Problem z radiem CB

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Glaca
Raczkujący
Raczkujący

Problem z radiem CB

Post autor: Glaca »

Hej. Mam taki dylemat. dotyczy on mianowicie radia CB. Od kiedy mam moje polo planowałem zakupienie zestawu. No i wybrałem http://www.radion.pl/?45,cb-radio-presi ... iem-szumow. Dokupiłem do tego, krótką antenkę presidenta bo w sklepie powiedziela " taka w zupełności panu wystarczy ". Sprzęt założył mi mój mechanik, bo stwierdziłem, że ja tego tak estetycznie nie zrobie. Odebrałem auto z podłączonym sprzętem, wszystko ustawiłem no i muszę powiedziec, że się zdziwiłem... jedyne co słyszałem to niemiłosierne szumy. Posprawdzałem kanały zgadzały się... Wróciłem do sklepu z paragonem no to powiedzieli mi, że za dopłatą wymienią mi antenę na lepszą. Za ponad 250 zł kupiłem http://www.president.com.pl/oferta/anteny/alabama/, bo lepszej nie było. Zminiłem antenę i dalej słyszę tylko te pierd***ne szumy. Nie mam pojęcia czy radio ma jakąś wadę, niby mechanik powiedział, że jest dobre. W czym może byc problem ? Jest możliwe, żeby fale radia CB nakładały się z radiem samochodowym, bo takie brednie słyszałem, ale nie chce mi się w nie wierzyc.
u
under
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: under »

Po pierwsze. Masz tam pokrętło SQ, nim regulujesz intensywność fal oraz ich wysokość, by szumów nie było. Po drugie. Założenie radia to nie problem. Po zamontowaniu trzeba je zestroić, więc jedź do kolesia od CB niech ci zestroi.
Obrazek
underside2nd -> under
Polo 6N2 1,4MPI 8V 2000r 15\'\'-195/45/15 & Golf MK4 1,4 16V 1998r 17\'\'-215/45/17
[color=
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Zapytam tak. Czy kiedykolwiek miales stycznosc z CB radiem? Bo to, ze szumi jest normalną sprawą. Szumi i będzie szumieć. Ty co najwyżej mozesz te szumy wyciać SQELCH lub wyciszyć RF GAIN. Ty posiadasz dodatkowo ASC, czy jak ustawisz pokretło od sqelcha na max na lewo czyli na ASC, to rowniez Ci szumi? I czy uzywasz radia w AM, bo w Polsce na takich czestotliwosciach uzywamy cb radia.

underside2nd radia sie nie stroi, to antene się stroi ;) nie zawsze trzeba stroić czesto wystarczy podlaczyc pod reflektometr i sprawdzic. Jak jest ok, to nie rusza sie.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
u
under
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: under »

Wiem. Mówiąc radio, miałem na myśli zestaw.
Obrazek
underside2nd -> under
Polo 6N2 1,4MPI 8V 2000r 15\'\'-195/45/15 & Golf MK4 1,4 16V 1998r 17\'\'-215/45/17
[color=
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Z tego co pamiętam w Presidentach na początku trzeba ustawić tryb na PL o ile tego nie zrobiłeś....
polskie częstotliwości CB różnią się od innych europejskich o kilka kHz tzn radia na zachodzie działają w ''5'' chodzi o końcówkę częstotliwości np.kanału 19 : 27.185MHz a w Polsce ten sam kanał ma częstotliwość 27.180 MHz.
Jeśli radio jest w ''0'' będzie działać w Polsce.
Może i w tym jest problem kto wie...

jeśli chodzi o zakłócenia w polo to kilka rzeczy zaobserwowałem: pierwsze to ustawienie podświetlenia zegarów na max powoduje ostre zakłocenia, piszczenie, druga rzecz takie harczenie może się pojawić gdy szczotki alternatora kończą życie, i czasem z rana pompa paliwa też charakterystycznie wyje w radiu a potem cichnie

Sprawdź jakieś inne radyjko w swoim samochodzie, zapytaj znajomych to przetestujesz i sprawdzisz czy to wina antenki czy też radia, w sumie sporo kasy wybuliłeś na zestaw.
tutaj do poczytania
http://www.president.com.pl/pisalionas/ ... 5.2007.pdf
civic r18a2/407 1,6 HDi
G
Glaca
Raczkujący
Raczkujący

Więc tak, jestem użytkownikiem radia CB od niedawna, ale trochę na ten temat poczytałem. Sam przeprogramowałem radio na 19 kanał ( odpowiadający Polsce ). Pokrętło SQ jest ustawione maksymalnie na lewo to wiedziałem już prędzej :] Problem tkwi w tym, że jak stoję w miejscu to radio działą płynnie, tak jakby któs rozmawiał siedząc obok mnie. Dopiero zabawa rozpoczyna się podczas jazdy. Szumy są tak dotkliwe, że ciężko mi jest wyłapac pojedyncze słowa, nie wspominając o całych zdaniach. Tak to prawda kasy wydałem nimiłosiernie wiele jak na ten rodzaj sprzętu, dlatego tak mnie to boli, że nie chodzi.
w
wicek334
Newbie
Newbie

Post autor: wicek334 »

jak jesteś w ruchu to jest normalne że będzie większe nasilenie szumów ale nie do takiego stopnia że nie możesz zrozumieć co inni nadają mam jeszcze pytanie czy zestroiłeś antene ?
Awatar użytkownika
michał25
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: michał25 »

Ja mam podobnie jak Glaca jak stoje i auto mam zgaszone radio sciaga rewelacyjnie ale jak odpale i włacze światła to nic nie słysze poza szumem radio mam dobre bo Alana antene tez była dzisiaj jeszcze raz strojona i nic nie pomogło cały czas szumy dowiedziałem sie ze moze byc to wina alternatora bo jak mam swiatła wyłaczone jest ok a jak je włacze to kicha moze ktos pomoze mi w moim klopocie z cb
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

jeśli ktoś sugeruje tu winę alternatora to może szczotki się w nim powoli kończą i przez to zakłócenia,
a sprawdzaliście ze ściemnionym podświetleniem zegarów? u mnie to działa....
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
michał25
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: michał25 »

Rat 4 u mnie sciemnienie zegarów pomogło jest lepiej jeszcze słysze zakłucenia od silnika ale juz nie tak jak było wczesniej zobacze jutro jak bedzie sciagac w czasie jezdy bo dzisiaj juz nie moge :piwo: Pozdrawiam
G
Glaca
Raczkujący
Raczkujący

Muszę jutro zobaczyc jak sprawa wygląda przy ściemnionych zegarach. A za alternator wezmę się w sobotę :] Dziękuję za pomoc.

P.S. Antena była strojona.
Awatar użytkownika
miki96
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: miki96 »

a jak by spróbować jakiś tam FILTRÓW do Cb? Wie ktoś coś na ten temat?
j
jozefg
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jozefg »

[quote=""Glaca""] Problem tkwi w tym, że jak stoję w miejscu to radio działą płynnie, tak jakby któs rozmawiał siedząc obok mnie. Dopiero zabawa rozpoczyna się podczas jazdy. Szumy są tak dotkliwe, że ciężko mi jest wyłapac pojedyncze słowa, nie wspominając o całych zdaniach. [/quote]
Należy sprawdzić czy antena jest prawidłowo zamontowana, czy ma masę i zestroić.
Zasilanie powinno być bezpośrednio z akumulatora a nie z zapalniczki czy ze stacyjki.

W którym miejscu jest zamontowana antena?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”