[ALL] Pielęgnacja nowego lakieru

Chcesz upiększyć swoje auto? A może pochwalić się przeprowadzonymi zmianami? Tu możesz to zrobić.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

najtaniej benzyna ekstrakcyjna albo ropa a jesli nie to sa specjalne srodki do usuwania takich rzeczy.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

po pierwsze to ręczna korekta Cię zajedzie... ale jeżeli tak to napiszę:
- co do past wiem że 3M ma produkty na rękę spróbuję się dowiedzieć w sprawie past do ręcznej- Scholl bodajże jest dla maszynowej i ręcznej ale tak jak mówię rozejrzę się

z powodu że chcesz zrobić w miarę tanio-proponuję jakieś AiO-czyli all-in-one cleaner-glaze-selant np.Car Lack 68 - Nano Systematic Care
dodatkowo możesz kupić wosk-ale nie musisz bo masz AiO
glinka-np.Bilt Hamber Auto Clay Soft-lubrykantem będzie woda możesz ew. dodać kropelkę szamponu
szampon- tutaj jest duży wybór- ale cenowo dobrze wypada Nielsen Shampers później z CarValet-a jest szampon bez wosku albo z woskiem

plastiki zew.- Nielsen S-A-S
plastiki wew. Smart Wax Smart Dressing , Nielsen Finesse

opony matowe-Finish Kare Top Kote Anti-Static

do polerowania jest gama padów do pracy pod ręką Lake Country CCS albo Monster Shine
co do szmatek itp dobre mikrofibry do wycierania autka do sucha,
do nakładania wosku- AiO aplikator bawełniany, bądź piankowy, bądź dłońmi ale to do naturalnych wosków
do mycia rękawice polecam i mycie metodą na dwa wiadra;)
do spolerowania-wosku-AiO puszystą mikrofibrę dobrą

jak masz pytania to pisz.. tak na szybko napisałem

co do ręcznej jedno pastowej korekty znalazłem takie coś na szybko:
Smart wax smart Polish plus ich aplikator trójkolorowy- nie stosowałem nie wiem jak działanie jest jeszcze Scholl,Deox Manzerna oraz Poor Boys
A
Anonymous

Car Valet tar&glue remover- tani a działa bardzo dobrze- jak umyjesz auto bierzesz opryskiwacz i psikasz całe auto dookoła czekasz parę minut i jak zobaczysz jak się rozpływa to najlepiej myjką ciśnieniową jak nie masz- to wąż ogrodowy i wspomagasz się gąbką
A
Anonymous

mam male pytanko panowie niejestem jakims tam zboczencem detalingu :butcher: ale lubie jak autko jest czyste , 1 pytanie jaki zakupic szampon do mycia ,bez wosku ktory zbiera bród bo juz mialem kilka z autolandu i innych specyfikow ze stacji benzynowych i musialem 3 razy myc zeby caly brud zszedl . 2pytanie jaki wosk zakupic zeby sie fajnie rozprowadzal,niezostawial bialych smug i chronil przed osadzaniem sie brudu i byl wytrzymaly znaczy na kilka myc
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

damianese dobrze gada bo jest temat zbiorczy, ale już mi się napisało ;)
[quote=""marcc_Jr""]1 pytanie jaki zakupic szampon do mycia ,bez wosku ktory zbiera bród bo juz mialem kilka z autolandu i innych specyfikow ze stacji benzynowych i musialem 3 razy myc zeby caly brud zszedl [/quote]
jeśli auto nigdy nie było jakoś specjalnie pieszczone to raczej ma na sobie różne osady(kropki soku z drzew, pozostałości po owadach, kupach, kropki asfaltu) których faktycznie zwykłym myciem nie usuniesz do końca. Zakup glinki do lakieru wskazany(Bilt Hamber ma najlepszy stosunek ceny do jakości-na zrobienie auta wystarcza 30-50g więc warto kupić z kimś na spółę). Do okazjonalnego gruntownego mycia tak 3-4 razy w roku warto też mieć jakaś mocna pianę aktywną(np. Tenzi green special), która jest bezwzględna dla wszelkich wosków, ale myje duzo skuteczniej niż tradycyjny neutralny szampon. Jesli już doczyścisz zaniedbania poprzednich lat do bierzącej pielegnacji zacznij używać delikatnego szamponu o neutralnym pH, który nie będzie zmywał wosku. Z klasy bardzo budżetowej możesz spróbować dostępnego m.in. w Auchan szamponu marki Nigrin (generalnie bardzo sensowne tanie kosmetyki i akcesoria typu fibry czy rękawice do mycia) lub czegos ciut droższego- osobiście używam i polecam szampon Optimum Car Wash (ok 40zł/1L ale baaardzo skoncentrowany starczy leciutko na rok cotygodniowego mycia) ew. też bardzo polecane Duragloss czy Dodo Juice Born to be Mild.
[quote=""marcc_Jr""]2pytanie jaki wosk zakupic zeby sie fajnie rozprowadzal,niezostawial bialych smug i chronil przed osadzaniem sie brudu i byl wytrzymaly znaczy na kilka myc[/quote]
myslę że najbardziej uniwersalnym i najsensowniejszym wyborem będzie nieśmiertelny Collinite 476s. Jest to jeden z najtrwalszych wosków syntetyczno-naturalnych dostępnych na rynku(polecany szczególnie na trudne zimowe warunki), bardzo łatwy i przyjemny w pracy i dający rewelacyjne odpychanie wody, do tego mega wydajny(ok 70zł ale prędzej Ci się znudzi niż go zużyjesz ;) )
Awatar użytkownika
patrycju5z
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: patrycju5z »

Czy jest jakiś domowy nisko budżetowy sposób na poprawę wyglądu plastikowych elementów karoserii np zderzaków i odbojów?
Mały ale wariat!
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=38104

VW Polo 86c 1988r HZ 45KM 1.0
Ford Focus mk1 2004r TDCI 100KM 1.8
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

http://www.youtube.com/watch?v=fpyl5Bo7zuE :cool2:
sam kiedyś spróbowałem na jakimś kawałku plastiku, wyszło git, tylko niewiem jak to by wyglądało przy większej powierzchni czy nie porobią się łaty
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Robiłem tak zderzaki koledze w Golfie III i niestety wygląda to na całości średnio. Tam gdzie minimalnie bliżej i dłużej przytrzymasz opalarkę robi się łata w innym odcieniu. Na małe połacie jest ok.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

sugeruje, aby określić który temat o kosmetyce aut będziemy kontynuować...później któryś mod przerzuci posty z tematu, który odrzucimy do tego, który zamierzamy kontynuować... :grin:

damianese albo Borek...z tego co się orientuje siedzicie trochę w temacie detailingu...w niedalekiej przyszłości będę montował dla siebie jakiś zestaw do korekty lakieru, poczynając od glinki, a na wosku kończąc...chodzi o ręczną korektę...jakby co mogę do Was uderzyć w sprawie pomocy lub ewentualnego doradzenia innych środków?
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
A
Anonymous

Toto
sprawa pierwsza... zwracałęm się już z prośbą o podwieszenie tematu i zrobienia porządkó pomiędzy tymi dwoma tematami o których wspominasz. Mój wątek podwieszono ale nie zintegrowano tematów.

sprawa druga... nie ma problemu
l
locke90
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: locke90 »

Panowie, mój lakier to LC9Z czarna perła.

Chciałem spytać, czy warto u blacharza za jednym razem po robieniu blacharki po zimie (zaczyna brać progi, nadkola, i klapę bagażnika pod klamką), dać również polerować lakier?

Czy po polerowaniu i lakiernika efekt lustra będzie taki sam, jak niektórzy tutaj prezentują?

Jakich blacharzy-lakierników polecacie w obrębie Śląska (Tychy, Mikołów, okolice)?
A
Anonymous

z racji ze dopiero zaczynam zabawe :)
zakupilem sobie narazie 2 preparaty a raczej 3

szampon auto glym
POORBOY'S WORLD BLACK HOLE
MEGUIARS PROFESSIONAL PASTE WAX 16

czego uzyc do pozbycia sie wszystkiego syfu z auta ,starczy zastosowac alkohol ipa ? czy jeszcze rpzed zastosowaniem POORBOY'S WORLD BLACK HOLE uzyc czegos ?
Awatar użytkownika
Iceman
Swój
Swój

Post autor: Iceman »

po dokładnym myciu auta, najlepiej jakbyś potraktowal go glinką, np. bilt hamber soft

pozbędziesz się wszelkich syfów z lakieru
A
Anonymous

locke90
to zalezy od lakiernika na czym pracuje- ale niespodziewaj się takiego efektu jak po znanych środkach
marcc_Jr
pisałem ci już nie raz... poczytaj początek tego działu

napiszę jeszcze raz:
1- środek do usuwania smoły asfaltowców i innych- spryskać dookoła na wysokości do klamek po 5 minutach spłukać
2- wszystkie zakamarki wyczyscic za pomocą APC i pędzelka z miękkim włosiem
3- przemyć auto-mycie wstepne
4- wyglinkowac
5- umyć porządnie
6- uzyć klinera
7. użyć w twoim przypadku BH- wczoraj robiłęm tym środkiem akurat
8. nawoskować
9. wszystkie elementy karoserii zabezieczyć w zależnosci od materiału a nie tak jak ty zrobiłeś preparatem do uszczelek wszystkop przeleciałeś... tyle na temat :cool:
A
Anonymous

a wiec tak zaczne pokolei ,najpierw autko obmyłem na myjni ręcznej zwyklą wodą z mydłem, potem alkohol ipa 50:50 z woda demi costam :) jak koledzy pisali ,ku mojemu zdziwieniu zeszly wszystkie plamy , wredne mazy ze srodka do uszczelek itd ,potem znowu mycie autoglymem ,potem BH -takiej czerni jeszcze niewidzialem :eek: na koncu wosk i jest bajka ,jutro lece uszczelki juz niepsikaczem tylko gabka :vinsent: i mycie silnika wzystkich pojemnikow na plyny , ponowna polerka pokrywy i zabezpieczenie itd
ODPOWIEDZ

Wróć do „Styling / Fotki aut”