witam zastanawialem sie nad zalozeniem do polowki felg 16 ET 40
rozmawiajac z gosciem od felg stwierdzil ze beda pasowaly tylko pozostaje kwestia opon myslame zeby na tył zalozyc 195/45
a przód 185/45 ! poniewaz nie mam mozliwosci przymiarki nawet podobnego kola dla tego pytanei kieruje do wszystkich cos sie znaja lub maja zalozone cos podobnego ! w najgorszym wypadku zaloze 15 felgi POZdrawiam
a co do drugiego pytania to problem polega na tym gdy pada deszcze to w bagazniku jest mokrio niewim przec co to moze byc czy przez uszczelke w tylnej klapie czy moze przez antene poniewaz uszczelka przy antenei nie przylega dobrze do dachu
Ostatnio zmieniony 29 mar 2011, 13:00 przez Patyk69, łącznie zmieniany 1 raz.
Co do wody w bagażniku to raczej nie antena bo byś miał wyraźnie mokry sufit. Sugeruję sprawdzić uszczelki lamp. Ja osobiście jedną miałem chamsko przeciętą i były z tym problemy. Dodatkowo możesz mieć przecieki przez łączenie blach - sprawdź stan blach za lampami, dolna część uszczelki klapy. Jeśli miałeś coś grzebane to może Ci kapać ewe. przez nieszczelną szybę w klapie.
ja miałem mokro w bagażniku właśnie po deszczu. Okazało się że uszczelki od tylnich lamp nie trzymały, Wziąłem odkręciłem lampy nałożyłem pasek zwykłego białego sanitarnego silikonu tam gdzie jest uszczelka Poczekałem aż wyschnie. Przykręciłem porządnie lampy i problem znikł.
Myślę, ze nie powinno być problemu jak włożysz 195/45.. ja mam u siebie 195/50 i z tyłu jest lajcik, ale przód lubi przytrzeć minimalnie o tylną część nadkola przy skręcaniu. nawet na postoju przy skręconym kole może 0,5cm luzu miedzy oponą a nadkolem. Zawieszenie Standard.
(chyba ze mam coś źle ustawione to mnie uprzedźcie)
[quote="Adrian_Malbork"]Myślę, ze nie powinno być problemu jak włożysz 195/45.. ja mam u siebie 195/50 i z tyłu jest lajcik, ale przód lubi przytrzeć minimalnie o tylną część nadkola przy skręcaniu. nawet na postoju przy skręconym kole może 0,5cm luzu miedzy oponą a nadkolem. Zawieszenie Standard.
(chyba ze mam coś źle ustawione to mnie uprzedźcie)[/quote]
ja tez posiadam 195/50/15 na ori zawieszeniu i nic mi nie trze, ani na postoju ani podczas jazdy,
co prawda jak zauwazylem tylnie kolo moze idealnie sie schowac w nadkolu natomiast przednie nie (jeszcze zalezy czy masz dystanse w sumie i jakie ET) ale tam o sprezyne bedzie haczyc na wybojach ale tak to gites.
Ori rozmiar to 195/45 R15. Przy większym będzie trzeć na bank. Jeżeli chodzi o 16" - to niewielkie jest pole manewru, bo niestety zwiększa się średnica koła i trzeba niską oponę dawać. 165/45 jest w sam raz, ale lepiej jakieś 15" o szerokości 7-7,5J i do tego oponka 195/45.