Nagły brak wstecznego w Polo 1 POMOCYYYYY

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
slick
Newbie
Newbie

Nagły brak wstecznego w Polo 1 POMOCYYYYY

Post autor: slick »

Witam mega nietypowa sprawa Chdzi o vw Polo z silnikiem 1.3 na gazniku z 4biegowa skrzynia a dokładnie to nieda sie nagle wbic wstecznego biegu Wszystkie inne wchodzą jak masło Skrzynia niewydaje z siebie zadnych niepokojących dzwieków a wstecznego za chiny ludowe nieda sie wbić Co moze byc przyczyna takiego zachowania ???? Probowałem zrobic to ze tak powiem ręcznie czyli wpełzłem pod auto odkreciłem srube regiulacyjna drązka i samym wodzikiem probowałem wbic wsteczny i tez sie nieda Prosze o pomoc Sytułacja wynikła w ten sposob ze auto stało sobie niewiel ponad tydzień i nagle pach po wstecznym
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

sprawdz ilosc oleju w skrzyni i modl sie zeby po dolaniu zaczela dzialac .. jak nie to odrazu zacznij szukac nowej :/
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

a na zgaszonym silniku wchodzi ten bieg??
s
slick
Newbie
Newbie

Na zgaszonym tez nieda sie go wbić Kurde przyznam ze myslałem o tym oleju cholera wie jle go tam jest
Awatar użytkownika
sidewinder3
Pan Kubeczek

Post autor: sidewinder3 »

Miałem kiedyś podobną przygodę aczkolwiek w 6N. Żeby wbić wsteczny należy wcisnąć lewarek w dół - tu okazało się że wybierak na który działało się wciskając lewarek miał poluzowaną nakrętkę i bieg nie zawsze wchodził a jak sie jeszcze bardziej poluzowało to już w ogóle kicha. Może u Ciebie jest coś podobnego?
s
slick
Newbie
Newbie

Tzn staram się zrozumiec o ktora nakrętke chodzi Mówisz o tej ktora jest zamontowana przy skrzyni na wybieraku czyli połaczenie wybieraka z tgz wodzikiem czyli tą rura ktora dochodzi do lewarka Czy chodzi Ci o o nakrętke ktora znajduje sie na tgz jabułku na dole lewarka ?
s
slick
Newbie
Newbie

Niestety Poziom oleju jest w normie po odkreceniu sruby wkładając tam palucha olej jest :(
Awatar użytkownika
sidewinder3
Pan Kubeczek

Post autor: sidewinder3 »

Ja piszę o 6N, ale chodzi mi o te nakrętkę bezpośrednio przed skrzynią, czyli pierwszą którą wymieniłeś
s
slick
Newbie
Newbie

skreciłem ja dzisiaj na amen ale i tak niebyła NIESTETy luzna bo tez pomyslałem otym ze moze miec cos wspolnego z tym
d
domel86
Newbie
Newbie

Post autor: domel86 »

Witam.

Podepnę się pod temat. Mam pytanie... Wymieniłem olej w skrzyni, linkę sprzęgła... Jest ok, biegi na zgaszony wchodzą bez problemu, podczas jazdy prawie także - zastanawia jednak jedna rzecz. Zauważyłem, że jeśli chcę wrzucić czwórkę podczas jazdy i próbuję to zrobić kiedy obroty są poniżej 2000 to czwórka wchodzi z oporem, lub haczy. Jeżeli obroty są wyższe niż 2500 bieg wchodzi idealnie, bez najmniejszego oporu - praktycznie jak w nówce - nie zaobserwowałem tego póki co przy innych biegach, albo nie zwróciłem uwagi - dziś będę testował... Co może być tego przyczyną ? A może to normalne ?

PS. Ostatnio dałem samochód dla przyszłego Teścia, przejechał się i stwierdził, że skrzynia jest "gumowa" - nie wiem dokładnie co miał na myśli... Jeżeli drążek zmiany biegów jest na luzie, to chodzi na boki delikatnie... Może o to ? I może ten luz jest przyczyną tego biegu ?

Pozdrawiam.
s
slick
Newbie
Newbie

A jaki olej jest wlany do skrzyni ?? To ma spory wpływ na wbijanie biegów jesli wyląduje tam jakis olej słabej ze tak powiem klasy
Tak czy siak twierdze ze okolice 2 tys obr na 4ty bieg to niezbyt wiele Ale tez niepowinno wystepowac zadne haczenie
s
slick
Newbie
Newbie

Problem wstecznego biegu został wyeliminowany poprzez sprzedanie auta Twierdze ze był spowodowany tym iz na jednym z kjs-ów skrzynia dostała troche po dupie a ze niewiedzialem ze cos takiego mialo miejsce bo auto potem stało sobie ponad tydz to niewiedzialem ze cos stalo sie z wstecznym biegiem
d
domel86
Newbie
Newbie

Post autor: domel86 »

Olej w skrzyni wymieniłem na półsyntetyk Orlenu - Mobil. Nie pamiętam dokładnego symbolu. Olej kupiłem sam, podobno taki jest przewidziany do VW Polo... W warsztacie natomiast powiedziano mi, że lepszy byłby pełny syntetyk, lub ATF do automatów - jest dużo lepsze smarowanie i nie ma problemu żadnego...

Mnie się jednak wydaje, że mój problem z czwórką to dość spory luz... Jeżeli skrzynia ma wbity obojetnie który bieg, to mogę na boki mniej więcej ok. 1cm drążkiem operować.
Awatar użytkownika
Grzechu
Fotomaniak
Kontakt:

Post autor: Grzechu »

slick
Poprawić proszę model polo w profilu... żeby nie było niejasności na przyszłość, tak jak tu z sidewinder3...

Temat przenoszę.
Obrazek

Ślesin 09 ]I Miejsce[/color]-Naj bodykit 6n2 -> Ibiza look
III Miejsce-Rzut felgą (10 kija długości)[/colo
b
babu52
Newbie
Newbie

Post autor: babu52 »

witam
jestem posiadaczem polo n6 i od jakiegoś czasu zamiast wstecznego wskakuje mi jedynka , zupełnie nie wiem co się stało, sprawdzałem olej i wszystkie śrubki przy skrzyni biegów i jest ok, proszę o pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”