witam mam nowy problem z autkiem, a mianowicie dziś podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka ABS. Wcześniej było słychać jakiś szum w przednim prawym kole. Dodam jeszcze że dziś myłem samochód myjką ciśnieniowa więc przy okazji trochę umyłem nadkola od środka. czekam na jakieś podpowiedzi co to może być.
Śmigaj do dobrego mechanika, niech Ci przejrzy elektrykę od pompy abs'u. Miałem to samo, pojeździłem dwa tygodnie, nie zgasło. Oddałem do warsztatu wykazało błąd pompy, a przy dokładniejszym sprawdzeniu wyszło, że w przewodach było zwarcie, prawdopodobnie woda się dostała. Czyli możliwe, że u Ciebie też tak mogło być.
Czyli to samo co u mnie. Też na początku zgasła i było ok ale po paru dniach znowu się zapaliła i tak jeździłem, może nie będziesz miał tego pecha Następnym razem jak nie będzie gasła to od razu całą elektrykę prześledź czy nie ma zwarcia, w moim polo niestety trzeba było się szarpnąć na wymianę.
NAjlepiej jechać do mechanika, fajnie by bylo jakbyś podał jaki to błąd Ci komputer pokazał. NAjprawdopodobniej będzie to problem z czujnikiem ABS bo to są najczęstsze przyczyny zapalenia się kontrolki ABS.
Co do samego błędu to dotyczył on zasilania pompy abs jeden gośc powiedział że pompa do wymiany a dziś w ASO zrobili mi to za kilka złotych bo uszkodzony był kabel przy kole i zrobił zwarcie w skutek czego padł bezpiecznik pompy abs
nie wali sie ostrym strumieniem w nadkola bo przy okazji mozna wlasnie uszkodzic czyjniki lub kable ,i czesto w takie delikatne uklady dostaje sie woda ,ja w sceniku przeciolem kable od klockow (czujnik) wlasnie mycie karcherem ,mozna myc ale z dalsza
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km