w przyszłym tygodniu będzie wypłata to się rozejrzę już za częściami:) oczywiście nie na hura bo nie zdołam wszystkiego naraz kupić bo mam jeszcze inne wydatki . Chciałbym się zapytać czy ktoś już kupował u użytkownika AUTOGAZ-MARKET bo siedziba sklepu jest nie daleko to bym podjechał autkiem:)
Witam,
mam dylemat czy montować gaz czy nie :niewiem:
mój Valdi ma przejechane 238 tys. km moim zdaniem jest w niezłej formie - robie ok 1500-1700km miesięcznie a ceny paliw mnie załamuja... wstępnie wybrałem sekwencję BRC. Saliny badałem u 2ch gazownikow i sa chyba ok, umieszczę później wyniki.
Czy ktoś mi doradzi?
Mam ten sam motor i świetnie znosi gaz. W ogóle z instalacji jestem bardzo zadowolony bo jest całkowicie bezawaryjna, spadek mocy nieodczuwalny praktycznie a jednak jest taniej.
Jedyne co może odstraszać u Ciebie to przebieg ale jak polatasz jeszcze trochę i silnik jest w dobrym stanie to pewnie nie ma przeciwwskazań.
To tyle co Ci mogę powiedzieć jako właściciel takiego samego silnika i sekwencji, pewnie pojawią się opinie typu "maska rdzewieje szybciej" ale bierz je na chłodno i pytaj tych co wiedzą coś z autopsji.
Dołączam wyniki z analizy spalin (z 2ch warsztatów), pozatym samochod oleju nie bierze, nie ma wycieków - a dzis jeden "mechanik" powiedzial nie widząc samochodu, że się nie nadaje!
Bieg jałowy:
CO - 0,01%/0,00%
CO2 - 12,78%/12,57%
HC - 0 ppm/4ppm
O2 - 4,23%/4,05%
NO 0ppm/0ppm
Lambda 1,234/1,226
CO kor 0,01%/0,00%
3000 obr/min
CO - 0,08%/0,06%
CO2 - 14,01%/13,72%
HC - 10 ppm/10ppm
O2 - 4,23%/4,05%
NO 0ppm/0ppm
Lambda 1,109/1,122
CO kor 0,08%/0,06%
Wtryskiwacze: Matrix XJ 544 ale mogą być HD344 albo Hana H2000
Reduktor: Tomasetto Alaska
Elektronika: Stag 300-4 Plus ISA2
Przebieg 243tys km. Silnik nie bierze oleju. I szczerze polecam LPG. Sekwencja to nie starszego rodzaju instalacje, tu po prostu nie czuć różnicy. Siadasz, palisz jedziesz i nic Cie nie interesuje, samo sie przełącza nawet nie czuć kiedy. Wiec radził bym sie nie sugerować wypowiedziami typu, ze gaz jest do zapalniczki itp.