Witajcie,
mam problem z tylną wycieraczką mianowicie jest tak że przestała się obracać i klapa. Przy okazji jakiejś tam naprawy w warsztacie wspomniałem o tym mechanikowi i stwierdził, że naprawi. Tak też się stało naprawoł ale przy okazji ukręcił rurkę spryskiwacza i nie działa spryskiwacz ponadto wycieraczka zaczyna prace nie z tego miejsca co potrzeba.
Może wiecie jak ustawić ja tak jak była czyli praca patrząc od tyłu samochodu zaczynająca się od prawej strony.
probowalem odkrecic to ramie wycieraczki ale nie moge go zdjac. Odkrecilem nakretke mocujaco to ramie i nie moge go scoagnac. Czy ja robie cos nie tak? Noe cjce szrpac go na sile i ulamac przypadkowo. Moze kest jakis manual do tego?
musisz się trochę pomocować z tym ramieniem. Jest ono nasadzane na ząbkowany bolec silniczka i jak dokręca się śrubę to ramię jest dociskane.
Dlatego musisz nim poruszać. Weź je w rękę i ruszaj "do siebie" i "do szyby" .... powinno puścić.
Taka sama bajka jest z ramionami przednich wycieraczek
hmm ten sposób nie daje efektu. Robiłem jak napisałeś no i silnik robi 1 obrót ale cały czyli wraca do swojego położenia i zamontowanie ramienia wycieraczki po prawej stronie powoduje prace nie po szybie a po klapie bagażnika. Wiec jak widać coś nie tak.
Zastanawiam się czy po prostu gość nie zamontował mi silnka wycieraczki z jakiegos innego vw.
Czy były jakies modele gdzie ramie zaczynało prace od lewej strony?
[quote=""VWV""]odkręć ramię od silniczka, włącz silniczek niech sobie zrobi swój 1 obrót, wyłącz silniczek, zamontuj ramię wycieraczki (skierowane w prawą stronę)
co do samego spryskiwacza to już trzeba byłoby dokładnie zobaczyć co się stało :niewiem:[/quote]
Jednak nie będzie to takie łatwe jak mi się wydawało. Sprawdź czy masa (brązowy przewód) jest podłączona pod 31 (oznaczenie na kostce) w silniku. Jeżeli nie to załatwimy sprawę.