[6n2] Najpierw kontrolka ABS, następnie EPC

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

L
Lukasz1986
Newbie
Newbie

[6n2] Najpierw kontrolka ABS, następnie EPC

Post autor: Lukasz1986 »

Hej

Widzę, że nikt nie miał wcześniej podobnego problemu, gdyż zazawyczaj pojawia się EPC plus Check, a u mnie sprawa wygląda następująco:

W czwartek na prostej drodze zapaliła mi się kontrolka ABS, po kilku minutach zgasła. Po odpaleniu auta na drugi dzień świeciła się, ale po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów zgasła i po ponownym odpaleniu znów się świeciła, aż do czasu gdy:
- podczas ruszania zgasł silnik (dziewczyna prowadziła i nie miała wyczutego sprzegła), po odpaleniu auta ikona ABS zgasła, ale zapaliła się EPC, która cały czas teraz się świeci. Co może być przyczyną? W książce wyczytałem, że gdy jest słaby Akumulator, wówczas świeci się ABS, czy przez słaby AKU mogło się to zmienić w EPC?

VAG jeszcze nie mam, dopiero jutro zamówię, ale chciałbym już teraz wiedzieć, czy szykować się na jakaś poważniejszą naprawę? Nie znam jeszcze VW bo mam je dopiero 2 tygodnie.
Proszę o pomoc.
Obrazek
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

przede wszystkim podepnij się do kompa, czekasz na kabel więc spoko...od siebie mogę tylko dodać, że nie koniecznie kontrolka ABSu jest powiązana z tą EPC...jak piszesz kontrolka ABS świeciła się i gasła po ponownym odpaleniu, najprawdopodobniej oznacza to, że ABS od czasu do czasu łapie jakiegoś babola i wtedy załącza się w/w kontrolka, po wyłączeniu silnika błąd ten się "kasuje" dlatego kontrolka gaśnie przy ponownym odpaleniu...po zgaśnięciu silnika Twojej dziewczynie wywaliło EPC, ikonka ta zapewne będzie świadczyła o innym błędzie, i to że się wciąż świeci świadczy o tym, że problem występuje nadal :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
L
Lukasz1986
Newbie
Newbie

Mały update, dzisiaj rano po odpaleniu zaświeciła się EPC i ABS, przy dodaniu gazu i rozkreceniu Polówki do 4000 obrotów EPC zgasło i już się nie pojawiło, ABS nadal świeci - Czekam na kabel i w weekend będę podpinał i zobaczymy co wybada z tym ABS, postaram się jeszcze w tygodniu skołować miernik i sprawdzę napięcie na Akumulatorze, bo czytałem w prasie fachowej "Sam Naprawiam Polo", że jeśli spadnie poniżej 10,5 V wtedy ABS też nie działa, a mam podejrzenia co do akumulatora.
Obrazek
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

czyli z EPC to załapał chwilowego babola, z reguły tak jest, że jeżeli wystąpi jakiś sporadyczny błąd, to po kilku odpaleniach ikonka sama gaśnie, a błąd w pamięci pozostaje do ewentualnego sczytania go :) a ABS podłącz się do kompa i będziesz wiedział, gdzie szukać :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
L
Lukasz1986
Newbie
Newbie

Hej, doszedł Kabel VAG, bardzo fajnie wszystko działa. Program VWTool wykrył następujące błędy:

290 Czujnik liczby obrotów tylny lewy-G46
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem

16490 MAP/czujnik ciśnienia - zakres/możliwości
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY

Ten błąd 16490 pewnie związany był z ikoną EPC, ale skasowanie błędu pomogło :) Jeśli chodzi o ABS, byłem u znajomego elektryka i okazało się, że sam czujnik jest uwalony. Teraz tylko wymiana czujnika :) cena ~ 40 zł. Uff... :)

Kabel VAG zakupiony z tej strony : http://allegro.pl/vag-kkl-obd2-usb-skod ... 42956.html
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”