Pasek rorządu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
michalo30
Raczkujący
Raczkujący

Pasek rorządu

Post autor: michalo30 »

Witam mam Vw Polo 1,6 95 rocznik , był sprowadzany z Niemiec gdy miał 135000 km -raczej pewny przebieg, mam pytanie teraz mam 175 tys jak sprawdzic czy rozrzad jest do wymiany, podobno ma cos szumiec, jak to sprawdzic, :bow: 2 pytanie :mam równiez klimatyzacje reczna ale czy filtr powietrza jest inny niz z klimatyzacji? jezeli tak to jaki :niewiem:
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

ja bym zmienił pasek napinacz i pompe wody,kto wie kiedy to robione było
mozesz zobaczyc stan paska ,ale to juz musi byc mozno zurzyty zeby bylo widac..a ksiazce to chyba nie wierzysz :?:
napinacz bedzie huczał jak nie był zmieniany
Awatar użytkownika
merti
Newbie
Newbie

Post autor: merti »

michalo30
ja mam teoretycznie :D 162 tys i dla swojego swietego spokoju jestem swiezo po wymianie rozrzadu ( pasek, pasek klin, napinacz, pompa wody: 680 pln (orginalne BOSCH'a) z wymiana filtra paliwa) nie malo ale zawsze mniej niz nowy silnik.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2009, 23:12 przez merti, łącznie zmieniany 1 raz.
6N 1.6 1995r. AEA
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

michalo30
Nie sprawdzaj - wymieniaj.

Nie koniecznie musi coś szumieć, żeby pękł Ci pasek ... 40 tys. km to i tak już niedaleko do wymiany a skąd masz pewność, że był wymieniany niedługo przed sprzedażą? ;-)

Co do filtra ... Znajduje się na podszybiu ... Do klimy powinien być podobno węglowy (są też "zwykłe")
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

słuchajcie a ile tak na bank można bez obaw zrobić na rozrządzie,
u mnie w polo ktoś napisał na tej naklejce co z rozrządem że było zmieniane przy 70 tyś. dziś jest ponad 145 i zastanawiam się czy to czas na wymianę czy jeszcze z 10 tyś zrobić? :scratch:
civic r18a2/407 1,6 HDi
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

[quote=""rat4""]słuchajcie a ile tak na bank można bez obaw zrobić na rozrządzie,[/quote]
Nie ma normy, niby powinno się w polskich warunkach co 60 kkm, ale jeśli nastąpi potrzeba to należy wymienić wcześniej. Możesz zajrzeć pod obudowę paska, popatrzeć, czy pasek nie jest zciarachany, posłuchać, czy napinacz nie świszcze. Ale 75 to już czas. Chodź wszystko zależy od charakteru użytkowania samochodu.

Po mojemu 75 - wymieniaj. Masz benzyniaka to rozrząd wyniesie Cię 300-400 zł, czyli tyle ile obadanie silnika po strzeleniu paska i ściągnięcie czapy.
m
michalo30
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: michalo30 »

Dzięki panowie za poradę, postaram się jak naszybciej wymienic ten rozrząd, pytałem koło 400 pln wyjdzie mnie bez pompy wody, kurcze nie mam teraz kasy , czy musze wymienic pompe wody czy mozna za jakiś czas to zrobić, pompa wody 150 pln.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

dziś byłem te części obadać i pasek 28 zł contitech, rolka napinająca ruvila 80 zł a pompa jakaś 4max 80 zł ale nie wziąłem bo mi to na chińszczyznę wyglądało, zresztą już tę firmę przerabiałem...i więcej nie będę... :blind:
ale tak za 220 zł na allegro komplet ruvilla i contitecha widzialem może to kupię, za robociznę pewnie wezmą 100 zł albo i więcej..., póki co paska nie sprawdzałem wizualnie ale jest cichutko, silnik jak zegarek bez szumów czy trzasków, szklanek też nie słychać.... :beach:
http://www.allegro.pl/item639100242_roz ... o_1_4.html
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

kupiłem dziś już kompletny rozrząd pasek contitecha rodem z brazylii 28 zł :-D , napinacz ruville 82 zł z kanady :-D i pompa Bolońskiej firmy graf (128 zł) była do wyboru inna też SKF czy Rouville i cena o 60 zł więcej a w środku to samo: Made in Italy :D szkoda że nie z Tasmanii...
za wymianę mechanik zakrzyczał 100 zł także myślę, że dobra cena. :good:
miał ktoś może jakieś doświadczenia z firmą GRAF? podobno idą te pompy na pierwszy montaż, zresztą wygląda przyzwoicie wizualnie w porównaniu do firmy 4max :mrgreen:
tutaj coś znalazłem na temat:
http://www.motofakty.pl/artykul/specjal ... dnych.html
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
kuzma
Początkujący
Początkujący

Post autor: kuzma »

[quote=""rat4""]miał ktoś może jakieś doświadczenia z firmą GRAF? [/quote]

ja mam u sieie ale jestem po wymianie wiec nie powiem nic wiecej jak narazie OK
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”