Filtr stożkowy 1.9D ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

N
Nowciu
Newbie
Newbie

Filtr stożkowy 1.9D ?

Post autor: Nowciu »

Witam. Swoją pole zakupiłem już z filtrem stożkowym, jest on troche brudny więc chciałbym się dowiedzieć, czy filtr ten w silniku 1.9D w ogóle ma jakieś znaczenie i czy mam czyścić ten czy zakupić z powrotem oryginalny? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

Filtry stożkowe są tak wykonane aby móc je czyścić i powtórnie zakładać do samochodu. Oczywiście wymagane są do tego odpowiednie środki czyszczące. Aby filtr pełnił swoją rolę między czyszczeniami również należy go czasami smarować specjalnymi preparatami.

Każdy filtr ma znaczenie w aucie i nie jest przypadkowo założony. Oryginalne filtry (czyli te zwykłe papierowe) mimo że wymagają wymiany na nowy co określony czas lepiej filtrują zanieczyszczenia z powietrza oraz nie wymagają okresowego oczyszczania.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
N
Nowciu
Newbie
Newbie

Post autor: Nowciu »

Dziękuje za odpowiedź aczkolwiek niezbyt mi pomogła, pytałem czy mam wymieniac na oryginalny czy wyczyścić ten (wiem na czym polega czyszczenie filtra stożkowego). Nieznam sie natomiast na działaniu filtrów, niektórzy mówią iż stożkowy dodaje nieco mocy, jeśli tak naprawde jest - i o to pytam - to wyczyszczę ten, który posiadam tylko prosiłbym aby mi uświadomić jak to jest...
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”