[6R] Uderzone lewe lusterko

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
damian92
Raczkujący
Raczkujący

[6R] Uderzone lewe lusterko

Post autor: damian92 »

Wczoraj minął równy rok od czasu jak polo wyjechało z salonu a dziś usterka. Jak wyjeżdżałem z garażu (na wstecznym) w lusterko lewe uderzyły mi drzwi od garażu. Są to dość spore metalowe drzwi, zawsze je otwieram o 180 stopni i zabezpieczam nóżką podpórką taką, dziś pech chciał ze w pośpiechu nie zabezpieczyłem. Zauważyłem tylko w ostatniej chwili lusterku jak drzwi lecą i idealnie prosto w nie uderzyły. Efekty takie :
- odpadła całkowicie lakierowana plastikowa górna część
- szybka od kierunkowskazu troszkę połamana
- całe lusterko przekrzywiło się do przodu.
Od razu wpadłem w panikę i nie robiłem dokładnych oględzin. Lusterko ustawiłem w pozycji takiej jak być powinno, coś zaskoczyło i już sztywno siedzi. Plastikowy element jest prawie nienaruszony, przyłożyłem go do lusterka i wcisnąłem, zaczepy złapały bo siedzi sztywno. Poczyniłem w drodze małe testy
- kierunkowskaz działa
- lusterko można elektronicznie sterować
- przy prędkości 120 km/h godz. plastikowa część nie odpadła.
Teraz wydaje mi się, że to w sumie żadna usterka, ale najważniejsze jest pewnie niewidoczne. Szybka od kierunkowskazu była rozbita i kilka jej połamanych drobin wypadło, więc woda się bez problemu dostanie do środka. Wątpię czy idealnie włożyłem górną lakierowaną część.
W przyszłym tygodniu pewnie muszę jechać na przegląd po roku, odwlekałem to ale teraz nie ma wymówki żeby nie pojawić się w ASO. Jutro dokładniej to obejrzę, zrobię zdjęcia jeśli trzeba i tu wrzucę. Nie wiem czy trzeba całe lusterko wymieniać czy może da się to jakoś naprawić. Co z tym fantem zrobić?

edit:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 cze 2011, 18:41 przez damian92, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Post autor: kar01 »

Nie tyle usterka, co uszkodzenie:P Moim zdaniem jak siedzi sztywno i ręką nic nie odchodzi, ani się nie rusza, to będzie siedzieć stabilnie. Kwestia tylko tego kierunkowskazu.... Wydaje mi się, że trzeba zamówić całe lusterko niestety... :/
Obrazek
d
damian92
Raczkujący
Raczkujący

Też się obawiam, że trzeba będzie wymienić całe. Pytanie, ile koszt całego lusterka w ASO? Pewnie długo trzeba będzie czekać na zamówienie kompletnego lusterka w tym kolorze.
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Post autor: kar01 »

Eee, myślę, że w jakieś 3 tygodnie max powinni sprowadzić. Ewentualnie spróbuj poszukać na allegro, albo ebay.de
Obrazek
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Jakbyś kupował poza ASO to upewnij się, czy nie ma różnic w lusterkach między 3drzwiowymi a 5d, bo wiem, że w Golfach się różnią i trzeba pokombinować, żeby dopasować np. lusterko od 3d do kombi.
Obrazek
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

[quote="damian92"]Też się obawiam, że trzeba będzie wymienić całe. Pytanie, ile koszt całego lusterka w ASO? Pewnie długo trzeba będzie czekać na zamówienie kompletnego lusterka w tym kolorze.[/quote]

Koszt lusterka w ASO to tylko ... 570 zł ;)
Jednak jakbyś sprawdził w Etce są poszczególne podzespoły które można dokupić m.in. uszkodzony i pęknięty migacz;)
d
damian92
Raczkujący
Raczkujący

Jednak nie trzeba było wymieniać całe luterko, tylko sam migacz (nr części 6R0949101F) - koszt 92,45 zł i robocizna przy tym w ASO - 40,90 zł. Wszystko niby ładnie siedzi, mam nadzieję, że nie będzie z tym problemów :) Chyba nie zaryzykuję mycia tego lusterka myjką ciśnieniową z bliskiej odległości.
Choćby nie wiem jak mi się spieszyło teraz zawsze będę blokował drzwi od garażu nawet jak nie będzie najmniejszego wiaterku :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”