Z tego co zauważyłem w blokach pomiarowych to zawór EGR chyba nie działa.
Próbowałem zrobić adaptację zaworu, ale w kanale 074 w czwartym polu mam pusto (a chyba powinno być coś w rodzaju Adpt.OK/run/error)
Możecie mi poradzić czy w tym silniku (1.0MPI) robi się adaptację EGR ?
Czyściłeś go? Ja miałem te same błędy.. EGR się zatkał i auto dostawało zadyszki. Przeczyściłem, krótko było dobrze teraz doszły kolejne błędy EGR więc po prostu go odłączyłem i jest spokój. Ale żadnej adaptacji EGR nie robiłem.
ja zmieniałem egra, ale żadnej adaptacji nie robiłem. A co do czyszczenia to akurat w naszym silniku (AUC) panowie to cholerstwo jest jednorazowego użytku.. Nie da się go tak rozebrać jak w dieslach i swobodnie przeczyścić..
Panowie ja również ostatnio zauważyłem problem z zaworem EGR. Na początek check engine dalej VAG i błędy EGR oraz sondy lambda - skasowałem. Za ok. 20km ponownie check engine, więc udałem się do teścia i razem zdemontowliśmy EGR, przepustnicę oraz kolektor ssący celem dokładnego oczyszczenia z nagaru. Po całej akcji udałem się do domu celem skasowania błędów (zapomniałem wziąć kabelka do teścia). Po podłączeniu do VAGa zauważyłem następujące błędy:
17573 Regulacja długoterminowa 1 - poza granicą - mieszanka za uboga
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY 16785 Uszkodzenie przepływu recyrkulacji spalin niedostateczny przepływ
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem 17811 Recyrkulacja spalin - uchybienie regulacji
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem 16792 Czujnik B recyrkulacji spalin napięcie wysokie
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
Zastanawiam się co może być przyczyną błędów 16792 oraz 17573 - tych wcześniej nie widziałem.
Wszystko zostało złożone z chirurgiczną precyzją, więc nie wydaje mi się aby przyczyna leżała po stronie montażu/demontażu.
Być może gdzieś zalega jeszcze jakaś wilgoć po myciu komory silnika?
Proszę o radę.
[quote="magicjerzyk"]
... nie wydaje mi się aby przyczyna leżała po stronie montażu/demontażu.
Być może gdzieś zalega jeszcze jakaś wilgoć po myciu komory silnika?
Proszę o radę.[/quote]
a jednak lezy, po rozlaczeniu byla przerwa w impulsie stad te bledy.
Teraz nie wiemy czy te bledy skasowales i jezdziles dalej i znow sie pojawily czy po prostu po czyczesciu sie pojawily.
skasuj. smigaj i jesli po 100km znowu wyskoczy od EGR to mozliwe ze to juz koniec egr. ale moge sie mylic, niech madrzejsi przemowia.
Masz rację, błędy musiały powstać, gdy przekręciłem zapłon przy zdemontowanym EGR (chciałem otworzyć przepustnice celem zerknięcia na kolektor dolotowy). Jak zobaczyłem ile nagaru jest na przepustnicy oraz w kolektorze to zabrałem się za demontaż obu.
Wczoraj małżonka powiedziała, że znów świeci się checkengine. Więc, chyba koniec zaworu EGR. Jeszcze raz przy okazji spróbuję wyczyścić błędy. Jeżeli to nie pomoże to będę musiał wymienić zawór. I tu mam pytanie do osób, które już wymieniały zawór EGR: czy jest dostępny jakiś dobry zamiennik w cenie poniżej 600zł?