[6R] 1.2 TSI Stuki przy przyśpieszaniu z okolicy schowka

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

e
ebuke81
Newbie
Newbie

[6R] 1.2 TSI Stuki przy przyśpieszaniu z okolicy schowka

Post autor: ebuke81 »

Witam :hello: ,

Od czasu zakupu samochodu miałem problem ze stukami z okolicy schowka pasażera podczas przyśpieszania, jazdy pod górkę. Zawsze, gdy temperatura na zewnątrz była powyżej 0st.

ASO wymieniło przewód paliwowy, ale nie pomogło.

... gdzie ASO nie pomoże, tam trzeba brać sprawy we własne ręce.

Prawdziwym powodem stuków (chrobotania) był metalowy przewód klimatyzacji, przebiegający bardzo blisko podłużnicy. Trzeba szukać mniej więcej poniżej filtra oleju.
Podłożenie czegokolwiek miękkiego między podłużnicę a owy przewód powoduje nastanie ciszy w samochodzie :thumbsup: .

>>> Wątek dedykuję wszystkim, którzy spędzają godziny w ASO.... i wracają do domu z niczym. :banghead: <<<

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Castor Troy
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Castor Troy »

Cześć,

Hmmm... :) Dzięki za wskazówkę Ebuke81. Jutro zajrzę z ciekawości pod maskę, choć u mnie żadne "stuki" nie wystepują. :)
Pozdrawiam,
Castor Troy.
GG 1934046

:)
W
Widelec
Newbie
Newbie

Post autor: Widelec »

[quote=""ebuke81""]
Prawdziwym powodem stuków (chrobotania) był metalowy przewód klimatyzacji, przebiegający bardzo blisko podłużnicy. Trzeba szukać mniej więcej poniżej filtra oleju.
Podłożenie czegokolwiek miękkiego między podłużnicę a owy przewód powoduje nastanie ciszy w samochodzie :thumbsup: .
[/quote]

Rany, jakby to było to to było by ekstra.
Mi z kolei wali (już nawet nie stuka) na wolnych obrotach.
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Post autor: sPoOn »

Widelec: na wolnych obrotach to wpada w drgania przewód paliwowy i stuka o podwozie. Są dwa lekarstwa na to: podjeżdżasz do ASO i wymieniają Ci filtr paliwa na wydajniejszy, u mnie pomogło. Można też wymienić przewód paliwowy na taki o jakimś innym kształcie czy coś. Myślę, że jak wspomnisz o tym w ASO i ewentualnych rozwiązaniach to powinni ogarnąć temat.
e
ebuke81
Newbie
Newbie

Post autor: ebuke81 »

[quote=""Widelec""][quote=""ebuke81""]
[/quote]

Rany, jakby to było to to było by ekstra.
Mi z kolei wali (już nawet nie stuka) na wolnych obrotach.[/quote]

Mi ASO wymieniło przewód paliwowy, ale to nie było to.
Wymiana około 1h.
PS. spytaj proszę przy wymianie, czy przewód usztywniają wygłuszają w miejscu styku z karoserią taką żółta gąbką?
Mi napchali czegoś takiego, wygląda to bardzo nieprofesjonalnie, ale twierdzą, że takie gąbki dostają razem z nowym przewodem.
b
bartek.bors
Newbie
Newbie

Post autor: bartek.bors »

U mnie w Cross polo była winna niedokrecona rura od klimatyzacji. w Szczecinie w aso nie tego ale w Niemczech zaraz za granica polski w tydzień zdiagnizowali to.
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

@bartek.bors, było to w Schwedt nad Odrą? Byłem w tym ASO po Umweltplakette przy okazji zakupów, ale spieszyłem się nad morze, więc nie skusiłem się na poddanie ocenie brzęczącej przy wolnych obrotach przy niższych temperaturach klimy - co w Polsce traktują jako normalne zachowanie. Może się uda przed upływem gwarancji.
Obrazek
6
6Rpolo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: 6Rpolo »

witam
dziś byłem w serwisie Sieńko i Syn Białystok z tym terkotaniem z okolic schowka na wolnych obrotach i straciłem tylko dzień urlopu, bo pomajstrowali coś przy przewodach paliwowych i przyjeżdzam do domu, a tu znowu znajomy terkot, może i cichszy, ale jednak jest nadal. czyli nie wiedzą, że trzeba -tak jak wyżej napisał sPoOn- wymienić filtr paliwa lub przewód paliwowy. na plus tej wizyty to umyli mi auto, a na minus to strata czasu i nie rozwiązany problem. oprócz tego dowiedziałem się, że na zapasie mam inną oponę niż na aucie to jest ok, bo to jest pełnowymiarowe koło dojazdowe :o VW zaoszczędził ze 30 euro na tańszej oponie na zapasie :acute:
\'99 Citroen Xsara 1.4B 75KM 2002-2006
\'02 Nissan Almera 1.5B 98KM 2006-2008
\'99 Seat Arosa 1.7SDI 60KM 2008-
\'09 VW Polo 6R 1.6TDI CR 75KM 2009-2010
\'10 VW Polo 6R 1.2 TSI 105KM[/colo
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”