Witam,
Proszę o opinię co do przyczyny (przyczyn) poniższych faktów, które zebrałem w ciągu ostatniego czasu jeżdżąc samochodem.
1. Zeszłej zimy pola wypluła olej bagnetem. Kontrolka ciśnienia się nie zapaliła, uzupełniłem i do tej pory nie zauważyłem znacznego ubutku oleju, ale...
2. Jako, że jeżdże rzadko ale na długie odcinki zwykle spoglądam pod maskę i mam wrażenie, że w okolicach bagnetu (łapa silnika) jest troszeczkę oleju z kurzem - nawet jeśli wcześniej wycierałem to miejsce do sucha.
3. Odma nie była czyszczona, choć przymierzałem się do tego już długo.
4. Spoglądając w dół silnika (od strony bagnetu i ściany grodziowej) widać wyraźny zaciek - ale nie jestem pewny czy to pozostałość po zeszłorocznej zimowej przygodzie.
5. Czasem w trasie mam wrażenie, że śmierdzi mi czymś (nie wiem czym) z nawiewu.
Zacznij od umycia silnika i potem sprawdzaj swieze wycieki a nie gdybaj po zaciekach z zeszlej zimy.
Co do punktu 5 kiedy wymieniales filtr kabinowy?? Zajrzyj w jakim jest stanie, czy nie stoi obok niego woda, wyczysc odplyw i wymien filtr najlepiej na weglowy.
Filtr wymieniłem jakiś miesiąc temu. Było na nim pełno syfu i jakiejś mokrej - pewnie od deszczu - mazi. Założyłem porządny filtr Filtrona z węglem aktywnym K1047A. Mimo tego czuję wspomniany zapach od czasu do czasu.
hmm sam filtr powinien byc suchy a woda i syf powinien sie zbierac w rogu gdzie jest dziura/odplyw (nie masz popenkanego tego plastiku ktory go oslania). Jesli kupieles filtr z aktywnym weglem to nie powinien przepuszczac zadnych zapachow. Sprawdz czy znow sie czyms nie zafajdal i nie jest mokry. Masz klime?? Moze jakis "grzyb" w kanalach doprowadzajacych powietrze. Ciezko stwierdzic jesli nie wiadomo jak to pachnie i w jakich okolicznosciach to czuc. Czuc bardziej cieply olej, moze rozgrzany plyn hlodniczy (jakis wyciek pod cisnieniem po rozgrzaniu), jakas inna chemia czy poprostu brud/plesn??
[quote=""skepta""]pewnie zatarty silnik juz jest[/quote]
albo zapach spalonego sprzegla. albo poprostu gdzies kapie olej i smierdzi.... albo jakies kolo z przodu hamuje ^^
jak napisał Bartosz85 umyj dokladnie silnik. sprawdz poziom oleju. przegon go na trasie i zobacz pod maske, sprawdz olej (oczywiscie jak silnik bedzie zimny).
jak masz oslone pod silnikem to zdejmnij ja i wyczysc dokladnie.
i dziwne ze nie wyczysciles odmy odrazu... ja bym sie obawial przed kolejna pozniej podroza ; )
W sprawie odmy i wyplucia oleju przez bagnet byłem nawet u mechanika zaraz po tym incydencie. Ale według niego wszystko było ok, bo po odłączeniu wężyka odmy widać było wyraźnie, że nagrzane powietrze uchodzi, więc pracuje poprawnie. Poza tym jeżdżę autem na długich odcinkach więc - zgodnie z tym co czytałem na forum - przy takim uzytkowaniu nie ma prawa być w odmie żadnych śmieci.
Inna sprawa, że opis czyszczenia odmy na forum nie jest dla mnie jasny. Gdyby ktoś dysponował bardziej zrozumiałą wersją to chętnie się zapoznam i wyczyszczę ją jak należy.
Podczas remontu skrzyni przy okazji przedmuchałem odmę i wbrew oczekiwaniom wąż jest całkiem drożny. Zauważyłem natomiast, że od strony grodzi silnik jest mokry od oleju. Co trzeba sprawdzić, żeby wyeliminować ewentualną przyczynę takiego wycieku?