[6n] Mechanizm klapy bagażnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

[6n] Mechanizm klapy bagażnika

Post autor: krzychu20 »

Witam ;)
Mam pytanie odnośnie mechanizmu klapy bagażnika, mianowicie czy pomiedzy zaznaczonymi strzałką na zdjeciu elementami ma być jakis element typu sprężynka z kulką ?
Obrazek
Czyściłem bębenek zamka bo nie mozna było nim poruszyc a po zmontowaniu nastąpił problem z zamykaniem/otwieraniem klapy poprzez centralny :glare:
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
Ostatnio zmieniony 12 lip 2012, 23:38 przez krzychu20, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote="krzychu20"]czy pomiedzy zaznaczonymi strzałką na zdjeciu elementami ma być jakis element typu sprężynka z kulką ?[/quote]
Z tego co pamiętam to nie. Jedyna sprezynka to ta która "zamyka" całośc jak już złożysz. tak żeby nie wypadła wkładka z obudowy. Cosik pewnie źle złożyłeś. rozłóż i jeszcze raz. Może fota ci coś pomoże, choć nie widac na niej wszystkiego:
Obrazek
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Obrazek

Centralka przy otwieraniu pociąga ze sobą biały plastikowy element zgodnie z niebieska strzałką natomiast to czarne cięgno pozostaje w pozycji zamknięcia, a powinno zgodnie z czerwoną strzałką sie ruszyć prawda ? :glare:
Nie wiem co jest tego przyczyną i myslałem właśnie, że brakuje tam jakiegos elementu...
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote="krzychu20"]Centralka przy otwieraniu pociąga ze sobą biały plastikowy element zgodnie z niebieska strzałką natomiast to czarne cięgno pozostaje w pozycji zamknięcia, a powinno zgodnie z czerwoną strzałką sie ruszyć prawda ?[/quote]
Zależy o jakim otwieraniu mówisz. Jeżeli o ruchu cięgna siłownika, to nie. Jeżeli o przekręceniu kluczyka to tak.

Cięgno od siłownika zmienia pozycję białego plastiku tylko po to, aby wkładka wiedziała jak ma się zachować. i tu potrzebne jest odpowiednie przekręcenie wkładki przez kluczyk. od tego przekręcenia zależy pozycja tego czarnego elementu. przetestuj a się przekonasz.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Owszem czarny element przesuwa się jak kręcę kluczykiem i własnie zeby móc otworzyć klape muszę przekręcic kluczyk.
Jutro po raz enty rozłoże mechanizm ale wątpię, że coś tam źle zlożyłem...
Jak nie uda mi się nic wywalczyć z tym to pewnie bede musiał kupić inny mechanizm :glare:

Pytałem Paffcia na GG i mówił, że tam powinien być taki jakby walec z tego co pamięta, przydałoby mi się foto jak to wyglada
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

u mnie żeby to centralny sterował otwarciem/zamknięciem to kluczyk ma być w pozycji "na płasko". Jak jesteś z okolic Przemyśla to poczekaj do jakiegoś spotu, i poproś Paffcia i chłopaków co by pomogli ci to ogarnąć. powiem ci że w zasadzie tego nie mozna źle złożyć.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Piotrku tutaj zanim to rozbierałem to wkładka była ustawiona w pionie... hmm ciekawe
OK bede próbował działać ;)
Z okolicy to w sumie Paweł tylko bo innych Polomaniaków nie kojarze..
No w sumie Mario i Cichy jeszcze :)
Ale już bez Offtopa :agree:
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote="krzychu20"]Piotrku tutaj zanim to rozbierałem to wkładka była ustawiona w pionie... hmm ciekawe[/quote]
dlatego napisałe że u mnie tak jest :) widziałem już w różnych konfiguracjach wkładkę więc... trzeba próbować.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Sukces :)
Idąc za informacją Paffcia wykonałem "wałeczek" z podpory półek do mebli (patrz foto poniżej)
Obrazek

Obrazek

Mechanizm pracuje jak powinien :oki:
Piotrze Tobie również dziękuję za zainteresowanie się moim problemem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”