[6n] światło cofania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
MarszaL
Raczkujący
Raczkujący

[6n] światło cofania

Post autor: MarszaL »

jak w temacie ... nie świeci sie lampka na wstecznym ... czy to czujnik biegu wstecznego .. czy może coś nie styka bo czasem sie zapali ale to żadkość... jak sie zabrać za naprawe ... wymiana czego? i jak to znaleść :D ?

Help koledzy maniacy :beg:
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

bezpieczniki sprawdziles? zarowka sprawna?
Awatar użytkownika
medyk81
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: medyk81 »

Jeśli "czasem się zapali" to sprawdź oprawkę żarówki i czujnik w skrzyni biegów.
Awatar użytkownika
MarszaL
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: MarszaL »

właśnie sprawdziłem i bezpieczniki dobre, żarówka też sprawna ... styki też dobrze ... a ten czujnik w skrzyni biegów jak on wygląda który to element? bo nie widze ...
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

kup nowa zarowke 1 zł kosztuje i bedzie po problemie,jak bedziesz ja wymieniał to wtyczke sprawdz czy dobrze siedzi ;)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

podłącze się pod temat żeby nie zakładać nowego
nie mam światła wstecznego żarówkę mam dobra bezpiecznik tez bo sprawdzałem ostatni raz białe światło wydobywające się za tylnej szyby było widziane 3 m-ce temu pamiętam ze mrugało i jak zgasło tak do tej pory nie świeci . może to ten czujnik cofania tylko gdzie go znajdę ? byłbym wdzięczny jakby ktoś wrzucił zdjęcie żebym wiedział jaką część mam wyjąć...
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Czujnik wstecznego znajduje się w przedniej części skrzyni zaraz za chłodnicą. Aby sprawdzić czy działa należy odpiąć wtyczkę i na włączonej stacyjce zewrzeć jakimś przewodem styki w kostce.
A
Anonymous

no wiec znalazłem chyba ten czujnik tylko ze nie ma kostki tylko prowizorka z taśmy izolacyjnej połączyłem te dwa piny kawałkiem miedzi i przekręciłem kluczyk w stacyjce bieg wiadomo i światło nadal nie świeci... wykręcić go nie wykręcę bo mi się olej ze skrzyni biegów wyleje :(
ile kosztuje taki czujnik i czy są jakieś rożne modele czy do VW są wszystkie takie same i ta kostkę z czego mogę wyciągnąć ??? a jeśli kupić to jak ona się nazywa ? kurcze wrzucił bym zdjęcia ale aparat u dziewczyny zostawiłem... jaja będą jak ja się zabrałem za coś innego...
żarówkę mam dobra bo przełożyłem ja do kierunku i świeciła bezpieczniki mam wszystkie nowe...

http://archiwumallegro.pl/czujnik_swiat ... 06386.html
dodaje jeszcze link i już jestem pewien ze dobrze gmerałem teraz mi powiedzcie czy te przewody jak się razem połączy to czy powinno świecić??
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

przy włączonej stacyjce powinno świecić[przy sprawnym obwodzie elektrycznym] , sprawdź czy jest napięcie na jednym z przewodów,czujnik też czy działa
A
Anonymous

przyciąłem kabel ok 10 cm połączyłem i gra i buczy :-D kupiłem czujnik ala italiano 40 peso zapłaciłem
jednak jak to ktoś powiedział trzeba to robić szybko bo olej ucieka mimo ze samochód był podniesiony
dziękuje za wszystkie rady bez was nie dałbym rady :piwo:
:bye:
C
Cinal
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Cinal »

podłanczam sie pod temat :P tylko nie moge znalesc tego czujnika :p czy ktos mógł bym mi zrobic fotke ka on sie znajduje ;P :bow: :bow: :bow:
Moje autko :) [Polóweczka] Niebieska bestia

ŚLESIN 2011
Dzierżązna 2011
A
Anonymous

tu masz alegro.pl
http://allegro.pl/czujnik-wstecznego-bi ... 99082.html
zobacz jaka tam jest końcówka a potem wejdź pod samochód i pod silnikiem jakoś w połowie będziesz miał kabelek wchodzący do skrzyni to w tym miejscu jest czujnik jak będziesz wymieniał go to wsadź palca w ta dziurę żeby ci dużo oleju ze skrzyni nie uciekło :grin:

http://zapodaj.net/d38a3c39d30b.jpg.html
http://zapodaj.net/b8c542b0f996.jpg.html
k
krzyss
Newbie
Newbie

Post autor: krzyss »

Podpinam się po temat bo też nie działa światło cofania, gdzie pierwsze pojawia się napięcie: na czujniku cofania i idzie tą wtyczką do żarówki, czy na wtyczce i idzie przez czujnik cofania do żarówki, bo nie mam napięcia ani na wtyczce ani na czujniku :banghead:, i nie wiem czy wybebeszać pierwsze kable czy czujnik :crazy:

Jednak po zmostkowaniu dwóch kabli światło działa, czyli czujnik.
a
adriansjk
Newbie
Newbie

Post autor: adriansjk »

Witam! Podpinam do tematu :) A więc mam taki problem z którym pierwszy raz sie spotkałem . Może zacznę od początku . Przestało działać światło wsteczne w moim polo . Pierwszy krok wymiana zarówki tzn zamieniłem z inną nie działa . Miernik w dłoń sprawdzam lecz nie dochodzi prąd. BEZPIECZNIK spalony ! A więc wymieniłem :) Wsteczny sie zapalił ! Ale teraz sie zaczyna przygoda ponieważ dym spod maski zaczynał sie wydobywać po przekreceniu kluczyka !!! Odrazu podniosłem maske i co ?! Okazało się ze dym wydostawał sie z tyłu lewego spryskiwacza !!!! Coś nieprawdopodobnego co to ma w ogóle za połączenie ! Po wyłączeniu bezpiecznika oczywiście swiatło wstecznego nie działa ale oczywiscie i dym nie leci z tego spryskiwacza ! Pomocy :) Pozdrawiam Adrian.
P
POLOcokta
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: POLOcokta »

Widocznie ktoś grzebał przy instalacji i pomieszał coś kable od wstecznego i podgrzewanych sprysków (skoro dymi się, ze spryskiwacza). proponuję ściągnąć tapicerkę pod kierownicą i zobaczyć czy nie ma jakiś kabli dosztukowanych koło skrzynki bezpieczników. Pamiętaj, że instalacje od grzanych sprysków masz połączoną z instalacją grzania tylnej szyby (chyba, że od grzania masz osobny przełącznik).
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”