a porównując te automatyczne ssanie z przerobieniem na manualne..
jest jakaś radykalna różnica w spalaniu ?
czy może lepiej nie zawracać sobie głowy jakimiś przeróbkami i poprostu szukać nowego auta ..?
Witam przyszła zima i nagle skoczyło mi spalanie na oko 15 l na 100. zastanawiam sie czy to sąda. czy coś innego może ? jest to silnik 1.3 na pełnym wtrysku . jak było ciepło to nieraz miał odchuł ze spalił mało a nieraz ze 10l.
co to może być proszę o pomoc bo mój portfel chudnie już na widok polówki
no powiem tak jak patrzałem na mierniku to nie chodzi na równo skaczą wartości jak porąbane.
moze to jeszcze być czujnik niebieski tylko jak to sprawdzić ? i jeszcze podobno czujnik przepustnicy ? tez mozer być tylko jak to wszytsko posprawdzać bo neichciałbym kasy w błoto wyjeba.. na darmo ze myienie rozne części a to nic z tego i zer sie okaze ze to coś innego.
tak to działa.
Hej sprawdziłem dziś ta sąde na rozgrzanym silniku i było to tak
jak sprawdziłem to chodzi nawet do 0,83 a powinien do 0,8 i nieraz sie zawiesza na 0,03 , 0,04 , 0,05 a nawet na 0,00 i skacze tak dziwnie bo np 0,55 jest a za chwile jest nagle 0,80 lub mniej naprawde dziwnie działa ta sada jak na moje ale jak odłacze wtyczke ta od instalacji od kompa i sprawdze tak sade na samej wtyczce od sady to wogule nic nie pokazuje neiraz sie ruszy na 0,01 ale odrazu sparda na 0,00 i tak zostaje na długo. co myślicie ? Prosze o pomoc.
[quote=""murderor""]Witam!
Posiadam od około pół roku Polo rocznik 1987, silnik 1.0 o mocy ok 45 KM
jestem przerażony spalaniem, osiagającym od 10 do ok 12 litrów benzyny na 100 km..
pomimo wielu regulacji gaźnika i zabawy w eco-driving, opadam z sił i zwracam sie o POMOC do posiadaczy podobnych modeli tegoż cuda..
dodam jeszcze ze silnik w BARDZO DOBRYM stanie, ma przebeig OD NOWOŚCI niecałe 150 tys. km, co jest naprawde niewielkim w tym roczniku..
świetnie utrzymany pod każdym wzgledem..
gdyby jeszcze nie to spalanie..
/jeżdze SAM, głownie po mieście.. ale nie stojąc w korkach
raczej krótkie odcinki, szczegolnie rano i wieczorem
jak zmniejszyć spalanie ?
wiem ze to mozliwe, w temat zagłębiam sie od wielu miesiecy i jak narazie mało kto potrafi to zdiagnozowac..
/zastanawiam sie cały czas na ostatecznym rozwiązaniem czyli zastapieniem automatycznego ssania, na manualne ssanie stosowane m.in w starszych modealch VW
tylko czy załóżmy komplet ssania z golfa I bedzie pasował do mojego polo ?
oto jest pytanie..
i czy pomoże ?
robiliscie moze cos podobnego ?
prosze o szybką odp
z góry pozdro i dzieki[/quote]
Witam!
Mam identyczny problem, moje Polo z 1987 roku pali w okolicach 11 litrów czy jest jakiś sposób żeby zmniejszyć spalanie?
Dodam że ostatnio wymieniałem czujnik temperatury silnika, Polo wyposażone jest w gaźnik.
Pozdrawiam
Kafer i Michał
To by wychodziło że ten HZ pali więcej benzyny niż lpg bo mnie z reguły wciąga 10L gaziwa a Ty Kafer piszesz że tobie pali 11 litrów beny ?! zresztą to by się zgadzało czasem jak chcę zrobić 'Swięto ' mojemu motorkowi to jeżdżę trochi na benie wtedy naprawdę włos się jeży na głowie gdy patrze na zegar od paliwka bo wskazówka szybko zmierza do czerwonego pola nawet czasem myślę że gdzieś mi benzyna ucieka ale nie czuć jej zapachu więc raczej po prostu ten motorek wciąga spore ilości beny .