RATUJCIE... Wymiana przewodów zapłonowych

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
AdiEdi
Newbie
Newbie

RATUJCIE... Wymiana przewodów zapłonowych

Post autor: AdiEdi »

Ratujcie ....
Nie umiem znaleść podobnego temetu a zależy mi na czasie...;/
na szybko wymieniam świece i przewody...
1 problem jest ze świecami, za cholere nie moge odkręcić świec... Polałem odrdzewiaczem wczoraj i udało mi sie 1 odręcić ...
2 problem to kolejność przewodów z pośpiechu nie popatrzyłem ja one idą i teraz nie mam pojęcią jaka jest kolejność na kopułce :(
Te problemy dotyczą polówki 6N 1.0 50KM
K
KoKo

Post autor: KoKo »

u mnie chyba jest tak o ile pamiętam patrz według wskazówek zegara u góry jest 2 pózniej jest 4 nastepny jest 3 i na koncu 1
r
ra-v
Newbie
Newbie

Post autor: ra-v »

Poszukaj dobrego zdjęcia na Google Grafika albo Allegro i podłącz jak tamten - wiem że to banalnie prosta rada no ale nie mało jest Polo trójek 1.0 więc coś trafisz.
K
KoKo

szukałem w inetrnecie z ciekawości i co stronę każdy pisze inaczej i na jednej z nich znalazłem taką kolejność jak ja podałem
Zasada jest prosta we wszystkich rzędowych silnikach 4-ro cylindrowych kolejność jest 2-4-3-1. Pierwszy cylinder (nie licząc aut francuskich) to ten od rozrządu, na kopułce bądź pod nią (nacięcie na korpusie aparatu zapłonowego)też jest oznaczany.
A
AdiEdi
Newbie
Newbie

a co z odkręceniem pozostałych świec... :/ ????
K
KoKo

AdiEdi
spróbuj na rozgrzanym silniku odkręcać gdzieś to kiedyś słyszałem że pomaga a jak nie to próbuj jeszcze tym odrdzewiaczem
tylko nie próbuj na siłę odkręcać bo czasem możesz uwalisz gwint w głowicy i będzie problem albo jakoś pójdzie i nasypie się opiłkow lub innego syfu do cylindra i znowu problem
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

[quote=""polo91""]Zasada jest prosta we wszystkich rzędowych silnikach 4-ro cylindrowych kolejność jest 2-4-3-1.[/quote]

ja bym powiedzial ze 1-3-4-2 jest akurat w polo, nie wiem skad wzioles 2-4-3-1 :?:
K
KoKo

Goozik
z internetu z innych forów motoryzacyjnych
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

jezeli próbujesz odkręcić takim kluczem http://cokupic.pl/i/c_big1822902.jpg to sobie daruj lepiej. jak dawno nie wymieniałeś świec to są zapieczone.trzeba zainwestować w dobrą nasadke na świece przedłużke i grzechotke. wtedy pójdzie
A
AdiEdi
Newbie
Newbie

Świece wymieniłęm pożądnym kluczem NEO...
ALe tak to o czym mówicie to jest jedna kolejność tylko żę w odwrotną strone ... juz chyba sprawdzałem wszystko i dalej nie ma iskry (nadziei :P )
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Może to ci coś pomoże jak to powinno sie założyć:
Obrazek
Nie widzę natomiast opcji że sprawdzałeś cewkę. Podmień ją i będizesz wiedział o co kaman.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja bym powiedzial ze 1-3-4-2 jest akurat w polo, nie wiem skad wzioles 2-4-3-1
Goozik napisałeś kolejność zapłonu która jest poprawna dla polówki, ale ustawienie na kopułce jest dokładnie odwrotne bo palec kręci się w drugą stronę także zgadza się wszystko, kolejność zapłonu 1342 a kolejność na kopułce na odwrót czyli 2431.
pozdrawiam
Sherlock Holmes :hello:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Tholin85
Początkujący
Początkujący

Post autor: Tholin85 »

witam
tak samo jest w polo 2 ?
silnik 1.0 auu
rok 93