[86C] Pompa wody pomocy!!!!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
OperacjaFOX
Newbie
Newbie

[86C] Pompa wody pomocy!!!!

Post autor: OperacjaFOX »

W mojej polówce poszła pompa wody chciałbym ją wymienić samodzielnie nie chce jechać do mechanika bo od jakiegoś czasu próbuje wszystko naprawiać sam w samochodzie (uczę się). Pompę już kupiłem. Ale nie chce wszystkiego rozkręcać jak się dobrze na tym nie znam. Pomoże ktoś? Najlepiej krok po kroku jakąś instukcję wymiany tej pompy bo w te zabawy jestem zielony z góry dzięki
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Procedura jest taka jak przy wymianie rozrządu. z tym że da się ja wymienić bez odkręcania koła pasowego i sciągania całej obudowy rozrządu. pompa naciąga pasek rozrządu i trzyma się na 3 śrubach na klucz nr10.

Jak sciągniesz górną obudowę rozrządu to przypnij pasek rozrządu do koła pasowego trytytkami. potem poluźnij śruby pompy wody. przestaw ją lekko żeby pasek poluźnić. wykręcasz śruby wyciągasz pompę wsadzasz nową naciagasz pasek i przykręcasz. ogółem 20 min roboty. ale nie wiem czy nie lepiej już i pasek wymienić
Awatar użytkownika
OperacjaFOX
Newbie
Newbie

Dzięki w sobotę będę się brał za robotę. W ogóle z tym samochodem same problemy :/ Nie wiem co zrobić przekręcam kluczyk i nawet samochód nie zaskakuje po prostu mogę sobie przekręcać klucz i kołysania nawet nie ma. Śwece , rozrusznik lub cewka poszła na co stawiasz? Dodam ,że samochód bardzo długo stał na podwórku i nikt go nie ruszał gdzieś 2 lata będzie.
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

a rozrusznik kreci??
Awatar użytkownika
OperacjaFOX
Newbie
Newbie

Nic nie słychać więc raczej nie. Sorry jestem zielony w te sprawy więc nie znam się za bardzo
F
FrankiFox
Newbie
Newbie

Post autor: FrankiFox »

Koledzy podepnę się, polo mam od grudnia, wymieniłem pasek rozrządu w zeszłym tygodniu a dziś pompę wody bo koło pasowe latało jak cholera, pompa była jeszcze chyba fabryczna po 150 tys. przebiegu. Pytanie dotyczy tego czy to normalne że nowa pompa nieco wyje, wcześniej było słychać w aucie dźwięki jakby suchego łożyska, z tym że ten dźwięk falował, pojawiał sie i znikał, czasem było słychać jakby przycieranie metalu, w tej chwili nowa pompa wydaje takie śmieszne dźwięki wyjące, na wolnych obrotach może to słabiej słychać, ale wyraźniej jak się lekko doda gazu tak w zakresie 1000-2000 obrotów. Czy to normalne czy może pompa musi się dotrzeć i to ustanie jak zrobię parę km. Pompa nówka HEPU nie ta z najtańszych, generalnie chodzi mi o to czy mam się martwić na wyrost czy nie... Czasem jeszcze jeden dźwięk dolatuje z pod maski, szczególnie na niskich obrotach, tak jakby przycieranie o jakąś blachę, może gdzieś o osłonę którąś jakieś kółko przyciera, choć nie zauważyłem śladów jak wymieniałem... ma ktoś pomysł co to?
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Spróbuj delikatnie zmniejszyć naciąg paska rozrządu, jak to nie pomoże to sugeruje Ci abyś zrzucił pasek klinowy ten od alternatora bo mogą choć nie muszą w nim łożyska siadać. Jak nie pomoże nic to nowa pompa będzie do powtórnej wymiany, bo z czasem pewnie zacznie głośniej wyć
Pozdrawiam
Obrazek
F
FrankiFox
Newbie
Newbie

Post autor: FrankiFox »

Pasek zgodnie z poradą poluzowałem nieco, tak mi też poradził znajomy co rajdy derbiakiem objeżdża, żeby był ciut luźniej niż wg. książki, wycie ustałło z czasem, za to ostatnio zauważyłem że z pompy kapie i dość płynu ubywa w zbiorniczku. Kiedyś przez przypadek zlokalizowałem i usunąłem też dodatkowe źródlo dziwnych dźwięków, a okazał się nim być stary ruski alarm ukryty pod maską, w nim jest taki śmieszny czujnik z blaszką sprężynującą obciążoną na końcu i to musiało takie dziwne dźwięki wydawać, po jego usunięciu ustały. Do tematu... gdybym miał wymieniać tą pompę to co innego poleciacie zamiast HEPU, może bosh? (zdaje się taka była oryginalna)
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Spróbuj SKF ale pewnie tania nie będzie
Obrazek
s
szturman
Początkujący
Początkujący

Post autor: szturman »

Polecam Ci pompę GRAF - posiada ona metalowy wirnik i jest solidnie wykonana, oraz SKF chociaż zdarzają się zwroty tej ostatniej bo firma schodzi na psy.
j
jarzabek
Początkujący
Początkujący

Post autor: jarzabek »

Witam. Powiedzcie mi jeszcze raz dokładnie jak samą pompę wymienić bo też mnie to czeka. Silnik 1.3 NZ polo 2f.Trzeba tą wewnętrzną obudowę zdjąć żeby pompę odkręcić prawda? Wystarczy odkręcić koło zębate z wałka rozrządu i wtedy ta obudowa co przykrywa pompę zejdzie czy trzeba coś z wału korbowego odkręcać? ta obudowa jest w dwóch częściach? jak to jest bo nie pamiętam juża wolałbym wiedzieć co i jak zanim się za to zabiorę :-D
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”