Pomoc Przy Kupnie lakieru

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
dj lesio
Newbie
Newbie

Pomoc Przy Kupnie lakieru

Post autor: dj lesio »

witam.
Zamierzam latem reperowac blacharke w swojej Poli. Obecnie posiada Biały lakier z ruda,ktora ja pozrec chce.
W koncu ma ona 16 wiosen za soba i wczesniejszy wlasciciel nie dbal o blacharke i sa do wymiany blotniki przednie,tylne nadkola-beda reperaturki,i najgorsze co mnie martwi to lewy prog.
Wymieniane elementy juz sa zamowine !i teraz zastanawiam sie jaki lakier kupic???????
Jakie Byscie Polecili lakiery,podlkady,itp,bo Poli cala ma byc malowana.
Dodam tyle ze Chodzi mi o Biel
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

Jeśli chcesz całą malować to wydatek solidny się szykuje :)

Więc powiedz nam jaki chcesz mieć lakier po tej Twojej pracy? Perła, metalik?

Na pewno musisz położyć:
1. podkład reaktywny (ok. 30 złotych puszka / litr)
2. Ew. podkład wypełniający (25 złotych / litr)
3. Podkład akrylowy (ok. 35 złotych litr)
(Podkład musi być nałożony na idealne podłoże bo inaczej szkoda roboty i właśnie od podkładu zależy cały efekt)
4. Baza (czyli lakier właściwy/bazowy od 70 złotych za litr)
5. Klar - czyli lakier bezbarwny aby wydobyć głębie lakieru.

Aby więcej poradzić napisz nam więcej informacji i poczytaj w necie o takich naprawach - jest dużo tematów i jeśli masz małe doświadczenie może wyjść słabo.

P.S.
Zapomniałem dodać, ale tych wyżej wymienionych farb potrzebujesz około 3 litrów - może troszkę mniej 1 (cienkie warstwy) i 2 (nie wszędzie potrzeba). Po malowaniu obowiązkowo polerka całości .
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dj lesio
Newbie
Newbie

Post autor: dj lesio »

witam. Ogulnie to dach,maska,tylna klapa sa w dobrej kondycji lakierniczej zero rdzy odpryskow itp.
po wymianie elementow i przygotowaniu ich pod malowanie to nowy lakier chcialbym polozyc na stary.
Malowany bylby tak pod koniec wakacji.
Ale nie wiem na jaki lakier by sie skusic,ktory by dal fajny efekt na mojej poli.????????
wiem ze troche kasy na to wyjdam ale ta polowke chce niec chobbistycznie. ma jezdzic od wiosny do konca lata w ieple dni,a w pozostaly czas spedzi w cieplym garazu.
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Poszukaj w necie jest tego pełno - nowy lakier na stary, ok ale pod warunkiem że wszystko zdrapiesz do zera :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

[quote=""mistrzsieci""]nowy lakier na stary, ok ale pod warunkiem że wszystko zdrapiesz do zera :)[/quote]
:?: :?: :?:
ale co ma drapać chyba tylko rdzę :box:
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Z tego co pisze ja przynajmniej odczytuje, że chce kłaść nową warstwę lakieru na starą - więc mu przypomniałem o przygotowaniu podłoża :)

Czyli nie można kłaść lakieru bezpośrednio na stary lakier - trzeba to wszystko zmatowić bo nie będzie się trzymał lakier nowy a jak już zmatowi do odpowiedniego stopnia to kłaść nową warstwę ale jeśli chce żeby nikt nie wykrył miernikiem grubości lakieru jego prac to musi do zera jechać :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

dj lesio z lakierów i podkładów polecam Ci firmę Standox.

[quote=""mistrzsieci""]ale jeśli chce żeby nikt nie wykrył miernikiem grubości lakieru jego prac to musi do zera jechać [/quote]
...i tak wykryje...człowiek nie położy tak idealnie lakieru jak maszyna w fabryce
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Racja ale 200 czy 250 mikrometrów to znacznie lepiej niż 400 bo źle dobrana warstw grubość lakieru albo szpachli kilogram położony
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”