[quote=""logic123""]Otóż zauważyłem (może mylnie) że jakby prędkość źle pokazuje? tzn.: jadąc np 100 km/h autem w pracy i 100 km/h polo wydaje się jakby polo "nadliczał" tzn
.: wydaje się wolniej aniżeli pokazuje licznik. [/quote]
Wrażenia są różne w różnych autach. Jadąc BMW 230 km/h mam wrażenie jakbym jechał wolniej niż 140 km/h Polo

[quote=""logic123""]mało tego patzałem na licznik od przebiegu dziennego po przecinku tak gdzie co 100m przeskakuje, mieżyłem na "oko" względem słupków
drogowych i też jakby za szybko liczy tzn.: przejade 80m a pokaze ze 100??? [/quote]
Na niezepsutym liczniku i prawidłowo ustawionych słupkach hektometrowych raczej mało możliwe. Za duży byłby błąd. Po przejechaniu 300 km pokazałby pokonany dystans 360 km
[quote=""logic123""]Jutro to sprawdze z innym autem, jadąc równocześnie. [/quote]
Najlepiej sprawdź prędkość i dystans za pomocą pomiaru GPS.
Przekłamanie prędkości licznikowej 5-10 km/h to nic dziwnego. Producenci celowo zawyżają prędkość licznikową.
W moim drugim aucie (BMW E32 740) licznik pokazuje o ok. 5-7 km/h za dużo przy prędkości ~160 km/h. Mimo to, komputer pokładowy i ECU/ECM zna dokładną prędkość i prawidłowy dystans (sprawdziłem na komputerze pokładowym po uruchomieniu funkcji serwisowych).
Sprawdź wszystko za pomocą GPSu nie osobistych wrażeń. Wtedy będziesz wiedział na pewno.
Jaki masz profil opon?
Jak nie zapomnę to sprawdzę jak u mnie działa licznik w Polo.