ghostnet pisze:Najczęstszą przyczyną są zużyte szczotki, niestety nieznam tej pompy i nie wiem, czy można ją rozebrać np. w celu wymiany szczotek.
W tej pompie nie ma szczotek tam jest silnik krokowy.
Bardzo często przyczyną uszkodzenia tej pompy wspomagania jest woda , która dostaje się do wnętrza przez nieszczelne gniazda zasilające lub uszkodzone wtyczki.
Sama pompa po podłączeniu zasilania nie będzie działać musi mieć jeszcze sygnał od czujnika skrętu i być podłączona do komputera samochodu - pracujący silnik w samochodzie.
Moja rada - poszukaj kogoś w okolicy z VW Polo , Seatem ibizą / Cordobą lub Skodą Fabią co będzie miał taką samą pompę (tej samej firmy co twoja: KOYO lub TRW).
Wymontowanie i zamontowanie pompy nie wymaga nadzwyczajnych zdolności i konieczności podłączania pod komputer (z wyjątkiem sytuacji po wystrzale poduszek). Jeżeli twoja pompa jest uszkodzona to po założeniu drugiej - sprawnej (i uzupełnieniu płynu do wspomagania) , wspomaganie powinno działac od razu po uruchomieniu silnika.
Sam miałem taki problem pierwszą pompę kupiłem używaną , a drugą za jakieś 6 miesięcy - nową.
Powodzenia