Ustawianie geometrii po wymianie łożysk

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Ustawianie geometrii po wymianie łożysk

Post autor: madmax »

Jak w temacie. Czy powinno się to robić? Jak wyjeżdżałem z warsztatu nikt o tym nie wspominał. Zdaje mi się, że po wymianie łożysk auto prowadzi się znacznie gorzej. Przyglądałem się dziś na szybciora pochyleniu kół przednich ale deszcz mnie przepędził. Nie wiem czy to złudzenie, ale wychodzi mi, że koła są ustawione w "V" :) wiecie o co chodzi :good:
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
t
tajpej

Post autor: tajpej »

kolego jedź na stację i niech ci sprawdzą bo jeżeli masz dobrze to nic nie zapłacisz a jeśli będziesz miał coś źle to max za ustawienie kątów i zbieżności zapłacisz 90 PLN a jeśli będziesz miał złe kąty itp to opony zetniesz i do już jest większy wydatek niż 90 PLN :piwo:
Awatar użytkownika
ql89
Początkujący
Początkujący

Post autor: ql89 »

u mnie po wymianie łóżysk w kołach musiałem ustawić zbieżność, bo komfort prowadzenia auta po tym zabiegu znacznie się obniżył :agresyw: Więc faktycznie najlepiej będzie jak podjedziesz, sprawdzisz no i ewentualnie ustawisz jeśli będzie taka potrzeba...
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

obowiązkowe ustawienie geometrii po takim zabiegu,
zazwyczaj po tym są koła rozjechane jak nogi kowboja po ostrej jeździe, jak nie ustawisz tego to możesz mieć zwiększone opory toczenia i po jakimś czasie może sciąć opony.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Dzięki chłopaki! O to chodziło. Samochód miał wyjechać z warszatu gotowy, a okazało się, że geometria kół nie ustawiona :? W poniedziałek jadę to zrobić. Swoją drogą za tą usługę w olsztynie wołają 120 zł z kątami...

Piwko dla Was... :piwo:
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

Żeby wymienić łożysko trzeba wyjąć zwrotnice. Żeby wyjąć zwrotnice trzeba odkręcić ją od amora i drążka kierowniczego. kont pochylenia koła jest regulowany śruba mocującą zwrotnice do amora. Jedna śruba jest ustalająca a druga pływająca. Jeżeli pochylenie nie jest ustawione automatycznie przestawia się zbieżność, nawet jeżeli drążek był nietknięty.

Zawsze po naprawie gdzie była ingerencja w zawieszenie należy przynajmniej sprawdzić kąty i pochylenia koła oraz zbieżność.
t
tajpej

[quote="madmax"]za sprawdzenie potrafia wziasc okolo 100 zl a jesli musza poprawiac zbieznasc to 150zl[/quote] panowie co wy naprawiacie w ASO że tyle aż sobie śpiewają :agresyw:
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote="tajpej"][quote="madmax"]za sprawdzenie potrafia wziasc okolo 100 zl a jesli musza poprawiac zbieznasc to 150zl[/quote] panowie co wy naprawiacie w ASO że tyle aż sobie śpiewają :agresyw:[/quote]

hehe to nie ja pisałem :P to nie są koszty z cennika ASO oczywiście :) w moim przypadku tyle chcą w pierwszej lepszej stacji obsługi i wulkanizacji opon. Trudno, jeździ się tak kiepsko, że trzeba to zrobić.
moja czerwona taczka
Obrazek
t
tajpej

[quote="madmax"]hehe to nie ja pisałem :P [/quote]
sorki za pomyłkę :grin: ale u mnie biorą od 80 do 90 PLN za kąty i zbieżność więc jestem trochę zdziwiony takimi cenami ale jak 100 PLN to nie jest jeszcze źle :crazy:
Awatar użytkownika
kuzma
Początkujący
Początkujący

Post autor: kuzma »

A po zmianie opon powino sie ustawiac ??
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

nie, po zmianie opon powinno się koła wyważyć żeby nie stukało przy wyższych prędkościach.
Zbieżność tylko jak jest ingerencja w półośki, przeguby wew/zewn lub też skrzynię,
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
limpek
el "Limek"

Post autor: limpek »

Żeby wymienić łożysko trzeba wyjąć zwrotnice. Żeby wyjąć zwrotnice trzeba odkręcić ją od amora i drążka kierowniczego. kont pochylenia koła jest regulowany śruba mocującą zwrotnice do amora. Jedna śruba jest ustalająca a druga pływająca. Jeżeli pochylenie nie jest ustawione automatycznie przestawia się zbieżność, nawet jeżeli drążek był nietknięty.

Zawsze po naprawie gdzie była ingerencja w zawieszenie należy przynajmniej sprawdzić kąty i pochylenia koła oraz zbieżność.
Potrzebujesz opinii, porady technicznej pisz na gg lub PW

Bardzo zielone Polo i Barzo czarne Suzuki Bandit

IV Polo Zlotu - Ślesin 2007

II Polo Zlotu - Więcbork 2008

!!! I Polo zlotu - Ślesin 2009 !!![/siz
Awatar użytkownika
Metz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Metz »

podczepię się do tematu.
Dwukrotnie zdejmowałem opony w celu pomalowania zacisków i bębnów oraz aby zmienić śruby w feldze na nowe (miałem różne).

Czy powinienem zrobić ustawienie zbieżności czy geometrię? (może obydwa?)
Awatar użytkownika
medyk81
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: medyk81 »

[quote="Metz"]podczepię się do tematu.
Dwukrotnie zdejmowałem opony w celu pomalowania zacisków i bębnów oraz aby zmienić śruby w feldze na nowe (miałem różne).[/quote]
A nie wygodniej byłoby zdjąć całe koło? :mrgreen:

[quote="Metz"]Czy powinienem zrobić ustawienie zbieżności czy geometrię? (może obydwa?)[/quote]
Nie. Nie było ingerencji w zawieszenie.
Awatar użytkownika
Metz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Metz »

pisząc że zdjąłem opony miałem na myśli oczywiście całe koło :)

PS: a jak mi coś delikatnie stuka w którymś z przednich kół przy hamowaniu ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”