6N czyli zielona perła by fisitko SPRZEDANA

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote=""guesswhosback""]Ale to praktycznie ten sam profil co 195/50...[/quote]
Nawet chyba są trochę wyższe. Dokładnie, to cal większe są od zalecanych po średnicy. W Tigrze, to by było, ale nie w polo.
Awatar użytkownika
fisitko
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: fisitko »

[quote=""Kubrick""][quote=""guesswhosback""]Ale to praktycznie ten sam profil co 195/50...[/quote]
Nawet chyba są trochę wyższe. Dokładnie, to cal większe są od zalecanych po średnicy. W Tigrze, to by było, ale nie w polo.[/quote]

Większe o 2.7mm na obwodzie, ale węższe
Większe od zalecanych? Pierwsze słyszę, żeby ktoś się tym sugerował :grin:
Nadkola przystosowane są do 15", które były montowane w wersji GTI

Kubrick Przytocze Twój wątek z początku:
"-Felgi 15" BBS RM/RS na lato *" oraz "-Odpicowanie teardropsów i niższa opona" -

mario: "Pierwsze tjuny :alu 15 Titan"

guesswhosback: na pewno też miałeś w głowie pomysł zrzucenia Poli na nisko-profilowe 15"

Jak widać nie tylko ja mam pomysł z 15" na niskim profilu
Takich przypadków mogę znaleźć wiele, więc nie wiem czemu się czepiacie :angry2:
Samochód o niebo lepiej wygląda, a to często przeważa szalę komfortu i tak już jest
Moja była buteleczka] http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=27647

Pasja to brak limitów!
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

[quote=""fisitko""]Takich przypadków mogę znaleźć wiele, więc nie wiem czemu się czepiacie :angry2:
Samochód o niebo lepiej wygląda, a to często przeważa szalę komfortu i tak już jest[/quote]
chyba pomyliłeś to z rzeczowym doradzaniem starych wyjadaczy którzy przerzucili już w swoich polówkach niejeden komplet kół i wiedzą co pasi a co nie...
[quote=""fisitko""]Nadkola przystosowane są do 15", które były montowane w wersji GTI
[/quote] tylko zauważ że GTI ma 195/45/15, które są znacząco niższe od 195/50
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

U mnie w 6n2 jest 195/45 ale w 16 czyli minimalnie nizsze kolo niz 195/50 w 15 i trze na tyle z wysokosci kola gdzie przy 195/45 w 15 to nie wystepuje
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
g
guesswhosback
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: guesswhosback »

Oczywiście że miałem w planach zrzucenie na ziemie polo ale nie miałem pieniędzy na zawieszenie i opony bo na profilu 50 jaki miałem wiedziałem że się nie da. 195/50 to nie jest niski profil stary :) 15" koło spoko pasuje nie przeszkadza ale gdzieś trzeba uciąć więc wkłada się niski profil żeby wszystko grało :)
http://www.myspace.com/mrtyno

"nie dla tych których guru to szef radia józef
a premier to tylko tusk kaczyński czy buzek"

Obrazek
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

[quote=""fisitko""]Większe od zalecanych? Pierwsze słyszę, żeby ktoś się tym sugerował :grin: [/quote]
Bo najwyraźniej nie przeglądasz uważnie forum :grin:
[quote=""fisitko""]"-Felgi 15" BBS RM/RS na lato *" oraz "-Odpicowanie teardropsów i niższa opona" - [/quote]
Ale niższa, bo teraz mam 175/65R14, czyli dokładnie to samo, co 185/55R15 po średnicy - cal za duże i trą. Poza tym, niższa opona prędzej się zmieści, niż wyższa ;]
Jedyny plus opon o cal za dużych w 6N, to zniwelowanie przekłamania na liczniku, bo pokazyje wtedy bardzo dokładnie prędkość (przytaczałem wielokrotnie jak to mnie haltowały Misiaki z suszarką w Zawierciu ;) ). Niemniej, wolę mieć przekłamanie na liczniku i nie martwić się, że jak ktoś siądzie z tyłu, to mi bieżnik zostanie na nadkolu.
Awatar użytkownika
fisitko
Mały interesant
Mały interesant

Dobra, dzięki za te wszystkie info
Staram się przeglądać forum z każdej strony i sprawdzać poszczególne wątki, żeby dociec problemu :oki:
Zgadza się: niższy profil = mniejsza opona na średnicy
Mówię, że mam obecnie 175/65/14 i gwint i nic nie trze, wątpię więc, żeby opony 185/55/15 czy 195/50/15 tarły, ale może się mylę (biorę taką możliwość pod uwagę)
Obecne kapcie tj. 175/65/14 mają średnicę 583.1mm, nowe tj. 195/50/15 mają 576mm czyli tutaj już mamy różnicę 0.7cm tylko ciekawe jak z szerokością wypadnie bo przez to może obcierać
185/55/15 mają 584.5mm czyli rzeczywiście są większe o 1.4mm :grin:
Korzystając z: http://ford-probe.net/index.php?option= ... &Itemid=42
Dlatego powiedziałem nie raz, że sprawdzę sobie jak chodzą poszczególne rozmiary i kupię te właściwe
Jedno jest pewne: fele i opony będą 15"
Wiem, że 195/15/45 byłoby ok, ale to już na prawdę nisko, a przy gwincie wręcz niebezpieczne :acute:
Popytam też majstrów oponiarskich na miejscu w firmie i zobaczymy

Pasja to brak limitów!
Awatar użytkownika
christopherek
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: christopherek »

195/45/15 ja mam swpoim gti uniroyal rainsport i jest elegancko i nie jest nisko
UBEZPIECZENIA PZU AC OC NNW Pakiety 24h na dobę,kalkulacja składki od ręki,w Warszawie dojazd do klienta TANIO!! kontakt 506 906 706
g
guesswhosback
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Przecież masz gwint więc jak Ci będzie nisko to se zrobisz wyżej :-D a majstry na wulkanizacjach gówno wiedzą i zazwyczaj chodzi im tylko o to żeby wepchnąć Ci opony zgarnąć kasę i z Bogiem ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
fisitko
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""Kubrick""][quote=""fisitko""]Wiem, że 195/15/45 byłoby ok, ale to już na prawdę nisko, a przy gwincie wręcz niebezpieczne[/quote]
Skoro VW taki rozmiar montował na taśmie do 6N, to nie może być niebezpiecznie.[/quote]

Spoko, ale nie na gwincie :acute:

[quote=""christopherek""]195/45/15 ja mam swpoim gti uniroyal rainsport i jest elegancko i nie jest nisko[/quote]

Na gwincie?

[quote=""guesswhosback""]Przecież masz gwint więc jak Ci będzie nisko to se zrobisz wyżej :-D a majstry na wulkanizacjach gówno wiedzą i zazwyczaj chodzi im tylko o to żeby wepchnąć Ci opony zgarnąć kasę i z Bogiem ;)[/quote]

Chodzi mi o profil, nie o wysokość budy nad glebą..
W tym przypadku to żaden z takich "majstrów", duża firma gościa ode mnie z rodziny: opony, felgi, wulkanizacja, diagnostyka od 10 lat na rynku :oki:

Pasja to brak limitów!
g
guesswhosback
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

No nie wiem stary... Jak dla mnie robisz duży błąd i szkoda że koniecznie chcesz się uczyć na swoich błędach zamiast posłuchać dobrej rady kilku ludzi :niewiem:

Obrazek
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

195/50 to za duży profil, tym bardziej na gewinde. Jeżeli już, to 195/45.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

[quote=""fisitko""]

[quote=""christopherek""]195/45/15 ja mam swpoim gti uniroyal rainsport i jest elegancko i nie jest nisko[/quote]

Na gwincie?
[/quote]
Lyszyk miał w GTI gwint skręcony do samej ziemi i audiki w 16 calach. Do tego oidp opony 165/40 i normalnie na tym jeździł.

Na glebie tym bardziej powinna być opona niższa, niż wyższa, bo koło ma bliżej do nadkola i na dziurze będzie tarło. Ale ok - Twoje opony, Twoje nadkola. Tylko żeby nie było, że nikt Cię nie ostrzegał, że za duże koło będzie tarło.
Dla porównania: mam 175/65R14 i zawias -30. Strach wieźć więcej, niż 2 lekkie osoby z tyłu, bo na każdej dziurze obciera. Szersza opona o tej samej średnicy da podobny efekt, z tą różnicą, że będzie tarło częściej, bo jeszcze dojdą boki nadkoli, a przednie przy skręcie będą tarły o nadkole w okolicy zderzaka. Przód jeszcze się da zrobić, bo można podciąć plastiki, ale tyłu nie przekombinujesz.
g
guesswhosback
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

195/45 jest idealna. 185/45? w używce wątpliwe że szybko znajdziesz chyba że nówki :) 175/50 fajnie wyglądają bo masz naciąg ale nie mega ogromny więc spoko.

Obrazek
Awatar użytkownika
fisitko
Mały interesant
Mały interesant

Właśnie najbliżej jestem 195/45/15, ale obawiam się tarcia
Co ciekawe Kubrick ma 175/65/14 na gwincie tak jak ja i jemu trą o nadkola, a mnie nie, nawet jak jadę z 2 ciężkimi osobami z tyłu :)
W ogóle niski profil ciężko dorwać po rozsądnej cenie :boredom:

Pasja to brak limitów!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta sprzedane /kasacja”