Tylne kolo ciezko sie kreci. gdzie szukac przyczyny?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

Tylne kolo ciezko sie kreci. gdzie szukac przyczyny?

Post autor: Michelangelo »

bylem dzisiaj sprawdzic stan zawieszenia i podwozia po zimie i po podniesieniu tylu lewym tylnym kolem mozna krecic jednym palcem, natomiast zeby pokrecic prawym trzeba uzyc dosc sporo sily. jaka moze byc tego przyczyna?
z gory podziekowal
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Może hamulce blokują, ręczny do końca nie odbija albo syf w bębnach, koło się nie grzeje ?
Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

no kolo sie grzeje wlasnie, nie wiem czy hamulce, moze rzeczywiscie syf jakis sie zebral. reczny niby dziala dobrze, a wrecz nawet slabo, znaczy slabiej niz jakis czas temu, bo musze go mocniej zaciagac, chyba bede musial linke podciagnac, wiec to raczej odpada.
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

u siebie zauważyłem identyczną przypadłość teraz po zimie jak zmieniałem opony na letnie tylko na lewym tylnym kole, fakt hamulca ręcznego zimą prawie nie używałem przez te mrozy bo miałem strach że kiedyś nie odbije jak zaciągnę przez noc pod blokiem na parkingu a teraz używam i chyba coś się zapiekło. Koło co prawda się nie grzeje ale chodzi ciężej że jednym palcem się go nie okręci, mechanik mówił że jak będzie chwila to zdjąć bęben i zobaczyć co jest bo może cylinderek po zimie szlag mógł trafić i przez to nie odbija jak powinno....
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Hmm, sprawdź cylinderek, ale według mnie może to też być np. zatarte łożysko.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

Pierwsze co to poruszaj linką od ręcznego (za kołem) bo może rdza zrobiła swoje i linka "nie odbija" do końca ... Może być również łożysko jeśli dostał się do niego "syf" - jak kupiłem ibizę to w jednym kole nie było w ogóle kapsla a pod felga nie było tego widać ... Koło hamowało, było ciepłe a łożysko pracowało niby cicho. przy zamianie kół wszystko wyszło na jaw a w łożysku więcej piachu, kurzu niż smaru :grin:
Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

no i juz wszystko jasne, zmienialem opony na letnie i przy okazji zapytalem znajomego czemu to kolo tak ciezko chodzi, on popukal mlotkiem, wylecial z tego kola syf i juz chodzi leciutko, tak wiec w poniedzialek przy wymianie klockow, tarcz, przewodow hamulcowych i amrotyzatorów trzeba bedzie dokladnie wyczyscic te bebny, a pozniej zeszlifowac reszte rdzy i je pomaluje na czarno farba hammerite :)
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

Najczęściej przyczyną jest zablokowana dźwignia hamulca ręcznego ( ta przynitowana do tylnej szczęki ) - po prostu "nie wraca".
g
grzech19
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grzech19 »

ko-ma racja. Właśnie czeka mnie wymiana tych szczęk. Ta dźwignia od ręcznego zablokowana jest i kołem nie da się ruszyć, zapiekła się po prostu, i to z dwóch stron tak mam.
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Za powrót szczęk do pozycji początkowej odpowiada zestaw sprężynek, więc to też polecam sprawdzić.
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
l
ludwik88888
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ludwik88888 »

Zima zima i po zimie a sól robi swoje prawdą jest to że linki od ręcznego mogą blokować małe przetarcie pancerza do tego wilgoć i sól i korozja gotowa ale ja postawił bym jednak na łożysko to częsta przyczyna ciężkiego ruchu koła lepiej sprawdzić bo gdy zablokuje to i czasem młotek nie pomoże.
Ludwik
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”