[6R] Pada akumulator po kilku dniach postoju

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Post autor: kar01 »

Zawsze coś :P Ale swoją drogą to trochę dziwne, ja jeżdżę 5x w tygodniu ok 15-20 km (raczej 15, 2x 7,5 mniejwięcej) i nie występuje u mnie coś takiego, a dodam, że nierzadko gdy siedzę sam przy wyłączonym silniku słucham radia, czyli dodatkowe obciążenie dla akumulatora... Muszę sprawdzić, może mam jakiś inny model, choć wątpię.
Obrazek
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

hej

mam nadzieje że poniższy komunikat to tylko samo wyłączenie radia i nie ma nic wspólnego z akku? ????

https://picasaweb.google.com/lh/photo/q ... directlink
(kluczyk w stacyjce, światła włączone, silnik wyłączony - wyświetliło się po 5 czy 10 minutach...)
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Spokojnie. U mnie nie raz wyświetlany był komunikat na RNS 510, o słabym akumulatorze, ale to bardzo przezorne ostrzeżenie, bo do rozładowania aku jeszcze daleko.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
LameBoy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: LameBoy »

dobrze chociaż wiedzieć że radio taki komunikat wyświetla, i to od opcji budżetowego rcd210 ;)
Mnie zastanawia tylko jedna rzecz, bo z aku nie miałem problemów na szczęście mimo dłuższych i krótszych okresów niejeżdżenia. Faktem jest, że unikam krótkiego jeżdżenia i garażuję auto. Do rzeczy - po przeglądzie w serwisie, zauważyłem, że pieprznęli mi na klemy(a raczej na tą widoczną klemę) jakąś pastę - wygląda to jak takie szare coś proszkowe maźnięte pędzlem, wcześniej tego nie było. Może ktoś wie co to jest?
"3,5 czy 3,8 sek do 100km/h i tak i tak się zesrasz z wrażenia, więc po co przepłacać jak to szybsze auto jest zazwyczaj dwa razy droższe..." ;)
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

[quote="LameBoy"]zauważyłem, że pieprznęli mi na klemy(a raczej na tą widoczną klemę) jakąś pastę - wygląda to jak takie szare coś proszkowe maźnięte pędzlem, wcześniej tego nie było. Może ktoś wie co to jest?
[/quote]

Lameboy z pewnością to pasta miedziana przewodząca która pomaga przy rozruchu silnika - styk klem z bolcami aku:)
Awatar użytkownika
LameBoy
Raczkujący
Raczkujący

to też wymyślili sobie ;) pomijając to że mi na tych wizytach w serwisie a to z wymianą przewodu paliwowego, a to z programem do skrzyni przy testach popsuli średnią spalania to jeszcze mi czymś wymazali aku ;)
"3,5 czy 3,8 sek do 100km/h i tak i tak się zesrasz z wrażenia, więc po co przepłacać jak to szybsze auto jest zazwyczaj dwa razy droższe..." ;)
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

no to dzisiaj rano (2 doby postoju - sobota i niedziela) akku odmówił posłuszeństwa... wziąłem taxi

po powrocie z pracy po 17:00 odpalił więc pojeździłem trochę żeby się doładował... jeszcze nie wzywałem assistance...
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

To jeszcze raz ja, po kilku dniach od ładowania napięcie przy wył. silniku wynosiło 12,6V, więc aku chyba faktycznie ostatecznie nie jest winne. Ładowanie ok, brak poboru na postoju, więc odpowiedzialne za zamieszanie jest już chyba tylko prądożerne wspomaganie, szybkodziałająca ogrzewana tylna szyba i w porywach kilkanaście startów silnika dziennie (jak tak zliczę - w niektórych dniach) przy małych przebiegach.
Obrazek
Awatar użytkownika
Castor Troy
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Castor Troy »

Cześć,

Tak czytam, o Waszych problemach Hadek i Woolfik i współczuję problemów. Ja sam nie jeżdżę moim Polo codziennie, bo częściej poruszam się autem słóżbowym. Zdarzało się tej zimy też tak, że moje Polo stało przez 4 czy 5 dni na mrozie WOGÓLE nieodpalane i jak do tej pory nie miałem żadnych problemów z odpaleniem. Za każdym razem autko odpala. Od pierwszego "kopa". :)

Nie mogę pojąć jak przy teoretycznie nowych akumulatorach po 3 dniach postoju odmawiają Wam posłuszeństwa. Albo kiepskie aku dało Wam ASO albo może jest jakaś inna przyczyna. Nie znam się na tym aż tak dobrze, ale dla mnie to naprawdę dziwne. :niewiem:

Powodzenia chłopaki z rozwiazaniem problemu. Informujcie na bieżąco co i jak z Waszymi aku.
Pozdrawiam,
Castor Troy.
GG 1934046

:)
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Nie takie znowu nowe - mają za sobą dwie hardcore'owe zimy :P "Regularne doładowywanie akumulatora przedłuża jego żywotność 2-3 razy" - tym optymistycznym cytatem od faceta od akumulatorów zawieszam, mam nadzieję, swoją działalność w tym wątku ;)
Obrazek
t
the_cure
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: the_cure »

bajki z doładowywaniem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mam polo 9n3 z 2006 roku ,fabryczny akumulator a jeżdżę 3 km do roboty i z powrotem 2 razy w miesiącu dłuższa trasa i jeszcze nigdy go nie doładowywałem---- całą zimę pali bez problemu,a u nas jest zimą -20
Awatar użytkownika
LameBoy
Raczkujący
Raczkujący

mogę się mylić, ale zawsze mi się wydawało, że akumulator się z każdym cyklem rozładowania-ładowania zużywa aż do momentu kiedy jest padaka i po całej nocy na prostowniku odpali auto 3 razy i kaput. Dziwi mnie zatem rekomendacja, że aku musi być doładowywany. Wiem, że aku rozładowuje się z każdym uruchomieniem a potem alternator go doładowuje, zdaję sobie też sprawę że krótkie jazdy = słabe doładowanie a w efekcie stopniowe rozładowywanie się akumulatora, a dodatkowo niskie temperatury nie pomagają tu nic a nic, raz, że wpływają negatywnie na samo działanie akumulatora, dwa, że sprawiają że używamy więcej prądu(szyby, lusterka itp), ale też mi się w głowie nie mieści, że nowe aku, w nowym aucie po roku-półtorej się sypie... albo coś jest z alternatorem nie tak, albo wrzucają dupne akumulatory, tylko tak przychodzi mi to wytłumaczyć. No chyba że ktoś w warunkach iście arktycznych dziennie odpala auto 20 razy i podjeżdża 500m, gasi, czeka pół godziny i tak w kółko, wtedy ma prawo się sypnąć ;)
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

średnią mam 20 km dziennie od listopada 2009 - czyli ca 12 000 km do dziś...., co ciekawe również w listopaddzie 09 kupiłem w tesco akku do forda ka (1996) i jeżdzę r6 90%, ka10%(sporadycznie do lasu/na ryby raz w tygodniu 10 km może) i ten teskowy akumulator jest ok a przy r6 chuhanie dmuchanie a żenua ciągle wystaje z za pazuchy :)
v
vwroom
Newbie
Newbie

Post autor: vwroom »

Ponoc ASO VW dostalo informacje od producenta o bledzie w oprogramowaniu sterownika elektryki w naszych polo, co moze miec zwiazek z naszymi problemami z akumulatorami. Osobiscie zastanawiam sie ile w tym prawdy i prosba o potwierdzenie tego w swoim ASO. Jesli to mozliwe to dajcie znac jakie oznaczenia ma ta akcja. Bedzie to druga akcja fabryczna. Pierwsza dotyczyla oprogramowania sterownika silnika. Nie wiem za bardzo gdzie szukac informacji o akcjach fabrycznych wiec najlepiej jak kazdy dowie sie w swoim ASO i da znac na forum. Mam nadzieje ze to zadna sciema.
vwroom
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

szukam powinno tu coś być:

http://www.adac.de/infotestrat/autodate ... delle=Polo

edit:

nie znalazłem ale chyba nie ma tu wszystkich

ps:w de też klika wątków jest o zdechłmym polo i np ibizie 6J...
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”