Moderatorzy: Global Moderator, Moderator
nie zwróciłem na to uwagi, wyobrażałem sobie to raczej jako podanie wody w stanie ciekłym do swoistego wymiennika przy kolektorze wylotowym ( właściwie tu pytanie do Ciebie, dlaczego nie można tego zrobić podobnie jak działa to w siłowni parowej? bo ew. przychodzi mi na myśl jedynie zbyt niskie cisnienie podawanej wody),odparowanie i ewentualne przegrzanie jeśli to możliwe.O czym wy ludzie mówicie o jakim skropleniu pary w wydechu,niema możliwości wychłodzenia spalin... niema takiej możliwości bynajmniej przez suchą parę
Aktualnie z tego co się orientuje projektuje się elektrownie na wykorzystanie pary przegrzanej a nie tylko suchej, , jeśli się mylę to prosze o przykłady. Oczywiście interesują mnie układy w miarę nowoczesne o sprawnościach ok. 40%.Sucha Para nie przegrzana jest wykorzystywana w elektrowniach konwencjonalnych(czyli przy spalaniu węgla ,ropy, gazu czy śmieci)
Popracuj nad składnią.Sory ale jak czytam takie brednie którzy wypisują aż mnie ściska
nie wiem kto ci takie bzdury opowiedział bo nawet wikipedia w tym temacie jest madrzejsza. Pare przegrzana sie stosuje z powodzeniem chocby kocioł OP-650 który pracuje w wielu polskich elektrowniach daje parę świeżą o parametrach 540C i 13,5 MPa - para przegrzana jak nic. Jak nie wierzysz, prosze bardzo, "jedyne wiarygodne" źródło:natomiast podanie pary przegrzanej spowoduje szybki wzrost temperatury turbiny oraz osadzanie się kamienia kotłowego co może doprowadzić do eksplozji turbiny(ale to tak nawiasem dla kolegi pawłov)