Napewno ma, sam u siebie nie sprawdzałem, dopiero 3000 km zrobione, i narazie sie nie odważe na coś takiego. Podejrzewam że gdzieś w granicach 7000 obrotów. A czemu pytasz?
Aż tak nisko ma odcięcie? Z tego co kiedyś słyszałem, to od około 1700 do 3500- 3700 ten silnik ma największy moment obrotowy, więc wydaje mi się, że za wcześnie było by to odcięcie przy 4000 obrotów.
[quote=""kuci5""]Napewno ma, sam u siebie nie sprawdzałem, dopiero 3000 km zrobione, i narazie sie nie odważe na coś takiego. Podejrzewam że gdzieś w granicach 7000 obrotów. A czemu pytasz?[/quote]
Pytam bo w np. w Fordzie Focusie jest czerwona lampka sugerująca zmniejszenie obrotów, a w Polo nic się nie świeci i tez nie odcina, przynajmniej przy 6100.
[quote=""kuci5""]Aż tak nisko ma odcięcie? Z tego co kiedyś słyszałem, to od około 1700 do 3500- 3700 ten silnik ma największy moment obrotowy, więc wydaje mi się, że za wcześnie było by to odcięcie przy 4000 obrotów.[/quote]
3800 to maksymalne obroty na biegu jałowym, gdy koła się kręcą to już się kręci wyżej.