[6R] automatyczne otwieranie klapy bagażnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Piotrej
Początkujący
Początkujący

[6R] automatyczne otwieranie klapy bagażnika

Post autor: Piotrej »

1.http://www.youtube.com/watch?v=lTHIpf-OLG8
wie ,orientuje sie ktoś jak to zrobić taki bajer???
2.czy wie ktoś jak zainstalować sobie o takie http://moto.allegro.pl/halogen-i-swiatl ... ml#gallery halogeny w polo 6R ???
czy są to przeróbki bardzo skąplikowane może ktoś wie jak to zrobić ??
facebook>>JUDI ON/Piotrek R....icz ,,Jedna Pasja Jedno Życie Jeden Cel" LwG :)
maskę, zderzak tylni Deep Black,
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Post autor: sPoOn »

Hej

Co do tych świateł to same wymontowanie takiego halogenu to 5 minut roboty. Sprawa komplikuje się chyba nieco w momencie, kiedy mamy już zwykłe halogeny ale chcemy dołożyć światła dzienne. Jak demontowałem swój halogen nie widziałem drugiej wiązki do podłączenia żarówki od świateł dziennych więc chyba trzeba by i wiązkę dołożyć a to już większy koszt niestety. No i na końcu odpowiednio zaprogramować komputer.

Jeśli się mylę co do tej wiązki to skorygujcie mnie proszę, bo w sumie gdyby nie to, to sam chętnie bym sobie takie założył.
Awatar użytkownika
sebeq
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: sebeq »

masz central zamek?? ja nie miałem ale zrobiłem,zamontowałem siłownik w tylnej klapie noi przycisk,jak przycisne to sie otwiera tak samo mozesz zrobic na pilota ale najlepiej wyszukaj na youtube tam masz wszystko jak zainstalowac :oki:
[size=12px]http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 29&t=19398[/url]
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Post autor: kar01 »

Ta klapa to po prostu podnosniki hydrauliczne bodajże z Seata Toledo- ten sam wymiar, tylko znacznie silniejsze (z 6R też są takie filmiki). Otwiera sie bagażnik kluczykiem (blokada ustępuje) a klapa od razu strzela w górę.

A co do świateł, to chyba chodziło o to, jak je zamontować w przypadku, gdy nie mamy żadnych w tym miejscu... Też jestem tego ciekaw, czy skomplikowana sprawa byłaby z przeciąganiem wiązek itd. (bo zakładam że trzeba je dołożyć skoro teraz nic tam nie ma). Dodam jeszcze, że te halogeny to jedno, ale trzeba dokupić jeszcze maskownice pod nie....
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotrej
Początkujący
Początkujący

sebeq mam alarm ale założony osobno oddzielnie , czy to ma jakieś znaczenie ?? wiem że tzeba mieć jakieś odbojniki i podnośnik hydrauliczny tylko jak to teraz zgrać połączyć , kar01 wiem widziałem te filmiki z 6R i otwieraną klapą >> tylko jak to wszystko zsynchronizować co z czym i jaki byłby koszt takiego cuda >> jak w leonach go mają to dlaczego my go nie możemy mieć???
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

No mówię- cały koszt to tylko wymiana dwóch podnośników hydraulicznych, właściwie podmiana. Otwierasz bagażnik z pilota, a ponieważ te podnośniki są znaaaacznie silniejsze od naszych z 6R, to od razu 'wywalają' klapę do góry.
Jeśli się nie mylę, i te teleskopy są od toledo I, to to cały koszt (x2):

Kod: Zaznacz cały

http://allegro.pl/silownik-teleskop-sprezyna-bagaznik-seat-toledo-i-i1441988830.html
Tylko trzeba pamiętać, że mamy taki bajer, boja za blisko staniemy i zapomnimy to o brak jedynek nie trudno :P
EDIT
Chciałem się upewnić co do tego Toledo i nawet znalazłem filmik-tutorial odnośnie wykonania tego (pokazane jest zdaje się jak wymienić śrubę, bo pewnie różnią się długością albo średnicą, pozostaje tylko przykręcić).

http://www.youtube.com/watch?v=2OT1sDVgC8Y
Niech ktoś da znać i wrzuci jakis filmik/fotorelacje jak to zrobi i mu się powiedzie ;D
EDIT2
Tutaj zamieszczam link do forum, gdzie są pytania odnośnie wykonania do faceta, który to zrobił. Są też tutoriale. Spoons słusznie zauważył- moje niedopatrzenie, klapy wymagają jeszcze montażu odbojników silniejszych. Tak czy siak gra raczej warta świeczki, bo fajny efekt, użyteczny, a nakład czasu i kosztów niewielki, podejrzewam że 120-150zł i godzina wolnego czasu to aż nadto.

http://www.motor-talk.de/forum/karlitooo-t2586577.html?page=2

http://www.motor-talk.de/forum/automatische-heckklappe-polo-6r-t2618297.html
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 11:58 przez kar01, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Post autor: sPoOn »

Hmm no nie wiem. Same siłowniki mogą nie wystarczyć. Pamiętajcie, że jak otwieramy klapę z pilota to tylko odblokowujemy zamek, a potem i tak trzeba jeszcze tym znaczkiem VW z tyłu ją odblokować i dopiero pociągnąć do góry. Więc co dadzą same siłowniki, jak nie będzie ona odblokowywana "klamką"? Z tego co się orientuję, oni oprócz siłowników grzebią coś w tej klamce jeszcze, ale dokładnie nie wiem, trzeba by było zapytać autorów tych filmików.
Awatar użytkownika
limpek
el "Limek"

Post autor: limpek »

Ciekawe.... Pogrzebałem na youtube i okazuje się że wcale tam nie ma hydraulicznych siłowników... :) Mod prosty do wykonania i przyjemny efekt... Chyba też sobie coś takiego zrobie :grin: http://www.youtube.com/watch?v=b3rINjv5 ... re=related
Potrzebujesz opinii, porady technicznej pisz na gg lub PW

Bardzo zielone Polo i Barzo czarne Suzuki Bandit

IV Polo Zlotu - Ślesin 2007

II Polo Zlotu - Więcbork 2008

!!! I Polo zlotu - Ślesin 2009 !!![/siz
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Nikt nie mówi o hydraulice rodem z lowriderów. A jak niby podnoszona jest klapa bagażnika? W chyba każdym aucie są to hydrauliczne podnośniki przecież, z gazem bądź olejem.
Obrazek
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote="sPoOn"]Hmm no nie wiem. Same siłowniki mogą nie wystarczyć. Pamiętajcie, że jak otwieramy klapę z pilota to tylko odblokowujemy zamek, a potem i tak trzeba jeszcze tym znaczkiem VW z tyłu ją odblokować i dopiero pociągnąć do góry. Więc co dadzą same siłowniki, jak nie będzie ona odblokowywana "klamką"? Z tego co się orientuję, oni oprócz siłowników grzebią coś w tej klamce jeszcze, ale dokładnie nie wiem, trzeba by było zapytać autorów tych filmików.[/quote]
w googlach wywala pełno takich tematów nawet z polskich for...na forum seata leona jest dosyć obszernie to opisane, i tam akurat jeśli chodzi o sprawę zamka rozchodzi się o to, że w kompie ustawia się jakie zadanie ma on spełniać, czy tylko odblokować zamek, a my sami go otworzymy, czy sprawić żeby klapa odskoczyła...chyba dobrze to zrozumiałem... :)

limpek również z chęcią bym sobie takie coś zamontował, tym bardziej, że kabelki od centralki do siłownika mam już podciągnięte do tylnej klapy, a siłownik czeka w pudełku :) z dopasowaniem siłowników o takiej samej długości nie powinno być problemu...zastanowić si trzeba jakie te odboje użyć...w Leonach stosowali od nowego Scirocco...w 6n2 są sztywne i się nie ruszają, te z Scirocco są natomiast ruchome, ale wydają się za duże... :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

[quote="Toto"]te z Scirocco są natomiast ruchome, ale wydają się za duże..[/quote]
Bo się je skraca jeszcze. To wiele wyjaśnia- sprawdzałem i się zastanawiałem czy to nie będzie niszczyć klapy bo w 6R też są nieruchome, ale skoro sirocco ma ruchome, to mogą być dłuższe ;)
Z tymi odbojami chyba sprawa jest najważniejsza, bo na niemieckim forum które już podawałem wcześniej ludzie przy zastosowaniu zbyt długich odbojów (mimo, że skrócone z sirocco, tylko za mało) niszczyli klapę- odstawała i wystawała nawet poza linię świateł i trzeba było później klepać...
Jak ogarnę sobie automatyczne otwieranie drzwi z kluczyka-scyzoryka to na pewno i za to się zabiorę.
Obrazek
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote="kar01"]
Z tymi odbojami chyba sprawa jest najważniejsza, bo na niemieckim forum które już podawałem wcześniej ludzie przy zastosowaniu zbyt długich odbojów (mimo, że skrócone z sirocco, tylko za mało) niszczyli klapę- odstawała i wystawała nawet poza linię świateł i trzeba było później klepać... [/quote]
co tam trzeba było klepać? z tego co widzę te odboje w 6r są zaraz obok mocowania siłowników, jakoś ciężko mi sobie wyobrazić żeby cała klapa miała się od takiego czegoś wygiąć...może odstawać...ale żeby trzeba było ją klepać :grin: no ale nie ważne...jako, że w 6R jest opcja zastosowania odbojów od Scirocco to w 6n2 jakoś nie bardzo mi się to widzi...ale jest możliwość zastosowania patentu ze sprężynką na standardowym siłowniku...czy ktoś już ten sposób rozkminiał...? skąd w ogóle takie sprężynki wziąć...? :grin:
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
ShadeN
Początkujący
Początkujący

Post autor: ShadeN »

Z tymi odbojami chyba sprawa jest najważniejsza, bo na niemieckim forum które już podawałem wcześniej ludzie przy zastosowaniu zbyt długich odbojów (mimo, że skrócone z sirocco, tylko za mało) niszczyli klapę- odstawała i wystawała nawet poza linię świateł i trzeba było później klepać...
Jak ogarnę sobie automatyczne otwieranie drzwi z kluczyka-scyzoryka to na pewno i za to się zabiorę.
Troszeczkę eksperymentowałem z takim patentem w 6n2, ale pomimo zainstalowania sprężynek standardowe siłowniki nie potrafią unieść dalej klapy w górę (głównym problemem jest waga tylnej klapy i jej spoczynek w stanie zamkniętym w pionie).
Niedługo będę eksperymentował z mocniejszymi siłownikami do tylnej klapy więc w razie czego napiszę co i jak.

A tu link do sprężynek które można bezpośrednio zakupić u producenta http://www.alcomex-sprezyny.pl/sprezyny ... nikow.html
Awatar użytkownika
Piotrej
Początkujący
Początkujący

ShadeN jak dojdziesz do tego jakie odbojniki zrobić to powstawiaj zdjęcia na forum jesli możesz , na pewno się przydadzą :)
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Przecież wszystko jest w tych linkach które wstawiłem. Toto, ja tylko mówię to co koleś napisał w tym wątku, zresztą potwierdził to wstawiając zdjęcia. Klapa odgięta mniej-więcej w tym miejscu poniżej świateł, a powyżej zderzaka....
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”