[6n2] STUKANIE po zmianie kół na letnie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

C
Centaurek
Newbie
Newbie

[6n2] STUKANIE po zmianie kół na letnie

Post autor: Centaurek »

Wiem, że był temat o HUCZENIU, ale ten jest o STUKANIU :).

Otóż tak. Wymieniłem dzisiaj koła na letnie. Niestety, po wyjechaniu z garażu zaczęło coś mi stukać w prawym tylnym kole. Nasila się to przy przyśpieszaniu, jazda na wprost, skręty pewnie też. Jakiś niecały miesiąc było tam wymieniane łożysko, więc chyba to nie jest ten problem (po za tym stuka, nie huczy).
Znajomy mówi, że to może być przez to, że koło jest niedokładnie/krzywo dokręcone lub jakiś brud się dostał i źle dokręciłem. Następną szansę odkręcenia i zakręcenia będę miał dopiero jutro, dlatego pytam czy może istnieć inna natura usterki. Co o tym sądzicie :) ?
B
Butthead
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Butthead »

Na mój gust, to niedokręcone koło.
C
Centaurek
Newbie
Newbie

Witam, niestety po zdjęciu, wyczyszczeniu śrub itp po ponownym założeniu, mocnym dokreceniu i dokopaniu okazało się, że dźwięk nadal dochodzi :( po zbadaniu słuchowym stwierdziliśmy, że to jednak można określić jako SZOROWANIE. Tak jakby po każdym pełnym obrocie coś szoruje. Dziwne, o co może tam szorować?
Zauważyłem jeszcze jedno. Dwie z czterech śrub z tyłu były długie, pozostałe dwie trochę krótsze. Nie wiem jak było w pozostałych, ale zdziwiły mnie różnice w długości.
Awatar użytkownika
VWV
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: VWV »

[quote=""Centaurek""]Zauważyłem jeszcze jedno. Dwie z czterech śrub z tyłu były długie, pozostałe dwie trochę krótsze. Nie wiem jak było w pozostałych, ale zdziwiły mnie różnice w długości.[/quote]

no i sam sobie już odpowiedziałeś na pytanie .... wymień śruby na krótsze ;)
Awatar użytkownika
sycha
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sycha »

[quote=""VWV""]
no i sam sobie już odpowiedziałeś na pytanie .... wymień śruby na krótsze ;)[/quote]

no no tylko nie za krotkie przypadkiem zebys kola nie zgubil ; )
C
Centaurek
Newbie
Newbie

Dziękuję za pomoc, rzeczywiście to od śrub :) wkręciłem krótsze i już nie szura.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”