Olej w obudowie filtru powietrza

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
refiko
Raczkujący
Raczkujący

Olej w obudowie filtru powietrza

Post autor: refiko »

Temat opisuje chyba wszystko.
Polo z 2000r 1,4 16v. Generalnie autko dopiero kupione, i chcąc wymienić wszystkie filtry, oleje itd. zauważyłem, że w obudowie na brzegach samego filtru jest mała ilość oleju. Przejrzałem odrobinę forum i ogólnie sieć, i znalazłem info aby wyczyścić tą rurkę (odmę), ew. separator oleju. Generalnie nie jest to jakaś ogromna ilość, natomiast lekko mnie niepokoi. Samochód ma rzekomy przebieg 117tyś i generalnie jego stan wizualny mógłby sugerować, że jest autentyczny. Olej teraz zmieniłem na Mobil 10W40. Gdzie jeszcze mogę zerknąć, coś sprawdzić aby ew. znaleźć przyczynę?
Gdzieś znalazłem info, że olej w obudowie = koniec silnika. Czy to prawda? czy mocno przesadzona prawda? Czy może fałsz?
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

Olej strzela z odmy jak butujesz. Przy spokojniejszej jeździe oleju powinno być mniej.
Obrazek
r
refiko
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: refiko »

Czyli olej w filtrze powietrza nie oznacza końca silnika?
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""refiko""]Czyli olej w filtrze powietrza nie oznacza końca silnika?[/quote]
Jeżeli są tego tylko śladowe ilości a nie, że pływa tam ilość powiedzmy dużej łyżki stołowej to nie.
Obrazek
l
loleklolek
Newbie
Newbie

Post autor: loleklolek »

Mam mniejszy silnik 1.0, ale też mi się trochę zalewał filtr. Co sie okazało. Jeszcze na gwarancji w ASO lali 3,5l bo tak było w instrukcji. Pewnie jeszcze starego dokładnie nie spuścili. W rzeczywistości leje teraz max. 3,2l. Na bagnecie mam wtedy blisko Max. :) Filty suche, a w obudowie trochę oparów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”