[6R] Halogeny

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
marekezg
Raczkujący
Raczkujący

[6R] Halogeny

Post autor: marekezg »

Witam!
Chciałbym zamontować do mojej polówki halogeny, takie jak w najbogatszych wersjach.
Pytanie, czy jest taka możliwość? Teoretycznie widzialem na allegro zaślepki i halogeny, ale nie wiem jak przeprowadzić kable, podłączyć i czy nie trzeba kupować nowego zderzaka.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Post autor: sPoOn »

Hej. Zderzaka raczej nie, ale może być problem z wiązkami, bo jak nie miałeś fabrycznie halogenów, to na bank nie masz poprowadzonej wiązki. W ASO koszt wiązki i jej poprowadzenia przekroczy wszelkie rozsądne granice.
Awatar użytkownika
marekezg
Raczkujący
Raczkujący

a myślisz, że jak bym wziął sprawy w swoje ręce, to bym stracił gwarancję ?
Myślę, że wyniosłoby mnie to kolo 1000zl
Awatar użytkownika
donhugon
Newbie
Newbie

Post autor: donhugon »

niewiem jak u was jest w tych nowszych modelach z tymi kablami do tych halogenow ale u mnie byla wiazka i wytrczylo tylko wymienic wyłącznik i kupic halogeny wraz z kratkami
Awatar użytkownika
marekezg
Raczkujący
Raczkujący

problem jest taki, ze u mnie trzeba by było wymienić cały ten plastik w zderzaku, a tego w ogóle nie ma na allegro :|
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

1000 zł :shock: Nie wiem czy ci się to opłaca Ja bym nie zakładał
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Post autor: sPoOn »

Ciężko mi powiedzieć z tą gwarancją. Na pewno nie na cały samochód, jak już to ewentualnie na elementy związane z oświetleniem lub właśnie wiązkę elektryczną. Tak samo jak wymieniasz radio na inne to tracisz gwarancje na system audio itd. No 1000 zł to spokojnie, w ASO jak się orientacyjnie pytałem o koszt rozszerzenia takiej wiązki to nawet więcej mi zaśpiewali ;)
z
zenekrapocin
Newbie
Newbie

Post autor: zenekrapocin »

kratka na halogen kosztuje 67 zl w salonie sam kupowalem a halogen sa firmy depo za okolo 120 zl na gieldzie w lubinie a co do wiazki nie wiem bo juz takie halogeny posiadam ori w swoim polo tylko jeden mi ktos ukradl z kratka i musialem obeznac sie w temacie jaka cena zderzaka nie trzeba wymieniac :)
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Post autor: kar01 »

[quote=""marekezg""]problem jest taki, ze u mnie trzeba by było wymienić cały ten plastik w zderzaku, a tego w ogóle nie ma na allegro :|[/quote]
Tej kratki szukaj pod hasłem 'maskownica', bywa bo widziałem :P Ja dowiadywałem się u mnie w VW i facet powiedział, że niedawno robili coś takiego w Golfie V (rozmowa była przeprowadzona bodajże rok temu) i koszt wyniósł ok 2500zł... Robocizna+halogeny+maskownice+włącznik świateł. O wiązce nie wspomniał ale ujął wszystko jako 'komplet' więc pewnie też się wliczała.
Obrazek
Awatar użytkownika
marekezg
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""kar01""]w Golfie V (rozmowa była przeprowadzona bodajże rok temu) i koszt wyniósł ok 2500zł... Robocizna+halogeny+maskownice+włącznik świateł.[/quote]
ale to w autoryzowanym serwisie tak mówili?
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Post autor: kar01 »

Oczywiście, w VW Zasada na Grochowskiej w Warszawie.
Obrazek
Awatar użytkownika
marekezg
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""kar01""]Oczywiście, w VW Zasada na Grochowskiej w Warszawie.[/quote]

nie no to nie :) autoryzowane serwisy, są najgorszymi i najdroższymi serwisami :). Znajomy z warsztatu zaproponował mi cene 1000zl(wliczając wszystkie części)
w
waterworlds
Newbie
Newbie

Post autor: waterworlds »

[quote=""donhugon""]niewiem jak u was jest w tych nowszych modelach z tymi kablami do tych halogenow ale u mnie byla wiazka i wytrczylo tylko wymienic wyłącznik i kupic halogeny wraz z kratkami[/quote]

Witam,

Bardzo mnie interesuje ten temat. Z którego rocznika masz autko, jaką wersję wyposażenia i jaki silnik..?

Również chciałem zamontować u siebie halogeny ze światłami do jazdy dziennej. Na allegro kupiłem uzywane lampy /Hella/ 150 zł za sztukę, a w Niemczech komplet do montażu tj. blendy, przełącznik świateł nowy, śruby mocujące i 2 pary wiązek kabli /do H8 i do P21W/. Dostałem nawet instrukcję jak to przyłączyć, jednak nie chcaiłem sie brać za to, bo nie wiem jak prowadzić te wiązki kabli, a nie chciałbym, aby gdzieś wisiały i sie np. poprzecierały.
Ostatnio zapytałem w serwisie /Rowiński-Wajdemajer/ o mozliwość montażu, to najpierw mi powiedziano, że nie robią przeróbek /jaka to przeróbka? (sic!)/, a gdy drążyłem temat to mi powiedziano, że mi sie nie bedzie opłacało, bo roboczogodzina kosztuje 200 zł/h, a mechanik nigdy tego nie robił i mu zajmie to dobre kilka godzin... Jaja jakieś... Ach, no i tak na marginesie olej Catrol Edge 5W30 to u nich kosztuje 100 zł za litr... Tak więc mnie juz nic nie zdziwi...

Może więć ktoś zna jakiś dobry warsztat, któy w okolicach Wawy, coś by takiego profesjonalnie zrobił, chodzi mi zwłąszca o prawidłowe poprowadzenie wiązek kabli...
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

waterworlds, powiedziano Ci tak, bo oficjalnie ASO nie przewiduje dorabiania do istniejącej wiązki kabla tylko wyszarpanie całej wiązki i zamówienie właściwej z dodatkowym wyposażeniem.
Np montaż tempomatu wg ASO wymaga wyjęcia deski i wymiany całej wiązki pod dechą...

Ja jestem w trakcie montażu halogenów z Polo 9N3. 6R i 9N3 są dość zbieżne elektrycznie.
U mnie przykładowo trzeba pociągnąć kabel 1,5 mm kw od pinu 8 włącznika świateł (taki sam jak w 6R) do bezpiecznika bodajże 22 później do grodzi we wtyczkę Tq6.
Nie wiem jak masz dzienne podpięte ale później sprawdzę.
Wyciągnij włącznik i zobacz czy masz coś pod pinem 8 podpięte. Jeśli tak, to wiązka halogenów przynajmniej częściowo jest.
Awatar użytkownika
Franek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Franek »

Witam montaz halogenow niestanowi klopotu mozna je zamontowac na dwa sposoby (patrz elsa) sterowane z wlacznika i sterowane przez bordnetz te drugie daja nam dodatkowo doswietlanie zakretow co do instalacji trzeba ja wykonac samemu lub zlecic ASo tylko trzeb znalesc aso z madrym elektrykiem :-) jak montowac halogeny to odrazu z dziennymi jak cos moge poratowac schematem
***Chip Tuning***Dpf***Elektronika samochodowa***

Aktywacja testu wskazówek tak jak w GTI

-końcówka wydechu GTI
-gril hoghline
-led tablicy rejestracyjnej
-tempomat
-MFA
-parktronic ori. -kierownica multifunkcyjan
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”