Chciałbym w swoim Polo wypolerować pokrywę zaworów, żeby ładnie się prezentowała

Jednak nie na wszystkie nurtujące mnie pytania znalazłem odpowiedź w internecie :boredom:.
Obiecuje wszystko dobrze sfotografować jak już się wezmę i zrobić poradnik dla kolejnych pokoleń

A oto moje pytania:
1. Wiem, że trzeba posługiwać się papierami wodnymi, ale od jakiej gradacji zacząć a na jakiej skończyć? (wodne najczęściej występują w gradacjach 180, 240, 360, 400, 500, 600, 800, 1000, 1200, 1500, 2000, 2500).
2. Jeden arkusz ma wymiar 230x280 mm, czy starczy kupić po arkuszu każdej gradacji, których ewentualnie lepiej kupić więcej żeby nie przerywać pracy?
3. Do polerowania końcowego użyć autosolu do metalu czy do aluminium (wiem, że aluminium to metal, ale jednak producent wyszczególnił go)? I jedna tubka wystarczy? I końcowe polerowanie wykonać ściereczką z mikrofibry czy czymś innym?
4. Czy sam dam radę zdemontować i zamontować pokrywę zaworów (czy potrzeba specjalnych, nietypowych narzędzi)? Czy wystarczy odkręcić te 3 śruby na imbus i odejdzie? I po zakończonej robocie składać całość na uszczelkę? Obecnie mam uszczelnioną silikonem technicznym pokrywę i tylko pod śrubami mam uszczelki (trzyma się ładnie, wycieków nie ma).
5. Czy warto? A może jednak są jakieś minusy tego przedsięwzięcia (tylko takie które mogą być dla silnika niekorzystne)? Bo bardzo mi się podoba uzyskany efekt.
Z góry dziękuję za odpowiedzi :yahoo: