłby byc lancuch, przeskok przy uruchamianiu, ale to nie jest mozliwe przy takim przebiegu jaki podaleś, chyba ze nie jestes jego 1. wlascicielem....

Polowki IV maja syntetyk fabrycznie wiec nie ma co kombinowac.
Jezeli dzieje sie cos z z silnikiem, to na dzien dobry pojedziec na diagnostyke komputerową. W przypadku awarii czujnikow to zanim zostanie czujnik wałka wymieniony, to sprobowac nalezy przeczyscic styki, bo z tego co wiem to wlasnie czesciej patyna na stykach sie robi niz psuj sam czujnik. Ja bym sprawdzil jescze kanal dolotu powietrza, filtr powietrza i czujnik przeplywu masy powietrza.
A
Anonymous

Jesli jest czujnik polozenia wałka toniech zobacza czy przewody nie sa zagiete, bo czytalem kiedys ze wlasnie przewody do wtyczki czy sama wtyczka sie wali.

A samemu nie mozesz kupic czujnika i go wpiąc? TAm nie trzeba chyba robic zadnej adaptacji, a w razie W zawsze mozna poczytac o tym. No ale jak tam uwazasz. NAwet zwykla stacja CI podepnie czujnik tylko kup oryginalny.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Proponuje pojechać do mechanika, nie wymieniacza. Trzeba autko dokładnie przetrzepać. Sczytanie błędów to nie wszystko. Sprawdzić trzeba rozrząd na znakach - niby łańcuch ale "strzeżonego Pan Bóg..", kompresję. Jeśli rozrząd jest zsynchronizowany poprawnie, silnik ma kompresję to wówczas można szukać w szeroko pojętej elektronice.
A
Anonymous

regulacje i doagnostyke silnika mozna zafundowa sobie, ale gdyby kompresja spadla to by odczuwal to po spadku mocy i lamaniu muła lub spalaniu wiekszym. Czujnik sobie wymienic mozesz, a bledow kasowac nie trzeba. To sa tylko logi, jesli bylby blad - znow by powstal log.

Jezeli notorycznie Ci pada ten czujnik, to wtedy lepiej kupic oryginalny i dac na diagnostyke silnika, zeby posprawdzali to co przedmowca napisal. Chyba ze podczas krecenia rozrusznikiem bendix sie odzywa - na pochylym lub przy zimnie i to byly te halasy, terkotania.

Bendix rozrusznika mozna przesmarowac i bedzie dobrze, tak mowil mi doradca w aso - w moim przypadku.

Przed zamontowaniem czujnika, oczysc dobrze styki, kostki, zobacz czy cos nie kampie na ten czujnik.
A
Anonymous

kliknij raportuj i wybierz inny powod i napisz co chcesz przekazac adminowi, wtedy pewnie mi doda jakos +1. Ciesze sie ze pomoglem, a co do ugody z majstrem to uwazam, ze jest dobra :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”