LPG

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
dziii
Raczkujący
Raczkujący

LPG

Post autor: dziii »

Witam:) Posiadam polo 1.6 75km i zastanawiam sie nad załozeniem gazu i interesuje mnie koszt i wogole chetnie posłucham waszych uwag i oraz zdania tych ktorzy juz posaidaja lpg :) pozdro
Awatar użytkownika
rurektuning
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rurektuning »

Robisz dużo km opłaca się a jak nie to nie ma sensu.
Jedni uważają, że gaz niszczy silnik inni, że wręcz przeciwnie...itd.
http://www.vwpolo-klub.pl/forumarch/vie ... hlight=lpg
j
jacoch
Newbie
Newbie

Post autor: jacoch »

teraz mozna zakladac spokojnie sekwencje - ceny spadly, ja ma 2. generacje, jaki masz kolektor?
Awatar użytkownika
rumcajs_kr
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: rumcajs_kr »

Jeżeli masz silnik 1,6 8V to sekwencji nie założy, wystarczająca będzie instalacja II generacji, którą ja mam w tym silniczku...mocy nie brakuje (mimo,że LPG) ale niestety, spalanie małe też nie jest...a co do żywotności to jak narazie wg. dokumentacji samochód jeździ ponad 60 tyś na LPG i oleju nie muszę między wymianami dolewać ;)
Obrazek

http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... f=40&t=348

"...Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców..." - C.McRae R.I.P. [*][/b]
Awatar użytkownika
dziii
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""rumcajs_kr""]Jeżeli masz silnik 1,6 8V to sekwencji nie założy, wystarczająca będzie instalacja II generacji, którą ja mam w tym silniczku...mocy nie brakuje (mimo,że LPG) ale niestety, spalanie małe też nie jest...a co do żywotności to jak narazie wg. dokumentacji samochód jeździ ponad 60 tyś na LPG i oleju nie muszę między wymianami dolewać ;)[/quote]

a powiedz mi ile tobie pali srednio na 100 km bo własnie interesuje mnie to bardzo dodadkowo to ze nie jest ubytek na mocy bo wiadomo zawsze mozna innaczej wyregolowac silnik mam dokładnie ten sam co ty :) a dlaczego sekwencji nie załozy a do przedmowcy to mam kolektor palstikowy pozdro :)
Awatar użytkownika
rumcajs_kr
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Średnio przy dość żwawej jeździe pali mi 12 litrów, nie zależnie czy lato czy zima,ale udało mi się kiedyś zejść poniżej 11 ;)....a co do założenia sekwencji to po kilku wizytach w punktach w KrK każdy mówi,że tylko przy wielopunktowym wtrysku paliwa można założyć sekwencje, a przy jedno jest bardzo trudno i jest to totalnie nie opłacalne...
Obrazek

"...Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców..." - C.McRae R.I.P. [*][/b]
Awatar użytkownika
dziii
Raczkujący
Raczkujący

hm 12 litrów to teraz juz chyba wogole zrezygnuje bo paliwa mi pali 8 na 100 srednio a instalacja pewnie wyszła by z 1500 wiec nie wiem opłaca sie jeszcze dodam ze robie duzo kilometrów
Awatar użytkownika
Halinka
Początkujący
Początkujący

Post autor: Halinka »

Ja też mam zamontowany gaz od czterech lat z czego ja przejechałam na nim sama ponad 60000 w roku a poprzedni właściciel ok 30000.Silnik w porządku,oleju nie łyka a spalanie ok 8 l/100km
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
rumcajs_kr
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

dziii jak tam wolisz, tak jak mówię, jest możliwa regulacja instalacji aby mnie spalał, ale szczerze mówiąc 8*4,29=34,32 PLN gdy jeździsz na E98, a 12*2,09=25,08 PLN na LPG, to i tak chyba się bardziej opłaca, bo tak jak sam mówisz, robisz dużo kilometrów to instalacja się szybko zwróci, ale wybór należy do Ciebie
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Co do spalania mój 1,6 AEA łyka 10 l gazu bez względu na styl jazdy jak ktoś śmiga dużo to się opłaca żadnych spadków mocy nie odczuwam
Awatar użytkownika
Bufur
Początkujący
Początkujący

Post autor: Bufur »

MAM VW POLO od kilku miesięcy , pali 10 l gazu, chcialem probowac jazdy ekonomicznej ale nie potrafie sie czasem powstrzymac od jazdy "sportowej", dlatego 10l pewnie spadlo by na 8-9 przy jeździe wolniej . Silnik 1.3 z 95 roku. Jak najbardziej polecam instalacje gazową ale sam nie założyłbym jej ponieważ koszt jest jest za duży, a nie wiadomo czy sie zwróci ale zawsze jest to jakas inwestycja.
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Joker »

dziii ale jaki masz silnik AEA czy AEE?
Obrazek
Z
ZIELE
Newbie
Newbie

Post autor: ZIELE »

[quote=""rumcajs_kr""]Jeżeli masz silnik 1,6 8V to sekwencji nie założy, wystarczająca będzie instalacja II generacji, którą ja mam w tym silniczku...mocy nie brakuje[/quote]

Zależy jaki ma silnik, Ty rumcajs_kr masz AEA czyli jednopunktowy wtrysk czyli w grę wchodzi tylko 2 generacja - i tu są dwie opcje: albo kiepska instalacja z elektroniką STAG2L lub pokrewną, czyli nie majacą większego wpływu na silnik krokowy, a dalej idąc na ilość podawanego gazu. Miałem taką na początku, bo z taką kupiłem - spalanie bez względu na styl jazdy 13 litrów LPG/100Km. Albo 2 generacja z porządną elektroniką sterującą silniczkiem krokowym - u mnie spalanie spadło średnio do 8,6 litra LPG/100km, więc bardzo dużo.

Kolega ma rocznik '98 czyli silnik AEE, czyli wielopunktowy wtrysk z plastikowym kolektorem to tylko sekwencja wchodzi w grę. Jak czytałem wiele postów na temat spalania polówek z sekwencją, to wcale od drugiej generacji mniej nie palą, co mnie szczerze trochę zdziwiło. Jeśli pali Ci średnio 8 benzyny, to LPG Ci weźmie do 10 litrów.

Dodam, że ja spadku mocy u siebie też nie odczuwałem.
Awatar użytkownika
dziii
Raczkujący
Raczkujący

Witam i dziękuję za zainteresowanie moim tematem hm do przedmówcy dokładnie taki silnik mam jak piszesz:) znaczy sie mnie zastanawia najbardziej to co tu zrobić żeby było dobrze dlatego, że ceny paliw maleją i nie wiem teraz jak długo to będzie zawachania są na rynku cały czas i jak to se mówi bądź tu mądry :( ale jezeli gaz kosztował by mnie z wszystkim jakies 1500 zł i pozniej palił by mi 10l na 100km to jestem w stanie założyć instalajce LPg pozdro :)
Awatar użytkownika
Mazzi
Początkujący
Początkujący

Post autor: Mazzi »

Ja jestem przeciwnikiem gazu ale również rozważam montaż... Co prawda mam silnik 1.4 8v i chce się tym bujać jeszcze jakieś 3 latka. Pytanie ile teraz kosztuje sekwencja - najtańszych podobno nie polecają.
I\'m back!

Polo by Mazzi
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”