[9n] Woda w aucie na podłodze po stronie pasażera

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Majkel19
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Majkel19 »

Ja miałem podobny problem, woda na podłodze w dodatku zamoczone czujniki uderzenia airbag strona pasażera. Przyczyny lania wody były zapchane kanały odpływowe (liscie i inne cuda) Kanały znajdują się pod szybą, jednak żeby dobrze to wyczyścić należy zdemontować trochę rzeczy. Najgorzej jest z belką metalową co trzyma komputer pokładowy. :banghead: minął już rok i podłoga jest sucha a czujnik szlak trafił i airbag się do dziś pali :))
R
R.E.M.O
Newbie
Newbie

Post autor: R.E.M.O »

Ja miałem ten problem w tamtym roku,chodniczki zalane miałem pod każdym siedzeniem i nie miałem pojęcia skąd ta woda i smród,bo woda i chodniczki w końcu zaczęły najnormalniej na świecie gnić!
Okazało się,że szyba w jednym miejscu się odkleiła /ok 5 cm/ i tamtędy woda sobie wpływała do auta.Oczywiście skończyło się wklejeniem szyby przedniej na nowo oraz wymianą wygłuszenia podłogi wypraniem wykładziny.Masakra-mam nadzieję,że ta usterka nie wróci.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Powiem na przykładzi golfa mk3 co może być problemem. Jeśli woda jest z przodu to należy zrzucić podszybie i oczyścić okolice chwytu powietrza. To samo należy zrobić jeśli podejrzanie mocno parują szyby w czasie deszczu. Należy przeczyścić odpływy podszybia z brudu i liści. Dodatkowo proponuję zdjąć podstawę filtra przeciwpyłkowego i zobaczyć stan uszczelnienia. Powodem wilgoci po stronie pasażera może być też puszczająca chłodniczka ale wtedy woda ma smak glikolu.

Woda przód i tył: brak folii na drzwiach. Jeśli po zlewaniu wodą auta pojawia się na plastiku progu krople wody to należy zdjąć tapicerkę i zobaczyć czy folia (ew pianka) jest szczelnie przyczepiona do poszycia. Jeśli nie jest będzie się lało - sprawdzone w golfie mk2 i mk3. Może być wówcza wilgotna tapicerka od dołu drzwi.

Powodem może być też nieszczelność/rdza wokół korków technologicznych podłogi. Często to gnije i należy sprawdzić (zarówno przód jak i tył).

Szyberdach - nie jest on szczelny bo nie musi. Ma rynienkę i 4 odpływy, 2 przy drzwiach przednich - gumowe kapturki widać na słupku po otwarciu drzwi, tył pod zderzakiem. Raz na pewien czas, zwłaszcza po deszczy dobrze jest ścisnąć gumę aby wypłynęły syfy.

Korozja płaszczyzny klejenia szyby lub niewłaściwy montaż szyby.

Ogólnie trzeba lać wodę i szukać.
r
ryswie44
Newbie
Newbie

Post autor: ryswie44 »

miałem też coś podobnego ale z przodu po lewej stronie.okazało się ze pod szybą na lewo od silnika wycieraczek jest przepust na wiązkę kabli uszczelniony gumową uszczelką.ta uszczelka się wysunęła i woda po szybie zciekała do korytka odpływowego a nadmiar przelewał się do tego otworu i pod wykładziną i wlewał się do środka.Zalałem to wszystko silikonem i pomogło.
Awatar użytkownika
Rafesc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Rafesc »

Witam.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby mi wskazać, którędy w 9N biegną odpływy z szyberdachu przednie?
Wchodzą na pewno w słupki a później giną gdzieś w kokpicie i teraz nie wiem co rozbierać czy cały kokpit czy zabrać się do tego od strony komory silnika.
Drugie moje pytanie to czy nie powinno być ujścia tych kanalików między drzwiami a belką w postaci gumowego wężyka pomiędzy zawiasami, zainstalowanego na belce, na której się trzymają drzwi. Bo ja mam taką czarną zaślepkę tam a u brata w skodzie (też grupa VW jak by nie patrzeć) właśnie tamtędy zasuwa woda z przednich kanalików. U mnie woda leje się w całości do środka zarówno z lewej jak i z prawej strony.

Pozdrawiam!
Rafesc
s
simon155
Newbie
Newbie

Post autor: simon155 »

Witam , podobnie jak poprzedni użytkownicy mam tez problem z wodą ale tylko u mnie od strony kierowcy wiem ze wina leży od szyberdachu :banghead: woda w połowie leci mi poza auto a druga połowa do auta chyba wężyk jest dziurawy lub się sunął. Może znalazł ktoś z forumowiczów gdzie te wężyki wychodzą?. Chce zrobić tak jak kolega "marcink" czy to bd dobre rozwiązanie jak uważacie?. Bo tej wody mam serdecznie dość;/ :angry2:
s
simon155
Newbie
Newbie

witam ponownie
znalazłem na necie jak zrobić nowe odpływy szyberdachu
http://forum.polo9n.info/rat-tat/innenr ... 57-60.html
Roboty przy tym jest ale jest to skuteczne Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
PapaAdam
Newbie
Newbie

Post autor: PapaAdam »

Witam panowie i panie!
Mam Polo 9N, od jakiegoś miesiąca, może dwóch mam mokrą wykładzinę podłogową pod fotelem kierowcy i czasami gratisowo również za kierowcą. Wystarczy dotknąć palcem i widzę kałużę. Co robić?
Zdemontowałem plastik z progu, podciągnąłem wykładzinę, wygłuszenie mokre jak gąbka (wytnę i wyrzucę). Pojechałem na stację odkurzyć auto i troszkę tego badziewia mi wciągnęło i przez 3-4dni było sucho, ale też nie padał deszcz, drogi były suche. Muszę coś z tym zrobić, ponieważ boję się że z czasem jeszcze pojawi się ruda w podłodze czy progu i będzie cyrk za darmo :/ a autko mam na prawdę zadbane technicznie, no ale ostatnio wyszedł ten problem ;/ Słyszałem, że może się przelewać woda przez szybę w drzwiach, lecieć przez drzwi i u dołu przelewać się przez tapicerkę - tak mi mechanik powiedział i twierdzi, że Polówki i Fabie, Ibizy mają taki problem i należy uszczelnić boczek drzwi silikonem lub innym środkiem tego typu, żeby się nie lało. Miał ktoś z Was taki przypadek? Może gdzie indziej szukać "dziurki"?

Pozdrawiam,
Adam
VW Polo 9N 1.2 64KM 2002 3d Black ze Śląska
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Ja miałem podobnie :) ale u mnie woda lała się przez otwory od cięgna maski. okazało się że woda dostaje się zgrzewom przy błotniku. to tak jakby na końcu podszybia , najlepiej zdejmij je i będziesz wszystko widział :). Powinna być tam taka czarna masa lecz u mnie jej tak nie bardzo bylo :/ dałem sylikonu i teraz nie martwie się o powóź w samochodzie.
Obrazek
Obrazek
s
simon155
Newbie
Newbie

A Masz szyber dach? Mi przez niego ciekło wypuściłem rurkę inna droga w Korku technologicznym w drzwiach i do dziś mam spokój :)
Awatar użytkownika
Marcin900
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Marcin900 »

Odkopie temat, własnie jestem na etapie rozbierania wnętrza mojego polo, u mnie tez niestety nastąpiła powódź:( I napotkałem dziwna rzecz, przy pedałach po lewej stronie po zdjęciu plastikowej osłony znalazłem włożony biały woreczek, z taka szara w środku masa czy czymś podobnym, jest to raczej oryginalne bo sa na nim numery volkswagena i logo, tylko do czego on służy? po stronie pasażera tez jest. Po zdjęciu listwy plastikowej z progu, przy napinaczach pasów tez takie coś jest, tyle ze nie wyciągałem tego. Wie ktoś co to jest??? mogę wstawić zdjęcia.
I
M
Michal_1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Michal_1 »

Koledzy powiem tak też problem z wodą tylko po stronie kierowcy i sam nie wiem kiedy mi ta woda leci do samochodu czy jak jeżdze czy jak stoi na deszczu dodam że jak myje samochód to sucho mam pod nogami a dzisiaj samochód trochę postał i w deszczu trochę pojeździłem i mam mokro, w swojej polówce posiadam szyber dach i już nie wiem gdzie szukać, mokro mam tylko w miejscu tym gumowym i koło progu czy po lewej stronie znajdują się te same zaślepki co w poście pokazuje kolega wcześniej? doradzcie od czego zacząć pierw żeby nie na rozbierać się całego samochodu
Awatar użytkownika
tomba7
Newbie
Newbie

Post autor: tomba7 »

[quote=""Marcin900""]I napotkałem dziwna rzecz, przy pedałach po lewej stronie po zdjęciu plastikowej osłony znalazłem włożony biały woreczek, z taka szara w środku masa czy czymś podobnym, jest to raczej oryginalne bo sa na nim numery volkswagena i logo, tylko do czego on służy? po stronie pasażera tez jest. [/quote]

Też to mam i nie mam pojęcia do czego służy. Wyglada to jak tandeta a fabryczny element auta.
M
Michal_1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Michal_1 »

JA u siebie znalazłem przyczynę i teraz jest wszystko tak jak powinno byś a odnośnie tej białej torebki też mam ją i była ona włożona w dziurę w słupku i chyba spełnia to rolę wygłuszenia
Awatar użytkownika
stilo_kielce
Newbie
Newbie

Post autor: stilo_kielce »

Podepnę się pod temat.

Zauważyłem dzisiaj u wujka podczas rutynowych oględzin auta (opiekuje się jego autem) że brakuje mu jakiejś zaślepki w podłodze pod siedzeniem pasażera z przodu. Na początku pomyślałem że to rdza przetrawiła podłogę, ale ostatnio była w niemal idealnym stanie :)

Czy w takim razie mogę dokupić taki korek?

Z góry dzięki za podpowiedzi

Poniżej przesyłam zdjęcia

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”