[9N3] Centralny zamek - blokowanie, powiadamianie (VAG)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
yooshky
Raczkujący
Raczkujący

[9N3] Centralny zamek - blokowanie, powiadamianie (VAG)

Post autor: yooshky »

Już dwukrotnie mi się zdarzyło że zostawiłem otwarte auto pod marketem mimo że na pewno je zamykałem z pilota. Dlaczego auto było otwarte? Ano dlatego, że przypadkiem przy chowaniu kluczyków do kieszeni przypadkowo otwierałem auto - wczoraj się na tym złapałem.
Niestety mój centralny nie informuje mnie w żaden sposób o otwarciu/zamknięciu pilotem auta. Ani nie piśnie, ani nie błyśnie.
Znalazłem "tutka" na tym forum:
[quote=""limpek""]Centralny zamek blokuje się po przekroczeniu 15km/h, a odblokowuje się po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki lub po wystrzale poduszki (czego nikomu nie życzę)

• 46 moduł komfortu
• 10 adaptacja
kanał 3 Auto Lock (włączone 1, wyłączone 0)
kanał 4 Auto Unlock(włączone 1, wyłączone 0)
kanał 5 Wyłączenie nadzoru wnętrza samochodu (włączenie 1, wyłączenie 0)
kanał 6 Sygnał potwierdzający przy otwarciu (włączenie 1, wyłączenie 0)
kanał 7 Sygnał potwierdzający przy zamknięciu (włączenie 1, wyłączenie 0)
kanał 8 Odblokowanie= włączone kierunkowskazy (włączenie 1, wyłączenie 0)
kanał 9 Wyłączenie= włączone kierunkowskazy (włączenie 1, wyłączenie 0)
kanał 10 Nastawienie dźwięku alarmu (1= reszta europy, 2= Niemcy, 3= Anglia)
• 06 zakończenie[/quote] -> viewtopic.php?p=80#p80

Jednak u mnie Auto Lock załącza się nie przy prędkości 15km/h tylko już po przekręceniu kluczyka w stacyjce zanim jeszcze uruchomię silnik (co mnie też doprowadza do szału). Wynika z tego że chyba mam inny moduł komfortu i w związku z tym boję się przestawiać cytowane powyżej kanały. Czy moje obawy są słuszne? Chciałbym przestawić kanał 6-10 aby uniknąć pozostawienia otwartego auta.
Czy w moim module da się "coś zrobić" by zamykał drzwi dopiero przy prędkości ~15km/h? Może ten opis nie jest kompletny?
Co oznacza "kanał 5 Wyłączenie nadzoru wnętrza samochodu"?
Obrazek
W
Wacholek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Wacholek »

Jeżeli masz Vaga to sprawdź dokładnie jaki masz moduł komfortu. Z którego roku jest autko? Ja mam 6q0 959 433 H. Dziś sprawdzę jakie mam ustawienia. A wyłączenie kontroli wnętrza to wyłączenie kontroli wnętrza. Krótko mówiąc możesz zostawić psa/dziecko/żonę w samochodzie zamknąć drzwi i uzbroić alarm bez obawy o wywołanie jego aktywacji.
W
Wacholek
Raczkujący
Raczkujący

Więc u mnie wygląda to następująco. kanał 3 i 4 reagują prawidłowo. Czyli blokada po przekroczeniu 15km/h i rozblokowanie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Kanał 5 nie działa bo nie mam alarmu. Pozostałe funkcje są i mogę je ustawić ale nic nie zmieniają bo nie mam sterowania centralnym zamkiem z pilota. Swoją drogą jakie kodowanie ma Twój moduł komfortu? Czy samochód ma na wyposażeniu elektryczne szyby i podgrzewane lusterka? Planuje obecnie wymianę modułu komfortu by obsługiwał pilota ale w moim mam kodowanie 19 czyli niby bez elektrycznych szyb wersja 5 drzwiowa z wyłączoną funkcją otwierania tylko drzwi kierowcy. Czy masz może fabryczny autoalarm? Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
yooshky
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Wacholek""]Jeżeli masz Vaga to sprawdź dokładnie jaki masz moduł komfortu. Z którego roku jest autko? Ja mam 6q0 959 433 H. Dziś sprawdzę jakie mam ustawienia.[/quote]
Niestety w sobotę padł mi laptop (układ graficzny) i idzie do serwisu. Odpowiem jak tylko załatwię drugi. Moje auto jest z końca 2005 (I rejestracja 03.2006)
Działa Ci domykanie szyb?

[quote=""Wacholek""]Swoją drogą jakie kodowanie ma Twój moduł komfortu? Czy samochód ma na wyposażeniu elektryczne szyby i podgrzewane lusterka? Planuje obecnie wymianę modułu komfortu by obsługiwał pilota ale w moim mam kodowanie 19 czyli niby bez elektrycznych szyb wersja 5 drzwiowa z wyłączoną funkcją otwierania tylko drzwi kierowcy. Czy masz może fabryczny autoalarm?[/quote]

Niestety kodowania w najbliższych 2-3 dniach nie uda mi się sprawdzić z przyczyny j.w.
Moja polówka jest 3-drzwiowa, posiada elektryczne szyby (nie działa domykanie - niezakodowane?), nie posiada alarmu wcale, nie wiem czy lusterka są podgrzewane, nie posiada siłownika centralnego zamka w bagażniku.
Kluczyk jest bez nadajnika, do niego jest dopięty badziewnie wyglądający pilot bez żadnych oznaczeń, raczej nie wygląda mi na fabryczny - było coś takiego w tych autach?
Obrazek
W
Wacholek
Raczkujący
Raczkujący

Nie wydaje mi się. Jeżeli nie masz sterowanie elektrycznego lusterek to raczej nie masz ich podgrzewanych. Co do domykania to przynajmniej u mnie tą opcją steruje komputer instalacji elektrycznej. Tam z resztą można ustawić komfortowe kierunkowskazy czyli kierunek sam mignie 3 razy jak tylko na chwilkę się przyciśnie dźwignię. Może właśnie dlatego w module komfortu mam kodowanie 19. W dodatku moja instalacja elektryczna jest nieco zmieniona bo np sygnały sterujące zamkiem śmigają po can-ie i dodatkowym przewodzie bo w drzwiach jest moduł sterujący centralnym i szybami. I tak sygnał do zamykania zamka idzie z tego modułu do elektroniki nadwozia i bodajże po podłączeniu między masa a tym przewodem drzwi się zamykają a większego otwierają ale domykanie szyb nie działa bo ta informacja leci już po can-ie. W związku z powyższym nie wiem czy u Ciebie jest możliwość uruchomienia domykania szyb. Jutro powinien przyjść nowy moduł więc w piątek zacznę testy. Mam nadzieje, że będzie śmigać.
Awatar użytkownika
yooshky
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Wacholek""]Tam z resztą można ustawić komfortowe kierunkowskazy czyli kierunek sam mignie 3 razy jak tylko na chwilkę się przyciśnie dźwignię. [/quote]
Tak właśnie mi działa kierunkowskaz.
Obrazek
W
Wacholek
Raczkujący
Raczkujący

W takim razie pozostaje jedynie stwierdzić czy masz oryginalny pilot czy sterownik podróbę. Jeżeli jest podróba to na 90% sterownik jest w pięty w instalacje i symuluje przekręcenie kluczyka w zamku kierowcy. W takim razie nie da się włączyć kierunkowskazów ani syreny bo jej nie ma. Jeżeli jednak jest to fabryczny autoalarm zmiana adaptacji w module komfortu powinna pomóc. Właściwie stwierdzenie tego ogranicza się do sprawdzenia literki na końcu oznaczenia modułu komfortu. Najlepiej jest to zrobić vagiem lub innym testerem. Fizycznie też można ale jest to zdecydowanie bardziej pracochłonne.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Mruganie swiatłami bedziesz miec w komforcie ktory ma odbiornik fal radiowych.
Ogrzewanie lusterek jest tylko z lusterkami elektrycznymi, wystepuje w okraglej kreconej galce, gdzie wybiera sie ogrzewanie. VW nigdy nie daje nic nadmiarowo. Jedynie wlacznik krancowy maski jest w Polo 4 po lifcie zamontowany na potrzeby alarmu fabrycznego lub firmy trzeciej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”